Google

Google

sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Trumpin tietovuoto tiedusteluyhteistyön uhkana?


Presidentti Donald Trumpin Lähi-idän vierailun alla mediahuomiota Israelissa ja USAssa varasti syytökset siitä, että Trump olisi luovuttanut Israelin antamaa salaista tietoa Venäjälle UM Sergei Lavrovin ja suurlähettiläläs Sergey I. Kislyakin Oval Officessa käydyssä keskustelussa.

Mm uutistoimisto ABC raportoi Trumpin antaneen tiedon mahdollisesti paljastaneen Israelin ISISiin [Raqqa, Syyria]  soluttautuneen kenttäagentin henkilöllisyyden. Israelin nimeämättömien tiedustelulähteiden mukaan vuoto aiheuttaa Israelissa uudelleenarvioinnin siitä mitä tietoa USAlle jatkossa välitetään koska nyt vaaraa aiheutui sekä lähteille että työmetodeille. Israelin Washingtonin suurlähettiläs Ron Dermer on kuitenkin vakuuttanut maallansa olevan edelleen täysi luottamus läheiseen jo v. 2000 alkaneeseen tiedonvaihtoon USAn kanssa. Trumpin kansallinen turvallisuusneuvonantaja kenr.lt. McMaster totesi välitetyn tiedon olevan saatavilla myös avoimista lähteistä.

Jotkut USAn tiedusteluvirkailijat ovat turhautuneita tapausta seuranneesta mediahysteriasta. Sitä paitsi USAn puolustusvoimien ylipäällikkönä Trumpilla on täysi oikeus välittää vapaasti tietoa tarpeelliseksi katsomallaan tavalla ja tahoille. Toisekseen jo presidentti Obama avustajineen jakoivat tiedustelutietoa Venäjän kanssa erityisesti taistelussa ISIS organisaatiota vastaan.

Mahdollista vahinkoa rajoittaa sekin, että tiedustelupalvelut ovat luonnollisesti varautuneet erilaisiin vuotoihin, kenttäagentit elävät jatkuvan paljastumisuhan alla, heitä koskevat evakuointisuunnitelmat ovat valmiina ja tekniset apuvälineet korvattavissa uusilla.

Trumpin välittämäksi katsotun informaation sanotaan koskeneen ISISin suunnitelmia tehdä terrori-isku lentokoneissa kannettaviin tietokoneisiin kätketyn räjähteen avulla. DEBKAfile'n sotilas- ja tiedustelulähteiden mukaan luottamuksellinen tieto koski Israelin kykyä puuttua kohteidensa operatiiviseen viestintään ja signaaleihin joka ala on sotilastiedustelun salaisimpia osia. Kehittynyt kyky salaisten sotilasoperaatioiden reaaliaikaiseen seurantaan jälkiä jättämättä mahdollistaa merkittävän haitan vastustajan sotilasoperaatioiden toteutukselle. DEBKAfile'n mukaan ennen Trumpin ’vuotoa’ Venäjän sotilastiedustelu ei tiennyt Israelin omaavan tämän tiedusteluteknologian eikä sitä että tieto siitä oli välitetty USAlle.

Tietovuodon mahdollisien vahinkojen arvioinnissa vähemmälle huomiolle on jäänyt kysymys siitä, kuka vuosi tiedon vuodosta mediaan joka seikka saattaa ilmentää presidentti Trumpin ja USAn tiedusteluelinten välisiä jännitteitä varsinkin kun presidentin ja Venäjän keskinäiset yhteydet ovat olleet korostetusti esillä FBI johtaja Comeyn erottamisen myötä.

Lähteet: BICOM , The Washington Times , IsraelDefence ja DEBKAfile


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel -verkkojulkaisussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti