Vahvistamattomien tietojen mukaan Hamas-Israel -aseleposopimusta esitti yhteensä neljä eri välittäjää: Egypti, YK, Norja ja Sveitsi. Näistä Egyptin välitystoiminta lopulta johti tulokseen. Eri palestiinalaisryhmät ovat sanoneet sitoutuvansa tulitaukoon kunhan Israel ei riko sitä.
Paluumarssi jatkuu...(Palinfo Twitter account, November 10, 2018)
Eskalaatio
Israelin erikoisjoukot tekivät pari päivää ennen tulitaukoa salaisen sotilasoperaation Gazaan. Palestiinalaislähteiden mukaan IDF pyrki vangitsemaan Khan Yunisissa toimivan tunnelisodasta vastaavan Hamas -komentajan. Operaatio kuitenkin paljastui ja israelilaisryhmä joutui tulitukseen pyrkiessään takaisin Israeliin. Israelin ilmavoimat suojasi vetäytymistä, tulitaistelussa kuoli operaation johtaja, israelilainen eversitiluutnantti, ja seitsemän Hamasin taistelijaa, näiden joukossa Hamasin Izz ad-Din al-Qassam prikaatin paikalliskomentaja Nur Barakeh.
Epäonnistuneen tiedusteluoperaation jälkeen Hamas muutamassa päivässä ampui Israeliin 460 rakettia joista noin 100 ammuttiin alas. Suora rakettiosuma asuintaloon Ashqelonissa tappoi Hebronista kotoisin olevan palestiinalaismiehen, tämän ohella kaikkiaan 100 rajaseudun israelilaista haavoittui. Yksi panssarintorjuntaohjus tuhosi israelilaisbussin. Israelin ilmavoimat vastasi rakettituleen iskemällä 160 Gazan kohteeseen kuten mm rakettien laukaisupaikoille ja kolmeen hyökkäystunneliin; ilmavoimat tuhosivat tällä kertaa poikkeuksellisesti myös neljä Hamasin käytössä ollutta kerrostaloa.
Vaikka eskalaatio tapahtuikin pysyivät Israelin Gazaan johtavat rajanylityspakat auki ja sovitut raha- ja polttoainetoimitukset Gazaan jatkuivat.
Lähteinä mm: WIN, IDF, BICOM
Hudna toteutumassa
Egyptin Keskustiedustelupalvelu kutsui Hamasin johdon Kairoon jatkamaan keskusteluja tilanteen tyynnyttämiseksi Israelin kanssa sekä intrafadan lopettamiseksi. Hamas hyväksyi kutsun. Hamasin delegaatio koostuu poliiittisen byroon jäsenistä ja se matkaa Kairoon kunhan Hamas päättää yhtenäisestä kannasta Gazaa koskevista asioista.
Fatahin ja Palestiinalaishallinnon (PA) osalta arvioidaan Mahmoud Abbasin hyväksyneen Hamas-Israel -sopimuksen ehdolla, että se pohjautuu vuoden 2014 vastaavaan operaatio Protective Edgen päättäneeseen sopimukseen jonka PA ja Israel allekirjoittivat ja ehdolla ettei se johda poliittiseen sopimukseen. (Lähde: The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center )
Aseleposopimuksessa on vahvistamattomien tietojen mukaan kaksi osaa: ensimmäinen osa on jo toteutumassa eli väkivaltaiset ”Paluumarssi” demonstraatiot laimenemassa, sähkönjakelu Gazaan lisääntymässä ja Hamasin palkanmaksun tapahtuessa. Toista osaa Egypti yhä viimeistelee osapuolten kanssa työskennellen erityisesti ”intrafadan” lopettamiseksi eli Hamasin (Gaza) ja Fatahin (Länsiranta) keskinäisten suhteiden palauttamiseksi vuosina 2011 ja 2014 sovittujen periaatteiden mukaan (tavoitteena yhteinäinen Palestiinalaishallinto – presidentin ja parlamenttivaalien jälkeen - koskien myös Gazaa).
Hamasin liittolaisineen Gazasta Israeliin vuosittain ampumat raketit 2006-2018 (Lähde:
The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center)
Marraskuun 8. 2018, Mohammed al-Emadi, Qatarin Gazan jälleenrakennuskomission johtaja saapui Gazaan mukanaa $15 miljoonaa käteistä Hamasin työntekijöiden palkanmaksuun. Kuljetus tapahtui Israelin koordinoimana ja YK:n valvomana Erez ylityspaikan kautta, Palestiinalaishallinto (PA) ei puuttunut asiaan. Mohammed al-Emadi, tavatessaan palestiinalaisorganisaatioita, sanoi Qatarin jatkavan $15 miljoonan kuukausiavustuksia palkanmaksuun seuraavan puoli vuotta. Lisäksi Qatar lahjoittaa $10 miljoonaa polttoaineostoihin. Kahdessa tapauksessa, postitoimistossa jossa palkkoja maksettiin ja ”Paluumarssi” -leirillä, nuoret palestiinalaiset heittelivät kiviä al-Emadin autoa kohden.
Qatar and Israel ovat myös sopineet – Gazaan tapahtuvan palkanmaksun ja polttoainetoimitusten ohella – perustaa merikäytävä Kyproksen ja Gazan välille. Merikäytävää tarkkailtaisiin kansainvälisin voimin Israelin turvallisuusohjauksen alla.
Palestiinalaishallinon mielestä Egyptin välittämä Hamas-Israel -sopimus ei sisällä Qatarin tukea Hamasin palkanmaksuun ja tämä taloudellinen tuki on osa toista Qatarin sponsoroimaa Israelin ja Hamasin välistä sopimusta. Lähde: al-Hayat, November 9, 2018 The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center mukaan)
Osama bin Ahmed Nugali, Saudi Arabian suurlähettiläs Egyptissä ja Arabiliigan pysyvä edustaja, puolestaan ilmoitti Saudi Development Fund'in siirtäneen $600 miljoonaa Palestiinalaishallinnolle helpottamaan maan budjettia. Summa on saudien kuukausilahjoitus käsittäen elo-lokakuun 2018 erät.
Qatar on vuodesta 2012 jälkeen avustanut Gazaa $717 miljoonalla (Facebook page of the Qatari, November 12, 2018)
Poliittiset seuraukset
Israelin puolustusministeri Avigdor Lieberman erosi keskiviikkona [14.11.2018] vastuataessaan Hamasin kanssa sovittua aselepoa ja siitä huolimatta kiihtyneitä väkivaltaisuuksia. Liebermanin katsoo tulitauon olevan antautumista terrorille ja hän on koko virkakautensa ajan vuodesta 2016 ajanut tiukkoja sotilaallisia toimia Hamasia vastaan silläkin uhalla että tämä johtaisi laajempaan konfliktiin. Liebermanin ero vie Natanyahun hallituksen hajoamisen partaalle ja maan kohti ennenaikaisia vaaleja.
Oikeistolainen myös kovan linjan kannattaja opetusministeri Naftali Bennett on vaatinut puolustusministerin salkkua itselleen uhalla että lähtee muutoin hallituksesta. Natanyahun arvioidaan mieluummin kaatavan hallituksen kuin nimittävänsä Bennetin puolustusministeriksi. Hallitus saattaa kaatua jo viikon sisään ja on siis mahdollista että uusi Knesset valitaan jo maaliskuussa marraskuun 2019 sijaan. Hamas puolestaan pitää Liebermanin eroa Gazan voittona Israelista - poliittisena maanjäristyksenä. Lähteet: mm. The Washington Post
Muutoksia odotettavissa maaliskuussa 2019?
Op-Ed näkökulma
Näkemykseni mukaan aselevon eteen tehty työ ei ole mennyt hukkaan eikä ”hudna” ole peruuntunut. Ns. ”Paluumarssi” -kampanjat jatkunevat mutta niiden intensiteetti laskenee vuoden loppua kohden ja niihin liittyvät väkivaltaisuudet vähenevät. Silti ajoittain voidaan nähdä myös nyt koetun kaltaisia lyhyitä selkkauksia kun Hamas kokee ”rauhaan vastataan rauhalla” periaatetta rikotun.
Tulitauon alla IDF:n tekemä tiedusteluoperaatio hämmästyttää ajoituksellaan. Operaation tavoitteet lienevät olleet ainakin taktisesti tärkeitä vaarantaessaan näin strategisestikin tärkeän hudnan. Tärkeyttä korostaa vielä sekin, että pientä ryhmää johti everstiluutnantin arvoinen upseeri. Hänen kaatumisensa puolestaan kuvaa hyvin IDF:n arvoja siinä mielessä, että Israelin armeijan sisäisen lujuuden ja voiman tärkeä osatekijä nähdäkseni on, että upseerit johtavat joukkojaan edestä ja tekevät mitä tahansa suojellakseen alaisiaan.
Poliittisesti merkityksellistä mielestäni on, että Netanyahu hallituksen hajoamisen uhallakin on pyrkinyt välttämään tilanteen eskaloitumisen Hamasin suhteen. Helppo ja populistinen ratkaisu rajaseudun mielenosoittajien ja "haukkojen" mieleen olisi pommittaa Gaza rauniokasaksi, vallata se maaoperaation avulla ja tuhota Hamas juuriaan myöten. Tällainen ratkaisu vaatisi ennennäkemättömän määrän siviiliuhreja Hamasin ihmiskilpipolitiikan ja kaupunkisodankäynnin luonteen takia. Poliittinen ja kansainvälispoliittinen hinta olisi tällaisessa ratkaisussa ennenkokemattoman raskas eikä Gazan hallinta ja jälleenrakennuskaan operaation jälkeen halvaksi tulisi. Henkilökohtaisesti Netanyahu ei kuulu suosikkeihini isrelilaispoliitikojen joukossa, mutta tässä taipumattomuudeesta kovan linjan painostukseen hän mielestäni nyt ansaitsee kiitoksen.
Aiheesta aiemmin:
Hamas-Israel -sopimus edistymässä
Intrafada rakoilevan aselevon hidasteena
Hamas-Israel Hudna jälleen harkinnassa
Op-Ed: Hamas ja Israel ’Cold Peace’ sopimukseen
Gaza State Under Construction, West Bank Remains Bystander
Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla.