Google

Google

keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Kibbutsismi vetää taas

tsetseKorkeat elinkustannukset ovat ajamassa nuoria kaupunkilaisperheitä takaisin kibbutseihin. Vaikka kibbutsismi alkoi brittien Palestiina mandaatilla jo 1910 levisi raivaajahenkinen sosialismi ja sionismi varsinkin Israelin itsenäisyyden ensi vuosikymmeninä kunnes 1970 luvulla aate alkoi saada enemmän vapaan markkinatalouden piirteitä.

1980 luvun puolivälin talouskriisi iski kovaa osuustoimintaan ja nuoret hylkäsivät yhteisöllisen ihanteen muuttaen kaupunkeihin. Vielä neljännesvuosisata sitten kibbutsismi näytti kuihtuvan olemattomiin. Nyt kuitenkin viimeiset viisi vuotta ovat tuoneet merkittävän käänteen kaupunkeja halvemman maaseutumaisen elämäntyylin houkutellessa nuoria perheitä tiiviisiin maaseutuyhteisöihin ja syntyvyysluvutkin kibbutseissa ovat nyt suurempia kuin vuosikymmeniin. Monet keski-ikäiset puolestaan ovat lähteneet nuorina kibbutseista palaten nyt takaisin halutessaan muuttaa elämäntyyliään.

unihaifaSosiologi Shlomo Getz, Haifan yliopiston kibbutsitutkimuksen instituutista toteaa nykyisen kibbutsismin olevan aiempaa enemmän yksilölähtöinen, vähemmän sosialistinen ja lähempänä kapitalistista elämäntapaa omaten silti yhä kaupungeista vaikeasti löydettävän korkean yhteisöllisyyden tason ja vastuunkannon jäsenistään.

Vuosikymmen sitten vallinneet taloudelliset ongelmat johtivat yksityistämisen leviämiseen mutta tästä huolimatta kibbutsit säilyttivät vahvan sosiaalisen turvaverkon mitä tulee terveys, hyvinvointi ja koulutuspalveluihin. Vaikkeivat monet kibbutsit olekaan taloudellisia menestyksiä ne ovat kuitenkin vakaita. Lisäksi asumiskustannukset ovat jopa vain puolet siitä mitä keskeisissä kaupungeissa.
Tällä hetkellä Israelissa on 274 perinteistä maatalousyhteisöä – kibbutsia – ja näistä noin kolmannes on yhä osuustoiminnallisia, kooperatiiveja. Kun kansallisesti väestönkasvun keskiarvo on 1,9 % vuosittain oli luku v. 2014 kibbutseissa 3 %. Israelin maataloustuotannosta kibbutsit vastaavat 40 %:n osuudesta vaikka 8,3 miljoonasta asukkaasta vain liki 2% asuu kibbutseissa.

Artikkelissa Kibbutzim get new lease on life as Israelis flee urban rat race esitetään muutamia yksilöllisiä muuttotarinoita ja taustoitusta kibbutsien nykypäivään.
Lähde: Israel Hayom
PikiWiki Israel 18696 Kibbutz Lotan Recycling Center
Kibbutz Lotan Recycling Center
Kibbutsit Wikipedian mukaan
Kibbutsi on israelilainen kollektiivitila, joka perustuu vapaaehtoiseen toimintaan. Yleensä se on pienen kylän kokoinen kommuuni. Kibbutsit perustuvat juutalaisten siirtolaisten tarpeeseen viljellä maata yhdessä turvaamalla toisensa kylittäin.
Ideologisesti kibbutseja on perusteltu sekä sosialismilla, nimenomaan maan yhteisomistuksella, että sionismilla. Juutalaisvaltion maatalouden alkuvaiheessa yhteistyötä tarvittiin runsaasti myös maanparannukseen sekä uusien viljelyalueiden käyttöönottoon. 
Kibbutseissa kaikki oli yhteistä alkuvuosikymmeninä. Tilan tuotto käytettiin yhteisön hyväksi eikä työntekijöille yleensä maksettu palkkaa eikä eläkettä. Vastineeksi työstään kibbutsin jäsenet saivat majoituksen, ruoan ja vaatteet ilmaiseksi. Kibbutsin jäsenet asuivat makuusaleissa ja söivät kouluruokalan kaltaisissa yhteisissä tiloissa.
Jopa lastenkasvatus oli kibbutseissa aiemmin kollektiivista: kaikki lapset kasvatettiin lastenkodeissa, vanhemmat eivät asuneet edes samoissa taloissa lastensa kanssa. Perheinstituutiota ei ollut.
Lähde Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti