Google

Google

maanantai 2. tammikuuta 2017

MMM Israel 2016: Ariel -vuosikerta


logotArARIEL -verkkojulkaisussa määrällisesti suurin osa vuoden 2016 artikkeleista liittyi suoraan tai välillisesti Israelin puolustukseen.  Yksi maan ulkoinen ja yksi maan sisäinen aihe kohosi nähdäkseni ylitse muiden: ulkoisista Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi ja sisäisistä Israelin poliittisen (keskusta-)vasemmiston piiristä esiinnoussut ns. Herzogin suunnitelma eli nk. konstruktiivinen unilateralismi.


nimeton-114Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi merkinnee Israelin ja USAn suhteiden lämpenemistä poliittisesti aivan uudelle tasolle omaten vaikutuksensa paitsi israelilais-palestiinalaisen - jäätyneen - rauhanprosessin tiekarttaan.  Lisäksi USAn ja Venäjän mahdollinen yhteisymmärrys voi vakauttaa niin Lähi-itää kuin Eurooppaa laajemminkin. Kattavin analyysi aiheesta artikkelissa Op-Ed: Trumportunity – Israelin uusi mahdollisuus .
 
Konstruktiivisen unilateralismin ytimenä on sellaiset Israelin yksipuolisesti toteutettavat toimet joilla kuitenkin jätetään 'ovi' auki mahdollisesti myöhemmin sovittavalle 'Kahden-valtion' ratkaisulle.  Keskeistä on eriyttää israelilaiset ja palestiinalaiset toisistaan vetämällä Länsirannan israelilaisasutukset 'turvamuurin' sisään ja näin jättämällä valtaosa - noin 90 % - Länsirannasta ja kaikki pakestiinalaiset Palestiinalaishallinnon alaisuuteen. Tämä näkemys heijastui myös USAn ulkoministeri Kerryn joulukuisessa 'testamentissa' että nykysuuntauksen mukaisessa 'Yhden-valtion' mallissa Israel ei yht'aikaa voi olla sekä juutalainen että demokraattinen.  Konstruktiivinen unilateralismi on siinä mielessä merkittävä aloite, että Israelin keskusta-vasemmiston (Sionistisen Unionin Hatnya ja Labor) ohella Yair Lapidin populistinen keskusta (Yesh Atid) sekä keskusta-oikeiston Kulanu ja osa Likudista omaavat samansuuntaisen ajatuksen.  Laajemmin aiheesta kirjoituksessa Konstruktiivinen unilateralismi Lähi-idän konfliktin etenemistienä .
IPConf
Puolustus tematiikassa kirjoitukset toivat esiin opetuksia aiemmista sodista (Yom Kippur ja 2. Libanonin sota) ja miten ne muuttivat Israelin puolustusstrategiaa.  Aseteknologiaa käsittävistä artikkeleista keskeisin lienee Israelissa nyt maailman kehittynein ohjuspuolustus .  Uutisartikkelit puolestaan käsittelevät edelleen jatkuneen ns. 'puukkointifadan' erilaisia muotoja sekä tunnelisodankäynnin innovaatioita.  Hamasin ja Egyptin kärjistyneet suhteet omaavat luonnollisesti vaikutuksensa myös Israelin puolustukseen kuin myös Syyria jossa Israel on koordinoinut toimensa Venäjän kanssa.
 
Israel missile defence vs. threats, figure by Ari Rusila
 
Israelin sisäpolitiikassa ei tapahtunut suuria muutoksia;  vaikka hallituksessa on pidetty ulkoministerin paikkaa avoinna oppositiojohtaja Herzogille ei yhtenäishallitus toteutunut, sen sijaan hallitukseen palasi puolustusministeriksi Avigdor Lieberman.  Shimon Peres kuoli ja 'muistoartikkeli' käsitteli ehkä poikkeuksellisesti Peresin roolia Israelin ydinohjelman isänä.  Rauhanprosessin osalta merkityksellisiä tekijöitä v. 2016 olivat em. Trumpin valinnan ja Herzogin suunnitelman ohella Lönsirannan Abbasin jälkeisten strategiavaihtoehtojen pohdinta (mm Israelin 5 strategiavaihtoehtoa Länsirannalla Abbasin jälkeen ).
 
Mideast trends by Ari Rusila
 
Ns. boikottiliike (BDS) on edelleen voimissaan länsimaissa pyrkien mm rajoittamaan kansainvälistä tutkimusyhteistyötä Israelin yliopistojen ja kehitysyksiköiden kanssa.  Talous- ja yhteiskunta -osiossa oli joitakin esimerkkejä Israelin siviiliyhteiskunnan innovatiivisuudesta kuin osoitukseksi siitä että boikotointi olisi haitallista lähinnä boikotoijille itselleen; esimerkistä käynee artikkeli Israelin lääketieteellisten kehitysaskeleiden keskeisiä tekijöitä .  Energiasektorilla on odotettavissa kehitystä Kreikan, Kyproksen ja Israelin helmikuussa 2016 sovitun liittoutuman myötä merkittävänä hankeideanaan uusi EastMed Pipeline.  Uusiutuvien energiainnovaatioiden osalta mainittakoon Negeviin rakennettu maailman korkein  aurinkovoimatorni.
 
EastMed pipeline
 
Alla vuoden 2016 Ariel verkkojulkaisussa ilmestyneet artikkelit pääkategirioittain:

Puolustus

MilDoctrine

Politiikka

stabb

Talous ja yhteiskunta

shutterstock_impossible-1000x657


Israel Conflicts By Ari Rusila -blogissa [ENG]

 logo_1678836_y73t9y2p6d_screen_display




 Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel -verkkojulkaisussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti