Google

Google

lauantai 16. kesäkuuta 2018

Israelin tiedusteluyhteisö pitää laadullisen ylivoimansa

Israelin tiedusteluyhteisöä on pidetty esikuvallisena vakoilumaailman pioneerina jo vuosikymmeniä. Nykyisin sen kolme päätekijää ovat Aman (Israelin armeijan – IDF:n sotilastiedustelu -haara), Mossad (ulkomaan tiedustelu) ja Shin Bet aka ISA aka "Shabak" (sisäinen turvallisuuspalvelu) ja kaksi pienempää yksikköä eli Israelin poliisin tiedusteluosaston ja poliittisen tutkimuksen keskuksen (ulkoministeriön tiedusteluosasto). Lisäksi yleisemmällä tasolla evaluointia hoitaa National Security Council  ja tukipalveluna muille SIGINT (signaalitiedustelun palvelut).

Viime vuosina Israel on jälleen ottanut kehitysaskeleita pitääkseen laadullisen ylivoimansa tiedustelupalveluissa myös tulevaisuudessa. Uusin esimerkki on Shahaf Combat Intelligence Collection -pataljoona, joka kerää visuaalista tiedustelutietoa Libanonin sektorilla Välimeren rannalta Hermon vuorille.

Integroidut Radar ja MARS järjestelmät

IsraelDefense -julkaisun mukaan vuonna 2009 Shahaf-pataljoonassa käyttöönotettu Radar -järjestelmä muutti täysin tiedonkeruuta. Ennen Radaria operaattorit skannasivat optisin järjestelmin sektoriaan ja tämä skannaussykli kesti minuutteja jolloin puolestaan sektorin osat olivat minuutteja skannaamatta. Radar mahdollisti sektorin tauottoman - jatkuvan – skannauksen ja vieläpä lehvästön läpi.

Toinen viimevuosina käyttöönotettu järjestelmä – MARS – koostuu moninaisista kameroista eri etäisyyksille ja eri resoluutioilla ja MARS on nyt integroitu Radariin. Radarin havaitessa jotakin se hälyttää MARSin joka optisena järjestelmänä jatkaa kohteen tarkkailua. Aiemmin kuuden operaattorin vuorotteleva tiimi tarkkaili kutakin kameraa, nyt MARSin myötä yksi operaattori kykenee samanaikaisesti kontrolloimaan useita sensoreita samanaikaisesti.

A combat intelligence soldier surveying the field.

Tiedustelu kontekstissaan

Olemassaolevien aukkojen täydentämiseksi IDF hyödyntää ilmatiedustelun tietoaineistoa yhdistämällä sen taistelujoukkojen keräämään tietoon jolloin kokonaiskuva tarkentuu. IsraelDefensen mukaan ”Tiedustelu kontekstissaan” ['Intelligence in Context'] on menetelmä joka integroi resursseja ennennäkemättömällä tavalla poistaen samalla yksittäisten tiedusteluresurssien heikkouksia.

Toinen ”Tiedustelu kontekstissaan” -menetelmän etu on mahdollisuus keskittyä olennaisen tiedon keräykseen. Sen sijaan että pataljoona alkaisi talo talolta tutkia Hezbollahin aktiviteetteja Bint Jbeilin kaupungissa toisten tiedustelulähteiden integrointi mahdollistaa pataljoonan keskittyä kiinnostaviin kohteisiin; kenttäjoukot eivät aina – solu-periaatteiden pohjalta – mutta tämä tieto ohjaa kenttäjoukkoja oikeisiin kohteisiin. Tämä käytäntö puolestaan on merkittävästi lisännyt pataljoonan suorituskykyä.

Vihollinen on hyvin taitava,” sanoo everstiluutnantti Tomer Meltzman, Shahaf Combat Intelligence Collection pataljoonan komentaja. Hezbollah on täysin tietoinen että tarkkailemme heitä ja siksipä heitä tarkkailevat taistelijamme kysyvät itseltään voiko linsseistä näkyvään tietoon luottaa. Tehtäväraporttien prosessi pataljoonassa sisältää nähdyt todisteet, tulkinnan ja suositukset. Konteksti on nimenomaan tulkinnan ja suositusten nivominen yhteen tosiasioiden ja näkemysten kanssa jolloin jokainen taistelija kysyy itseltään ’onko se mitä näen sitä mitä todella tapahtuu’?

Säilyttääkseen etulyöntiasemansa IDF hyödyntää luovaa teknis-operaatiivista ajattelua kerätessään tietoa niin Israelin puolelta kuin Libanonin ilmatilasta. Me operoimme kahdella tasolla: Ensinnäkin tapaamme relevantteja kehittäjiä kentällä testataksemme uusia ideoita operatiivisten haasteiden ratkaisuun, toisaalta pidämme silmällä siviiliteknologioita joista meille voisi olla hyötyä sanoo Meltzman ja jatkaa: Kun tänään meillä on sekä Radar että optiset järjestelmät käsittää seuraava hyppäys kohteen identifioinnin. Kun rajan toisella puolella havaitaan yksilö haluamme tietää kuka hän on ja onko Israelin tiedusteluyhteisöllä hänestä mitään taustatietoa, onko hän uusi sektorillamme ja onko hän yhteydessä muihin sektorilla oleviin yksilöihin. Kyky näiden tietojen analysointiin reaaliajassa lyhentää prosesseja havaitsemiemme kohteiden suhteen.

Ylemmän tason kehityspiirteitä
Israelin tiedusteluyhteisön rakenne ja vastuunjako Amanin, Shin Betin ja Mossadin kesken on Israelin historian aikana ollut moneen kertaan keskustelun kohteena. Varsinkin viime Irakin sodan jälkeen yhteisön uudelleenrakennus tiivistyi.

WikiPedian mukaan tiedusteluyhteisön rakenne on muotoutumassa seuraavanlaiseksi:

¤ Aman (IDF): huolehtii sotilastiedustelusta ennakkovaroittaen poliittista johtoa ja muita turvallisuuselimiä sodanuhista, arvioi vihollisia ja kuinka heidät tuhotaan.
¤ Mossad: suorittaa salaisten operaatioiden ohella poliittis-strategisia tehtäviä kuten arvioi eri hallitusten stabiiliutta, huolehtii tieteellisteknisestä-, teollisuus- ja ydinvoimaan liittyvästä tiedustelusta kuin myös globaalin terrorismin tiedustelusta.
¤ ISA [aka Shabak aka Shin Bet]: varmistaa valtion, sen rakenteen ja kansalaisten turvallisuuden terrorismia vastaan.
¤ National Security Council: neuvosto evaluoi globaalia toimintaympäristöä suhteessa tiedusteluun yleisesti valmistellen kansallisia ja turvallisuuskysymyksiä arviointiensa pohjalta.
¤ SIGINT palvelu: tukee muita elimiä signaalitiedustelulla.




Teknologia muutosvoimana

Varsinkin nk Arabikevään ja dramaattisen teknologisen kehityksen myötä Aman, Mossad and ISA ovat läpikäyneet mittavan muutosprosessin ja esimerkiksi sotilatiedustelussa noin tuhat upseeria vaihtoi tehtäviään organisaatiomullistuksen myötä.

IsraelDefensen haastattelema tiedustelu-upseeri kuvaa internetin ja sosiaalisen verkon vaikutusta Amanissa siten, että prosessit jotka ennen vaativat vuosia tehdään nykyisin jopa päivien tai tuntien sisällä. Teknologinen muutos on ollut valtava, aiemmin signaalitiedustelu oli keskeisellä sijalla, nyt harva käyttää lankapuhelimia ja radioita enää vaan viholliselta saattaa puuttua selkeä komentoketju, operaattorit käyttävät useita älypuhelimia lähettääkseen tekstiviestejä, sähköposteja ja hyödyntäen sosiaalisia alustoja kuten WhatsAppia ja Skypeä joissa voi olla erilaisia salausmuotoja. Tiedusteluyhteisön tulee kyetä paitsi tuottamaan reaaliaikaista tietoa terroriorganisaatioista ja asekaupoista myös tietoa viholliskohteista niin luolissa kuin urbaaneilla alueilla ja tämä tieto on välitettävä kentälle täsmäiskujen mahdollistamiseksi. Aman onkin toteuttanut IBW [tiedustelupohjainen sodankäynti] -ohjelmaa jonka tarkoituksena on välittää taktista tiedustelutietoa joukkuetasolle kentällä taistelujen aikana.



Merkittäviä organisatorisia muutoksia on IsraelDefensen mukaan tehty myös ISAssa ja Mossadissa. ISAssa viime vuosien tärkeimmät muutokset ovat vahvistaneet erityisesti cyber-SigInt osastoa. Mossad on myös valmistautunut cyber -sodankäyntiin ja jopa toteuttanut joitakin julkisuuteenkin päässeitä operaatioitaan kuten esimerkiksi Stuxnet (Iranin ydinohjelmaa halvaannuttanut virusohjelma). Keskeisin muutos Israelin tiedusteluyhteisössä on kuitenkin se, että alan keskeisten tiedusteluelinten horisontaalinen yhteistyö ja yhteisön vertikaalinen toimivuus ovat nyt paremmalla tasolla kuin koskaan.

P.S:
Israelin armeijan visuaaliseen tiedusteluun erikoistunut yksikkö Unit 9900 omaa tällä hetkellä sata autistista vapaaehtoista riveissään. Autistisilla sotilailla nähdään olevan erityinen kyky tulkita tiedustelukuvia; yksikössään he voivat hyvin hyödyntää tätä lahjakkuuttaan ja myöhemmin armeija myös auttaa heitä löytämään töitä siviilisektorilta. Lähde: JewishNewsSyndicate

Kirjoitus on tiivistelmä Conflicts by Ari Rusila -blogissa ilmestyneestä arikkelistani Israeli Intelligence Keeps Its Qualitative Edge

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti