Abraham Accords sai alkunsa kun Israel, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat (YAE) ja Bahrain sopivat suhteidensa normalisoinnista - Valkoisen Talon edesauttamana – Washingtonissa 15.9.2020. Sopimuskokonaisuuden syntyyn on vaikuttanut merkittävästi presidentti Trumpin hallinto, mutta sen laajeneminen ei välttämättä pysähdy mahdolliseen presidentinvaihdokseen marraskuun vaaleissa. Ainakin Mossadin johtaja Yossi Cohen uskoo normalisaatiosopimuksen syntyvän Israelin ja Saudi Arabian kesken vaalien jälkeen lahjana uudelle presidentille, on hän sitten Trump tai Biden.
Israelilaisdelegaatio teki harvinaislaatuisen vierailun Sudaniin 21.10.2020 keskustellakseen suhteiden normalisoinnista maiden välillä. Sudan saattaakin olla vuorossa seuraava maa joka liittyy ns Abraham Accords’iin. Saman viikon uutiset Arabiemiraateista, Bahrainista ja jopa palestiinalaishallinnolta antavat aihetta ennakoida mainitun sopimuskokonaisuuden olevan paitsi laajenemassa myös syvenemässä.
Sudan seuraavana Abraham Accords’iin?
Harvinainen suora lento Israelista Khartoum’iin tapahtui 21.10.2020. Lennolla oli mukana korkean tason israelilaisdelegaatio edustaen pääministerin kansliaa ja tiedustelupalvelu Mossadia. Delegaatio tapasi neuvottelujen merkeissä sudanilaisia vastinkumppaneitaan. Vahvistamattomien lähteiden mukaan osapuolet saavuttivat – ainakin - bilateraalisen Israelin ja Sudanin diplomaattista tunnustamista koskevan sopimuksen.
Sudanin hallintolähteet eivät ole kommentoineet neuvottelujen etenemistä, Israelin pääministerin kanslia ja ulkoministeriö ovat samoin kieltäytyneet kommentoinnista. Israelin tiedusteluministeri Eli Cohen kertoi uskovansa Israelin olevan hyvin lähellä suhteiden normalisoinnissa Sudanin kanssa. Israelin alueellisen yhteistyön ministeri Ofir Akunis puolestaan sanoi USA’n ilmoittavan uudesta sopimuksesta Israelin ja arabi- tai muslimimaan kanssa ennen USA’n vaaleja 3.11.2020. Akunisin mukaan useat maat ovat ehdolla suhteiden normalisoinnissa Israelin kanssa mutta tapana olevan, että ensimmäinen virallinen lausunto tulee Washingtonista.
USA’lla on roolinsa myös Sudan-Israel suhteiden normalisointikehityksessä ja maa pyrkii ulkoministeri Mike Pompeo’n mukaan saamaan Khartoum tunnustamaan Israel. USA’n roolia vahvistaa se, että ulkoministeri Pompeo ilmoitti USA’n aloittaneen prosessin Sudanin poistamiseksi terrorismia tukevien maiden listalta.
Alla TRT World roundtable taustoitus:
Israelin salainen lähetystö ollut jo 11 vuotta Manamassa
"All we have to do is change the sign on the door," (nimeämätön israelilaisvirkailija)
Israelin ja Bahrainin syventäessä suhteitaan molempiin maihin perustettavien suurlähetystöjen myötä Abraham Accords’ien pohjalta on nyt tullut ilmi Israelin jo omanneen 11 vuotta salaisen ”lähetystön” Bahrainin pääkaupungissa Manamassa.
Aiemmin salatun raportin mukaan salaisen lähetystön idea esitettiin ensi kertaa vuosina 2007-2008 Bahrainin ulkoministeri Khaled bin Ahmad Al Khalifa’n ja Israeli ulkoministeri Tzipi Livni’n keskinäisissä tapaamisissa. Toimintaa varten Manamaan perustettiin Bahrainiin 13.7.2009 rekisteröity ”Center for International Development” -peiteyhtiö edistämään länsiyhtiöiden öljyyn liittymättömiä investointeja toimintamuotoinaan konsultointi ja markkinointi-, promootio- ja investointipalvelut.
Koska Israelin kansalaisille oli rajoituksia vierailla Bahrainissa oli mission israelilaisdiplomaateksi valittu kaksoiskansalaisuuden omaavia henkilöitä joille lisäksi oli luotu uskottavat profiilit LinkedIn -palveluun. Lähetystö toimi paitsi salaisena kommunikaatiokanavana Israelin hallityukseen myös edisti satoja israelilaisyritysten kaupallisia sopimuksia Bahrainissa.
Välimeren-Punaisen meren ”öljysilta”
“Our assessment therefore is that significant economic cooperation is expected between the two countries,” (Bank of Israel)
The Europe-Asia Pipeline Co. (EAPC) on tehnyt Abraham Accords’ia konkretisoivan sopimuksen Arabiemiraattien kanssa. Sopimus allekirjoitettiin israelilaisten ja YAE’n liikemiesten toimesta YAE’n talousministeri Obaid bin Humaid al Tayerin, USA’n talousministeri Steve Mnuchin’in, USA’n Lähi-idän lähittiläs Avi Berkovitz’n ym läsnäollessa.
Jo olemassaolevaa öljyputkea hallinnoi valtio-omisteinen israelilaisyhtiö, varasto- ym toiminnot puolestaan ovat yhteisyritysten vastuilla. Toistaiseksi öljy rahdataan YAE'sta tankkereilla Eilatiin ja sieltä putkea pitkin Ashkeloniin.
Abraham Accords’ien myötä EAPC muunsi aiemman nimensä - Eilat-Ashkelon Pipeline Co – muotoon Europe-Asia Pipeline Co. Muutoksen taustalla on laajempi suunnitelma Saudi-Israel öljyputkihankkeesta (Trans-Arabian pipeline). Kyseisen hankkeen tarkoituksena on lyhentää Persian lahden Eurooppaan vietävän öljyn kuljetusaikaa ja -kustannuksia verrattuna reittiin Suezin kanaalin kautta sekä vähentää riippuvuutta Hormuzin salmen ja Jemenin kautta nykyisin kulkeviin merireitteihin verrattuna.
EAPC’n mukaan historiallinen sopimus edustaa hyviä uutisia globaaleille energiamarkkinoille tekemällä öljytuotteiden kuljetuksesta Persianlahdelta Eurooppaan kustannutehokkaampaa tuoden samalla Välimeren ja Mustan meren tuottajat lähemmäksi itä-Aasian markkinoita. Sopimuksella on EAPC’n mukaan merkittävä taloudellinen ja strateginen merkitys.
Palestiinalaishallinto lieventämässä kantojaan?
“We don’t want to be seen as if we are standing against the whole Arab world.” (nimeämätön palestiinalaisvirkailija Ramallahista)
Yksi Israelin ja osin muunkin kansainvälisen yhteisön – ulkopolitiikan perusajatuksia on vuosikymmeniä ollut, että Israelin tulee sopia rauhasta Palestiinalaishallinnon (PA) kanssa ennen kuin arabimaat voivat normalisoida suhteitaan Israeliin. Abraham Accords on kuitenkin muuttanut täysin tilanteen ja nyt jopa PA’kin näyttää tajuavan realiteetit.
Israelin ja Sudanin normalisoidessa suhteitaan ovat Palestiinalaishallinnon reaktiot olleet huomattavan maltillisia verrattuna aiempiin Arabiemiraattien ja Bahrainin kanssa Israelin tekemiin sopimuksiin. Tällöin arabiosapuolia syytettiin ”selkään puukottajiksi”, Bahrainin ja YAE:n johtajien kuvia ja lippuja poltettiin ja niin poliitikot, reportterit ja poliittiset aktivistit käyttivät jyrkän tuomitsevaa retoriikkaa sopijoita kohtaan. Nyt sen sijaan PA on vedonnut palestiinalaisiin jottei arabimaiden symboleita vahingoitettaisi, samoin palestiinalaisjohto on kommentoinut Israelin Sudan suhteita hyvin maltillisesti.
Palestiinalaisjohto lienee tajunnut tehneensä virheen hyökätessään voimallisesti Abraham Accords’in arabisopijoita kohtaan. Palestiinalaishallinnon reaktioista Israel-Sudan suhteiden kehittymisen jälkeen voi optimistisesti ennakoida sen harkitsevan mahdollisuutta palata lopultakin neuvottelupöytään Israelin kanssa.
Lähteet: Reuters , IsraelHayom , i24News , Globes , JerusalemPost , AXIOS
Aiemmin aiheesta mm:
Palestiinalaishallintoa painostetaan neuvottelupöytään Israelin kanssa
Lähi-idän rauhanprosessi etenee – ilman Palestiinalaishallintoa
Peace Process by Economic Approach
Kirjoitus ensinnä ilmestyi Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti