Google

Google

keskiviikko 10. tammikuuta 2024

Gazalaissiviilien humanitaarisen leirin paikka?

Hamasin sotilaallisen voiman hävittämiseksi Gazassa – työn ollessa nyt vasta puolitiessään –  tarvitaan maahyökkäyksen jatkamista Etelä-Gazaan. Vakava haaste tämän hyökkäyksen toteuttamisessa on, että suurin osa väestöstä on nyt etelässä, sen jälkeen kun heidät evakuoitiin Pohjois-Gazasta, mikä käytännössä on kaksinkertaistanut alueen väestön. Jotta Israel saa riistetyksi Hamasilta sen viimeiset puolustuskeinot IDF:ää vastaan, sen on siirrettävä Gazan väestö pois tulevilta taistelualueilta.

 

Gazalaiset voivat periaatteessa mennä kolmelle alueelle:

  • Gazalaiset voivat siirtyä IDF:n hallitseman käytävän kautta palata IDF:n valvonnassa olevaan Gazan pohjoisosaan.  Ongelmana on ettäalueen rakennuksista ja infrastruktuurista valtaosa on tuhottu.
  • Gazalaiset voidaan sijoittaa nimetyille suojelualueille Etelä-Gazassa, missä IDF ei toimi, ellei sitä kohtaan hyökätä. Haittapuolena on, että Hamas todennäköisesti käyttäisi sitä hyväkseen suojellakseen taistelijoitaan.
  • Gazalaiset voivat siirtyä väliaikaisesti Siinaille. Tällä hetkellä Egypti vastustaa ajatusta jyrkästi.
  • Teoreettisesti gazalaiset voitaisiin vastaanottaa pakolaisina ympäri maailman mutta koska mikään taho ei siihen käytännössä ole valmis rajoittuvat vaihtoehdot Gazaan ja sen lähialueille.

    Olen aiemmin esitellyt Siinai Optioon perustuvaa Päivä jälkeen Gazan sodan -suunnitelmaa Gazalaisten humanitaarisen kriisin ratkaisemiseksi välittömästi, tuhotun Palestiinan alueen jälleenrakentamiseksi keskipitkällä aikavälillä ja kahden valtion ratkaisun toteuttamiseksi pitkällä aikavälillä.  Esitykseni on siis pelkkää humanitaarista tilapäistä suoja-aluetta laajempi ja sitä siis Egypti ainakin toistaiseksi vastustaa.  Koska Hamas vastustaa panttivankien välitöntä vapauttamista sekä aseiden laskemista välittömän tulitauon aikaansaamiseksi on muitakin etenemisteitä etsittävä nopean ratkaisun aikaansaamiseksi humanitaariseen kriisiin ja jopa elämään alueella Hamasin sotilaallisen tappion jälkeen.

    Israelilaisinstituutti BESA (The Begin-Sadat Center for Strategic Studies) on lisäksi esittänyt neljättä harkinnan arvoista vaihtoehtoa eli väliaikaisten majoitusleirien perustaminen Gazan asukkaille Negeviin, Israeliin. Aloitteen mukaan Yhdysvaltojen sotilas- ja siviilivirastot perustaisivat länsimaiden ja alueellisten maiden liittouman avustuksella majoitus-ja palvelutilat Negeviin lähelle Gazaa mahdollisesti  Shivta – Ktzi’otin alueelle. Nämä leirit toimisivat väliaikaisina turva-alueena palveluineen Gazan asukkaille useita kuukausia ja jopa vuoden ajan Israelin sotilasoperaation loppuun asti.

    BESAn mukaan idea voidaan toteuttaa seuraavin periaattein:

     

    • Gazan asukkaille tarjottaisiin taloudellista tukea ja muita kannustimia poistua väliaikaisesti alueelta.

     

    • Amerikkalaissotilaat ottavat kansainvälisten järjestöjen avustuksella vastaan Gazan asukkaita rajanylityspaikoilla ja suorittaisivat turvatarkastuksen, henkilöllisyyden todentamisen ja dokumentoinnin.

     

    • Asukkaat kuljetettaisiin turvallisissa saattueissa suuriin majoitustiloihin, jotka on perustettu ja turvattu länsi- ja arabimaiden tuella ja rahoituksella Yhdysvaltojen johdolla.

     

    • Israel osallistuisi prosessin turvallisuusvalvontaan, mikä mahdollistaisi Hamasin toimihenkilöiden tunnistamisen pitääkseen heidät poissa alueelle siirtyvän siviiliväestön keskuudesta.

     

    • Turva-aluetta hallinnoiva koalitio (Coalition for the Day After) suunnittelisi yhdessä leireillä asuvien kanssa prosessin heidän paluulleen Gazaan. Tärkeimmät paikalliset toimijat tunnistetaan ja puitteet paikalliselle siviilihallintojärjestelmälle vahvistettaisiin tulevaa Gazan hallintoas varten.

     

    • Kun sotilasoperaatio on saatettu päätökseen Gazan pohjoisosassa voidaan aloittaa siviilien palauttaminen – selkeällä suunnitelmalla ja yksityisellä taloudellisella avulla –  asuinalueilleen.

     

    Mahdollisena tilapäisleirin paikkana on mainittu Shivta – Ktzi’otin alue, jolla sijaitsee paitsi kansallispuisto myös kaksi armeijan tukikohtaa sekä laaja vankila jota meneillään olevan sodan aikana on käytetty pidätysleirinä Hamasin taistelijoille.

    BESAn suunnitelman ansiona on, että se voidaan toteuttaa Israelin ja Yhdysvaltain päätöksellä ja todennäköisesti useiden arabimaiden ja laajemman kansainvälisen yhteisön tuella. Edelleen hanke erottaisi Gazan siviiliväestön Hamas-elementeistä mahdollistaen nykytilaa nopeamman ja tehokkaamman Israelin operatiivisen toiminnan Etelä- ja Keski-Gazan alueilla Hamasin menettäessä siviilisuojakilpensä.  Hanke myös loisi edellytyksiä siviiliyhteiskunnan ja paikallishallinnon kehittämiseen välittömästi kun Hamasin Gazassa oleva sotilasrakenne on tuhottu ja/tai panttivangit vapautettu.

    Suunnitelman heikkoutena on sen rajoittuminen pääosin vain humanitaarisen kriisin ratkaisuun joka sekin toki on merkittävä parannus nykytilaan.  Sen sijaan pidemmän aikajänteen visio Kahden-valtion mallista puuttuu samoin kuin Länsirannan palestiinalaisten aseman parantaminen.

    Lähde:  The Begin-Sadat Center for Strategic Studies 


    Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti