Google

Google

perjantai 16. helmikuuta 2024

Saudien Minasta malli gazalaisten leirille


Gazan humanitaarinen tilanne on vaikeutumassa entisestään Israelin armeijan ulotettua Hamasin vastaisen sodan etelään Khan Yunnisiin ja suunnitellessa hyökkäystä Hamasin viimeisiin koskemattomiin maanalaisiin tukikohtiin Rafahissa. Kansainvälinen yhteisö mukaanlukien Yhdysvallat on vaatinut Israelia turvaamaan gazalaissiviilejä hyökkäyksen piakkoin laajamittaisemmin alkaessa.  Etelään siirtyneelle siviiliväestölle on aiemmin tarjottu turva-aluetta Välimeren rannalla olevalta Al-Mawasin alueelta. Helpotusta gazalaissiviilien hätään saattaa löytyä myös Egyptin puolelta 

Egypti on jo sodan alusta lukien pyrkinyt vahvistamaan omaa turvallisuuttaan rajalla pitääkseen palestiinalaiset poissa, lähettämällä sotilaita ja panssaroituja ajoneuvoja ja vahvistamalla raja-aitoja.  Nyt kuitenkin  The Wall Street Journal on saanut haltuunsa satelliittikuvia, joista näkyy, että pakolaisleiriksi tarkoitetulle alueelle on noussut betoniseiniä. 4.–14. helmikuuta otetuissa satelliittikuvista näkyy, että myös alueen maata on raivattu. WSJ:n tietojen mukaan Egyptin pakolaisleiriä valmistellaan Israelin maahyökkäyksen varalta. Egyptin paikallisviranomaiset kiistävät asian.  

Vahvistamattomien tietojen mukaan kyseessä on Egyptin puolella Gazan vastaisella rajalla oleva noin kahdeksan neliömailin eli 20.7 neliökilometrin suuruinen alue.

Minan laakso sijaitsee 8 kilometriä kaakkoon Mekan kaupungista Hejazin alueella Saudi-Arabiassa ja tunnetaan yleisesti nimellä ”telttojen kaupunki”.  Minassa on noin 20 km2:n alueelle – siis kooltaan verrattavissa nyt Egyptin puolella ilmeisesti rakennettavaan pakolaisleiriin –  rakennettu maailman suurin telttakaupunki jossa enimmillään voi majoittua jopa kolme miljoonaa pyhiinvaeltajaa yli 100 000 ilmastoidussa teltassa. 

Taustoitus ja video tästä linkistä

Itse telttoja on kolmea kokoa: kahdeksan neliömetriä, kuusi x kahdeksan metriä tai 12 x kahdeksan metriä. Teltat on yhdistetty toisiinsa kivettyjen, valaistujen ja viitoitettujen käytävien kautta. Niitä tarvitseville pyhiinvaeltajille on varattu 9 000 vakio- ja sähköpyörätuolia.

Minan telttakaupungista löytyy kaikki asumisen perusmukavuudet ja lisäksi ilmastointi ja modernit viestintävälineet ovat saatavilla. Veden ja sähkön ohella jokaisessa telttassa on tulipalon sammuttamiseen automaattisesti toimivat sprinklerit.  Kadut varustetaan monikielisillä katukylteillä ja kaikille alueille on perustettu palveluliikkeitä ja klinikoita.  Muista palveluista mainittakoon Masjid al-Khayfin 20,000 m2 moskeija joka on Minan telttakaupungin suurin. 

Aiemmin pyhiinvaeltajat tulivat Mekkaan omine usein puuvillasta valmistettuine telttoineen ja tämä aiheutti palovaaran. Nyt teltat on valmistettu lasikuidusta ulkopinnan ollessa teflonia. Uuden telttakankaan käyttöikä on 25 vuotta, ja se voi auttaa suojaamaan tulelta, tuulelta, korroosiolta ja siinä on myös liukastumista estävä pinta. Sen rakenne on helppo vaihtaa, ja materiaalissa oleva auringonpaisteen suodatin pitää poissa noin 90 prosenttia auringonsäteistä.

Jokainen alaleiri on varustettu keittiöllä, kylpyhuoneilla ja peseytymistiloilla, ja ne on yhdistetty muihin leireihin polkuja pitkin. Teltat on myös merkitty ainutlaatuisilla väri- ja numeropareilla, jotta ne olisivat paremmin tunnistettavissa.

Suurimman osan vuotta Minan telttakaupunki on tyhjänä ja sitä on harkittu aiemmin mm Syyrian pakolaisten majoituspaikkana;  Saudi Arabia ei kuitenkaan halunnut sinne pakolaisia ottaa.  Näin lienee nytkin tilanne vaikka kaikki gazalaiset voitaisiin sinne majoittaa vaikka välittömästi.  Minan kokemukset ovat kuitenkin hyödynnettävissä gazalaisia varten on sijaintipaikka sitten Gazassa tai Egyptin puolella.

Gazalaisten humanitaarisen kriisin ratkaisemiseksi välittömästi, tuhotun Palestiinan alueen jälleenrakentamiseksi keskipitkällä aikavälillä ja kahden valtion ratkaisun toteuttamiseksi pitkällä aikavälillä julkaisin tammikuun alussa kolmivaiheisen  A Day After the Gaza War  -suunnitelman jota pidän sekä pragmaattisena että toteuttamiskelpoisena.  Mainittu esitys pohjautuu ns Siinai -option käyttöönottoon jonka ensimmäisenä vaiheena oli tilapäisen pakolaisleirin rakentaminen Egyptin puolelle Gazan rajalle. Mikäli suunnitelman ensimmäinen vaihe on toteutumassa luo se hyvän pohjan myös kahdelle seuraavalle vaiheelle.

Mikäli gazalaisille rakennetaan pakolaisleiri se kannattaisi toteuttaa Minan telttakaupungin tapaan pysyväisluonteisena.  Jos joko Gazaan tai Siinaille (jälleen-)rakennetaan gazalaisille pysyväisluonteisempi urbaani yhdyskunta olisi telttakaupunki valmis vastaanottamaan eri puolilta uusia pakolaisryhmiä tai se voisi myös toimia tilapäisenä vastaanottokeskuksena länsimaihin pyrkiville turvapaikanhakijoille.  Alueen käytöstä tulisi luonnollisesti sopia Egyptin kanssa asianmukaisine kompensaatioineen.  

Lähteenä mm: Wikipedia , Gulfcctv 

Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel  -verkkojulkaisussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti