Google

Google

lauantai 18. tammikuuta 2025

Gazan tulitauko ja kauanko se kestää


”Sota muutti Lähi-idän, ystävämme ovat vahvoja, vihollisemme ovat heikkoja. Siellä on todellinen mahdollisuus uuteen tulevaisuuteen. Libanonissa mahdollisuus tulevaisuuteen, joka on vapaa Hizbollahin otteesta, Syyriassa vapaa Assadin tyranniasta, palestiinalaisille tie valtioon ja alueelle Israelin ja kaikkien sen arabinaapureiden, mukaan lukien Saudi-Arabian, integroitumisen tulevaisuus. ” (Presidentti Biden)

Eri puolilla Lähi-itää ja muuallakin on juhlittu Israelin ja Hamasin välisen tulitauko- ja panttivankisopimuksen synnystä keskiviikkona 15.1.2025.  Qatar ilmoitti tällöin neuvottelujen panttivanki- ja tulitaukosopimuksesta saavutetun myönteisen päätöksen Israelin ja Hamasin kesken.  Yhdysvaltojen osalta sekä väistyvä presidentti Biden että tuleva presidentti Trump vahvistivan tuloksen.

Juhlinta on mielestäni hieman ennenaikaista kahdesta syystä.  Ensinnäkin sopimus tulee voimaan vasta sunnuntaina 19.1.2025 jolloin nähdään alkaako se ja vapautetaanko sopimuksen mukaisesti ensimmäiset panttivangit;  toisekseen jää nähtäväksi kuinka kauan kolmivaiheiseksi suunniteltu sopimus kestää.  Oman arvioni mukaan sopimus mitä suurimmalla todennäköisyydellä syntyy;  sen sijaan merkittävänä riskinä näen sen kestävän vain kuudesta kymmeneen viikkoa.  

A man waves Palestinian flags as Palestinians react to news on a ceasefire deal with Israel, in Deir Al-Balah in the central Gaza Strip, January 15, 2025. REUTERS/Ramadan Abed

 

Välitetty sopimus

Yhdysvaltain (molempien presidenttien edustajien), Qatarin ja Egyptin välittämän sopimuksen pääkohdat ovat seuraavat:

  • Sopimus varmistaa 33 panttivangin vapauttamisen ensimmäisessä vaiheessa, joka kestää 42 päivää.Ensimmäisessä vaiheessa vapautettavia panttivankeja ovat naiset, haavoittuneet ja yli 50-vuotiaat miessiviilit. Suurin osa panttivangeista on elossa. Kolme panttivankia vapautetaan sopimuksen ensimmäisenä päivänä. Toiset neljä julkaistaan ​​seitsemäntenä päivänä. Sen jälkeen kolme panttivankia vapautetaan joka viikko. Elävät panttivangit vapautetaan ennen kuolleita.
  • Seitsemäntenä päivänä, kun seitsemän israelilaista panttivankia on vapautettu, Israel toteuttaa ensimmäisen vetäytymisensä, ja pohjoisen Gazan alueen asukkaat saavat palata koteihinsa. Autot saavat matkustaa Netzarim-käytävän pohjoispuolelle tarkastuksen jälkeen (vaikka tarkastusmekanismin yksityiskohdat ovat edelleen epäselviä).
  • Israel vapauttaa noin 1 000 terroristia vastineeksi panttivankeista. Gazan kaistan terroristit palaavat Gazan alueelle. Länsirannan murhaajat karkotetaan ulkomaille, mutta ne, joita ei tuomittu murhasta, saavat palata koteihinsa.
  • Vapautettavien terroristien lisäksi Israel vapauttaa myös 1000 gazalaista, jotka on pidätetty lokakuun 8. päivän jälkeen ja jotka eivät olleet suoraan osallisena Hamasin iskuissa lokakuun 7. päivänä.
  • Neuvottelut sopimuksen toisesta vaiheesta alkavat 16. päivänä sopimuksen täytäntöönpanosta. Loput panttivangit – alle 50-vuotiaat miehet, miespuoliset sotilaat ja ruumiit – vapautetaan tässä toisessa vaiheessa.
  • Tulitauon kuudennen viikon aikana Hamasin on tarkoitus vapauttaa kaksi siviiliä, Avera Mengistu ja Hisham al-Sayed, jotka molemmat saapuivat Gazaan vuonna 2014 ja 2015 ja ovat olleet Hamasin hallussa siitä lähtien. Molempien katsotaan kärsivän mielenterveysongelmista.
  • Viisikymmentä haavoittunutta Hamasin jäsentä päivässä pääsee Egyptiin Rafahin rajan kautta. Jokaisen on oltava Israelin ja Egyptin hyväksymä. Samoin haavoittuneet siviilit saavat poistua Gazasta Rafahin rajan kautta.
  • Israel sallii 600 humanitaarista apua kuljettavan rekan saapuvan Gazan alueelle joka päivä. Tämä on yli kaksinkertainen nykyiseen päivittäiseen keskiarvoon verrattuna.
  • 42 päivää kestävän tulitauon aikana Israel säilyttää 700 metrin turvavyöhykkeen Gazan sisällä, lukuun ottamatta useita määriteltyjä paikkoja, joissa Israelin sallitaan jäädä 1 000 metrin päähän kaistan sisällä.
  • IDF vetäytyy asteittain, myös Philadelphi Corridorilta, karttojen ja sopimusten mukaisesti. IDF vetäytyy Philadelphi Corridorista sopimuksen 50. päivään mennessä.
  • Sopimuksen kolmas ja viimeinen vaihe sisältäisi panttivankien ruumiiden vaihtamisen Israelin hallussa olevien palestiinalaisten terroristien ruumiisiin. Se merkitsisi myös israelilaisten joukkojen vetäytymistä Gazan alueelle, mikä on tarkoitus merkitä sodan loppua, ja vielä päättämättömän kolmannen osapuolen saapuminen hallitsemaan Gazaa.

Ratifiointi

Israelin sotakabinetin ja koko hallituksen odotetaan kokoontuvan myöhään torstaina 16.1.2025 ja ratifioivan sopimuksen. Ratifiointia odotetaan kannatavan suuren enemmistön turvallisuuskabinetista, hallituksesta  ja myös Israelin oppositio on sopimuksen takana, kaksi ääriuskonnollista puoluetta vastustaa sopimusta ja nähtäväksi jää, lähteekö niistä molemmat tai jompikumpi hallituksesta sen vuoksi.  

Advertisement
Tietosuoja-asetukset

On myös lähinnä teoreettinen mahdollisuus, että joku valittaa sopimuksen hyväksymisestä Israelin Korkeimpaan oikeuteen terroristien vapauttamisen estämiseksi. Sopimuksen toimeenpanon odotetaan alkavan tänä sunnuntaina (19.1.2025).

Hamasin osalta epävarmuutta puolestaan aiheuttaa se missä määrin sen neuvottelijat edustavat samalla muita Gazan terrotistiryhmiä kuten Palestinian Islamic Jihadia (PIJ). 

Pääneuvottelijat Al-Hayya/Hamas, Bar/Shin Bet, Barnea/Mossad, Rashad/Egyptin keskustiedustelupalvelu, Al-Tahini/Qatarin pääministeri, Witkoff/USA-Trump, McGurk/USA-Biden. Credit: Combination image of photos by AP and social media

Oma arvioni

Israelin ja Hamasin sopimusta on näiden välittäjätahojen toimesta neuvoteltu nyt sovitulta pohjalta noi 15 kuukautta.  Kun osapuolten keskeinen luottamus on koko ajan ollut olematon on aina mahdollista ettei se synny nytkään. Totuttuun tapaan Hamas esitti vielä muutama tunti ennen julkistusta viime hetken myönnytyksiä joihin Israel ei suostunut. Lisäksi yksityiskohtia kuten panttivankilistoja viimeisteltiin yhä sen jälkeen sopimukseen pääsystä oli jo ilmoitettu.  Sopimuksen toisen ja kolmannen vaiheen yksityiskohdat ovat vielä täysin auki.

Itse pidän hyvin todennäköisenä että sopimus syntyy ja että sen ensimmäinen vaihe myös toteutuu.  Sopimuksen kahden seuraavan vaiheen toteutumisen – ainakaan vuoden aikajänteellä – näen puolestaan epätodennäköisinä.

Israelin osalta ongelmana on hallituskoostumus jossa ääriuskonnolliset puolueet vastustavat sopimuksen ratifiointia.  Tämä ei vielä välttämättä kaada hallitusta koska oppositiojohtaja Yair Lapid, Yesh Atid -puolue, on ilmoittanut tukevansa pääministeri Benjamin Netanjahua Knessetissä sopimuksen voimaansaattamiseksi.  Hallitus voi myös pelastua mikäli pääministeri sopii hallituksensa ääriuskonnollisten ryhmien kanssa sodan jatkamisesta sopimuksen ensimmäisen vaiheen jälkeen eli runsaan kuuden viikon kuluttua. 

Hamasin osalta suurin epävarmuustekijä – vaikka sopimus nyt syntyisikin – on järjestön edustavuus ja toimintakyky mm seuraavien tekijöiden osalta:

  • Hamas ei välttämättä edes tiedä paljonko panttivankeja on elossa ja/tai muiden terroristiryhmien kuten PIJ hallussa.
  • Suuri osa israelilaissotilaista Gazassa on kuollut ansoituksiin; missä määrin Hamas tietää tai kykenee purkamaan näitä räjähteitä gazalaisten palatessa sopimuksen mukaan asuntoihinsa.
  • Humanitaaristen avustusten jakelua Gazassa ovat haitanneet paitsi Hamas myös sen kontrollin vähennyttyä syntyneet Hamasista erilliset rikollisryhmät jotka ovat ryöstelleet avustuskuljetuksia.  Miten avustukset saadaan pääsääntöisesti jaettua niitä tarvitseville.
  • Tiedossa ei ole Hamasin ja muiden ryhmien aseellinen voima Gazassa.  Esimerkiksi tunneliverkkoa voi olla jäljellä vielä jopa pari sataa kilometriä ja niissä – panttivankien ohella – ohjuksia, aseita, rahaa ym ainakin sissisodan käymiseen kuukausien ajan. 

Muiden osapuolien suhteen sodan jälkeinen hallinto on täysin auki.  Palestiinan pääministeri Mohammad Mustafa sanoi keskiviikkona, että  Palestiinalaishallinnon on oltava ainoa hallintovalta Gazassa sodan jälkeen.  Tämä tuskin tapahtuu edes sopimuksen kolmannessa vaiheessa. Mainittakoon myös, että YK:lla, EU:lla ja muulla kansainvälisellä yhteisöllä ei ole ollut juuri mitään roolia sopimuksen synnyssä.  Sopimuksen toimeenpanon osalta Kansainvälisen Punainen Risti vierailee tiiminsä kanssa Israelissa osana panttivankien palauttamisen valmisteluja ja muut UNRWAn korvanneet järjestöt valmistelevat organisaatiotaan humanitaarisen avun jakamiseksi Gazassa.

Loppuyhteenvetona arvioin panttivanki- ja tulitaukosopimuksen syntyvän lähipäivinä ja sen ensimmäisen vaiheen pääpiirteissään toteuvan.  Kun 33 panttivankia on vapautettu sota jollain intensiteetillä runsaan kuuden viikon jälkeen jatkunee koska toisen vaiheen toteutuksesta puhumattakaan kolmannesta vaiheesta eivät asianosaiset eri syistä nähdäkseni sopimukseen pääse. Mielestäni on selvää ettei Israel vetäydy Gazasta ennen kuin kaikki 98 panttivankia on vapautettu.

Advertisement
Tietosuoja-asetukset

Syntyvä aikaikkuna mahdollistaa presidentti Trumpille ja Netanjahulle päättää miten nyt heikentyneen Iranin luoma uhka poistetaan joko diplomaattisesti tai aseellisesti, sama aikaikkuna luo myös Palestiinalaishallinnnolle mahdollisuuden vahvistaa Länsirannalla asemiaan Hamasin kustannuksella.

People walk next to a sign congratulating U.S. President Donald Trump for his victory in the US presidential election in central Jerusalem, November 7, 2024. Photo by Yonatan Sindel/Flash90

Lähteinä mm JerusalemPost  ja BICOM


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti