Google

Google

maanantai 10. elokuuta 2015

Israelilais-Iranilaisissa suhteissa muutakin kuin vihapuheita

images (6)Israelin ja Iranin keskinäiset suhteet lienevät nyt kautta aikain alhaisimmalla tasolla pontimenaan mm Iranin hiljattainen ydinsopimus mm USAn kanssa.  Israel tekee intensiivistä työtä vastustaessaan sopumusta;  toisaalta New York Postin raportin mukaan Iranin uskonnollinen johtaja juuri julkaisi ”Palestiina” nimisen 419 sivuisen kirjan pitäen holokaustia propagandana ja esittäessään pienimittakaavaista sotaa pakottaakseen Israelin juutalaiset muuttamaan maastaan. Vihamielisyydestä huolimatta Israelin ja Iranin välillä on ruohonjuuritasolla nähtävissä päinvastaisiakin, tosin pieniä, ilmiöitä. Viimeisimpänä näistä Jerusalem Postissa 9. elokuuta 2015 julkaistu artikkeli israelilaisen akateemikon lämpimästä kutsusta Iraniin.

Artikkelin mukaan Jerusalemin Hebrew Universityn kemian professori Renata Reisfeld on kutsuttu Teheranissa julkaistavan kansainvälisen “International Journal of Environment, Energy and Waste” –lehden toimituskuntaan ja Reisfeld epäröimättä hyväksyi tarjouksen. Reisfeld, aurinkoenergian professori HU’n kemian instituutista, kertoi että Teheranin yliopiston ympäristötieteen tiedekunnan apulaisprofessori Maryam Pazoki lähetti hänelle virallisen kutsun päätoimittaja professori Omid Bozorg Haddad’in puolesta. “The Iran Solid Waste Association (ISWA) on halukas edistämään akateemista, käytännöllistä ja poikkitieteellistä tutkimusta koskien ympäristön, energian ja jätteen teknisiä, sosiaalisia ja kulttuurisia tekijöitä.  Tämän seurauksena on päätetty julkaista ”International Journal of Environment, Energy and Waste” (www.ijeew.com) sekä painettuna että sähköisenä versiona. Toimituskunnan johtoryhmässä professori Reisfeld mm osallistuu julkaistavien artikkeleiden valintaan. Lähde: Jerusalem Post
Hebrew University Jerusalemissa
Hebrew University Jerusalemissa
Tapaus ei ole aivan poikkeuksellinen israelilais-iranilaisissa suhteissa. Heinäkuussa 2013 pidetyn Jerusalemin kansainvälisen filmifestivaalin kunniavieraana oli iranilainen – noin 50 elokuvapalkintoa saanut – ohjaaja Mohsen Makhmalbaf, joka nyt palkittiin työstään edistää vapautta ja demokratiaa Iranissa. Makhmalbafin uusi elokuva – The Gardener – puolestaan on ensimmäinen Israelissa kuvattu iranilainen filmi sitten vuoden 1979 vallankumouksen. Makhmalbaf oli ensimmäinen korkean profiilin iranilainen taiteilija ja vallankumouksellinen (hän vietti yli neljä vuotta vankilassa shaahin vastaisesta toiminnasta) vuosikymmeniin Israelissa. Palkintonsa ohjaaja omisti kaikille taiteilijoille, poliitikoille, intellektuelleille ja tavallisille ihmisille jotka Israelissa ja Iranissa ovat toimineet rauhan ja näiden kansojen välisen ystävyyden eteen. Vallanpitäjät Iranissa eivät luonnollisestikaan pitäneet tapahtuneesta. Toisaalta yli 80 iranilaista oppinutta, opposition edustajaa ja ihmisoikeusaktivistia avoimesti ilmaisi tukensa Mohsen Makhmalbaf‘n päätökselle tulla Israeliin. Tästä enemmän artikkelissani Iranians And Israeli Instead Of Israel Vs.Iran

images (7)Jo ainakin vuodesta 2012 on toiminut toinen iranilaisten ja israelilaisten suhteita ruohonjuuritasolla parantamaan pyrkivä liike – Israel loves Iran/Iran loves Israel. Pienimuotoisten yhteisten tilaisuuksien ohella kampanja toimii pääosin verkossa. Tosin viime vuonna liike näkyi myös kadulla kun yli 70 Tel Avivin bussia tapetoitiin suurilla Israel loves Iran mainoksilla. Monet muistuttavat iranilaisten ja juutalaisten vuosituhansia jatkuneesta kulttuurisesta ja historiallisesta yhteydestä joka ei ole hävinnyt nykyisten jyrkkälinjaisten hallitusten aikana. Israel loves Iran Facebook yhteisö toimii tänäkin päivänä ja on löydettävissä täältä!

Mainittakoon, että nykyisin Iranissa asuu noin 8.000-25.000 juutalaista, heitä kohdellaan muodollisesti, ei aina käytännössä, tasa-arvoisesti, he ovatbvapaita harjoittamaan uskontoaan ja edelleen ovat tunnustettu uskonnollinen vähemmistö ja Iranin parlamentissa on myös varattu paikka Iranin juutalaisten edustajalle.
Yusef Abad synagooga Teheranissa
Yusef Abad synagooga Teheranissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti