“I must say that this conference is among the last spasms of yesterday's world. Tomorrow's world will be different -- and it is very near." (PM Benjamin Netanyahu)
Jo alusta alkaen Ranskan aloite Lähi-idän rauhankonferenssista oli tuhoon tuomittu idea: sen ajoitus oli väärä, sen osallistujat olivat vääriä, sisältö ja julkilausumaluonnos vahvasti puolueelliset. Paras tulos tapahtumasta oli ehkä sen tulokseton päättyminen. Tiivistetysti voisi arvioida että iltaruskon poliitikot spekuloivat Pariisissa loppuunkulunutta ratkaisumallia ja kuollutta tiekarttaa sen toteuttamiseksi ilman ensimmäistäkään uutta ideaa ja ilman niitä joita asia koskee.
Pohja Ranskan epätoivoiselta pyrkimykseltä päästä keskeiseksi rauhanprosessin peluriksi katosi jo ajoituksessa: huippukokouksen järjestämiseen vain muutamia päiviä ennen Yhdysvaltain uuden hallinnon virkaanastujaisia.
Noin 70 valtiota ja kansainvälistä organisaatiota ja jopa 30 ulkoministeriä oli kuitenkin paikalla, merkittävimmät puutteet olivat keskeisimmän rauhanprosessiin vaikuttavan ulkopuolisen tekijän eli USAn uuden hallinnon ja asianosaisten - Israelin ja Palestiinalaishallinnon puuttuminen. Lisäksi Britannian UM Boris Johnson pysyi tarkoituksellisesti poissa ja lähetti tilaisuuteen pari nuorempaa virkailijaa oheistuksella etteivät nämä allekirjoita mitään; samaan menettelyyn päätyi mm Australia, Kanada jotkut EU-maat eikä YK:n uusi pääsihteeri António Guterreskaan katsonut aiheelliseksi osallistua.
Vesitetty julkilausuma
Ennalta valmisteltu julkilausumaluonnos toisti vanhaan tapaan Kahden-valtion ratkaisua ilman sen tarkempaa määrittelyä ja seurantaa. Luonnoksessa todettiin etteivät osallistujat hyväksy yksipuolisia muutoksia vuoden 1967 rajoihin tai Jerusalemiin.
Nähtäväksi jäi kehittyisikö lopullinen versio yksityiskohtaisempaan ja konkreettisempaan suuntaan. Näin ei käynyt vaan tekstiä vesitettiin mm rajamuutosten osalta sekä tasapainottamalla Israelin uudisasutusta koskevaa kritiikkiä vaateilla pakestiinalaisterrorin pysäyttämiseksi, kommunikeasta poistettiin myös kritiikki presidentti Trumpin aikeista siirtää USAn suurlähetystö Jerusalemiin.
Varsinainen puute konferenssin lopputulemassa on ettei siinä esitetä ainottakaan uutta ajatusta sen enempää konfliktin ratkaisuksi sen enempää kuin strategiaakaan ratkaisun etsimiseksi ja rauhanprosessin aloittamiseksi.
Pariisin konferenssin lopullinen julkilausuma allaolevassa linkissä:
Full Text: Paris ‘Peace’ Summit Joint Declaration, January 15, 2017
Konferenssin nollaus
Euroopan valtiot estivät EU:ta hyväksymästä sen enempää Pariisin rauhankonferenssin julkilausumaa kuin YK:n turvallisuusneuvoston aiemmin hyväksymää uudisasutukset tuomitsevaa julkilausumaa 2334. The Jerusalem Post raportoi Ranskan pyrkineen ennen kokousta kaikin voimin saamaan julkilausumansa hyväksytyksi EU:ssa mutta näin ei siis käynyt.
Palestiinalaisosapuolella oli suuria odotuksia Pariisin rauhankonferenssin suhteen ja näissä petyttiin: Kahden-Valtion mallia ei tarkennettu, aikatauluja ja tarkempaa seurantaa sen toteuttamiseksi ei määritelty, edelleen Palestiinalaisvaltion perustaminen vuoden 1967 rajoille vesitettiin; Palestiinalaishallinnon mukaa konferenssi puhtaaksi verbaaliharjoitukseksi joka sekin jäi EU:ta hyväksymättä. (Lähde: Israel Today ).
Konferenssin nollaus saavutti huippunsa kun USAn väistyvä ulkoministeri John Kerry soitti heti sen jälkeen pääministeri Benjamin Netanyahulle ja vakuutti ettei Pariisin rauhankonferenssi johda mihinkään konkreettisiin toimiin YK:n turvallisuusneuvostossa kuin missään muuallakaan. Kerry lupasi Netanyahulle ettei USA edistä Pariisin julkilausuman eikä UNSC 2334 -siirtokuntapäätöslauselman seurantaa YK:n turvaneuvostossa.
Reaalimaailman vastaisku
Diplomaattien muotoillessa lauselmiaan kehitys itse kohdealueella osoitti toden ja illuusion eron. Seuraavassa eröitä poimintoja:
WIN -sivusto uutisoi Israelin tiedusteluministeri Yisrael Katzin (Likud) esittävän joiden Jerusalemin ulkopuolella sijaitsevien lähiöiden liittämistä kaupunkiin. Tämä ns. Suur-Jerusalemin laki olisi Katzin mukaan ensimmäinen diplomaattinen askel Trumpin aikakautena. Katz’in suunnitelma menee jopa pidemmälle kuin opetusministeri (Jewish Home) Naftali Bennettin ajatus virallisesti julistaa Ma’ale Adumim osaksi Israelia, sillä “Greater Jerusalem Law” liittäisi myös Givat Ze’evin, Beitar Illitin ja Etzion alueblokit Jerusalemiin.
World Israel News raportoi Israelin ilmoittaneen 31.1.2017 3000 asunnon rakentamisesta Judeaan ja Samariaan (Länsirannalle). PM Benjamin Netanyahun ja puolustusminusteri Avigdor Libermanin ilmoitus seurasi viime viikon lausuntoja koskien 2500 asunnon rakentamista Länsirannalle ja Jerusalemin kaupungin päätöstä rakentaa 566 uutta kotia kaupunkiin. Yhteensä em päätökset - yhden viikon ennätys sinänsä - merkitsevät 6000 uutta asuntoa Länsirannalle. Liberman hyväksyi myös uuden teollisuusalueen rakentamisen lähelle Tarkumiyahia Hebronin alueella. (Lähteet: JPost ja United with Israel)
Väistyvä USAn Presidentti Barack Obama myönsi viime tunteinaan $221 miljoonaa Palestiinalaishallinnolle. (Lähde: United with Israel)
Israel ja Palestiinalaishallinto allekirjoittivat 15.1.2017 sopimuksen uudistaa yhteistyönsä koskien Länsirannan israelilaisia ja palestiinalaisia palvelevia vesihankkeita. Yhteistyö on ollut pysähdyksissä kuusi vuotta. Kenraalimajuri ja COGAT -koordinaattori Yoav Mordechai ja Palestiinalaishallinnon siviiliasian ministeri Hussein al-Sheikh päättivät käynnistää yhteisen vesikomitean (Israeli–Palestinian Joint Water Committee - JWC). (Lähde: i24News )
Lämminhenkisen puhelinkeskustelun päätteeksi 22.1.2017 USAn Presidentti Trump kutsui keskustelukumppaninsa PM Netanyahun Washingtoniin rauhanprosessia, Irania ym yhteistyötä käsittelevään kokoukseen helmikuussa. (Lähde: GPO/Israel)
Arrow Weapon System (AWS), Israelin ohjuspuolustuksen ylin kerros, astui uuteen aikaan 18,1.2017 kun aiempia ballististen ohjusten torjuntaan tarkoitettuja Arrow-2 ohjuksia alettiin täydentää Arrow-3 ohjuksilla (valmistaja Israel Aerospace Industries/MLM). Arrow-3 omaa pidemmän kantaman, korkeamman lentokorkeuden (exo-atmospheric) ja paremman tarkkuuden. (Lähde: IsraelDefence )
Fatah ja Hamas, solmivat 18.1.2017 (jälleen) uuden yhteistyö-/yhtenäishallitussopimuksen Moskovassa, tarkoituksena on myös järjestää yhteiset vaalit palestiinalaisalueilla ja diasporan piirissä.; mukana sopimuksessa on myös Islamic Jihad -ryhmä. (Lähde: Al Jazeera )
Aiheesta laajemmin kirjoituksessani Paris Peace Conference – From Nonsense Idea To Fruitless Outcome
Kirjoitus julkaistu ensinnä Ariel -sivustolla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti