“Promoting Enduring Peace” rauhanaktivistijärjestön Yalen yliopiston tiloissa 23.4.2017 Omar Barghoutille jakama Gandhi Peace Award, on nostattanut kritiikkiä niin itse palkintoa, sen jakajaa kuin sen saajaakin kohtaan. Omar Barghouti on palestiinalaisaktivisti ja Israelia monipuoliseen boikotointiin ajavan BDS –liikkeen [Boycott, Divestment and Sanctions] perustajajäsen. Muodollisesti edistyksellisiä näkökulmia edustava BDS kannattaa väkivallatonta taktiikkaa mutta ajoittain sen Israelia ja juutalaisia kyseenalaistavat näkemykset tulevat julki.
Barghouti ja muutkin BDS –liikkeen johtohahmot käytännössä kieltävät ns. Kahden-valtion ratkaisun israelilais-palestiinalaiseen konfliktiin kieltäen jopa Israelin olemassaolo-oikeuden juutalaisvaltiona.
Barghoutin mukaan keskeisin kysymys on pakolaisten paluu Israeliin jolloin Palestiinan valtion rinnalle Kahden-valtion mallissa syntyisi toinen palestiinalaisvaltio, yhden valtion mallissa – Israelin ja ns. Länsirannan käsittävällä alueella – juutalaiset olisivat vähemmistö. Edelleen Barghouti kannattaa vastarintaa vastarintaa kaikin tavoin mm aseellisesti. Hänen katsotaan myös kieltävän juutalaisten ihmisarvon ja luonteen alueen alkuperäisasukkaina.
Yalen yliopistolla ei ollut muuta roolia tapahtumassa kuin että se tarjosi tilat järjestäjänä olleelle eräälle opiskelijayhdistykselle.
BDS -liikkeestä poiketen mm YK on useaan otteeseen todennut Israelin oikeuden olemassaoloonsa juutalaisvaltiona. YK:n pääsihteeri viimeksi 23.4.2017 totesi mm että “antisemitismin moderni muoto on kieltää Israelin valtion olemassaolon oikeus.”
BDS:n juuret ulottuvat vuoden 1967 Kuuden-päivän sotaa kauemmaksi. Jo vuonna 1929 palestiinalais-/islamistijohto totesi arabien poistavan viimeisenkin juutalaisen alueelta taloudellisen boikotin avulla. Sittemmin Jerusalemin suurmufti pyrki natsi-Saksassa edistämään holokaustia ja lopullista ratkaisua Lähi-idässä. Arabijohtajat ajoivat juutalaisyhteisön boikottia jo 1930 –luvulla ennen Israelin valtion perustamista. Samoin Arabiliitto aloitti juutalaisyhteisöjä vastaan taloudellisen, kulttuurisen ja diplomaattisen boikotin jo vuonna 1945 ja ylläpitää sitä yhä joskin minimaalisesti 1990 -luvulta lukien.
Lähteet: New Haven Register Columns ja United with Israel
Allaolevassa videossa [ENG] lisää BDS:n historiallisista taustoista:
Aiemmin aihepiiristä mm: Op-Ed: Netanyahu, Mufti ja Holokaust
Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel -verkkojulkaisussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti