Syyria ja Israel ovat vahvistamattomien tietojen mukaan lähentymässä toisiaan. Arabimediaan vuotaneiden tietojen mukaan Syyrian ja Israelin delegaatiot pitivät joulukuussa 2020 tapaamisen Venäjän lentotukikohdassa Khmeimimissä, lähellä Latakian satamakaupunkia Pohjois-Syyriassa. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun ainakin yksi kokous Syyrian ja Israelin edustajien välillä oli jo pidetty Kyproksessa.
Khmeimimin kokouksen keskeinen teema oli yhteinen pyrkimys karkoittaa Iran Syyriasta. Venäjän tukemaan kokoukseen osallistuivat mm Syyrian kansallisen turvallisuuden toimiston päällikkö Ali Mamlouk, presidentin palatsin turvallisuusneuvonantaja Bassam Hassan, Israelin entinen puolustusvoimain komentaja Gadi Eizenkot, Mossadin aiempi virkailija Ari Ben-Menashe ja Venäjän joukkojen komentaja Syyriassa, kenraali Alexander Chayko.
Khmeimim kokous
Al-Ahramin raportin mukaan kokouksen aikana Syyrian valtuuskunta ilmoitti haluavansa Syyrian palaavan Arabiliigaan, saada taloudellista tukea Syyrian velkojen maksamiseen Iranille sen joukkojen karkottamiseksi Syyriasta sekä tukea Al-Assadin vallassa pysymiselle. Edelleen Syyria haluaa suhteiden palauttamista arabimaiden sunni-akselille ja Yhdysvaltojen Caesar-lain myötä käyttöön ottamien kansainvälisten pakotteiden lopettamisen.
Israelilaiset puolestaan vaativat Iranin täydellistä vetäytymistä Syyriasta ja sen ns Vastarinta-akselin purkamista, Hizbullahin ja muiden ulkomaisten joukkojen karkotusta Syyriasta, uuden Syyrian hallituksen muodostamista yhteistyössä Syyrian opposition kanssa, Syyrian turvallisuus- ja sotilaallisten instituutioiden uudistamisesta voidaan tukea Venäjän, Yhdysvaltojen ja Israelin takauksiin.
Aikaisemmin vuotaneiden vahvistamattomien tietojen mukaan Israel toimitti Al-Assadille jo kuukausi sitten tarjouksen johon sisältyi Israelin ja Yhdysvaltojen takuut siitä, että Turkin joukot lähtevät Pohjois-Syyriasta ja Pohjois-Idlibin maakunta palaa Syyrian hallinnon täydelliseen valvontaan. Tarjous sisälsi ilmeisesti myös Yhdysvaltojen joukkojen vetäytymisen Itä-Syyriasta ja koko Itä-Eufratin alueen luovuttamisen Syyrian hallinnolle. Syyria voisi myös tarjouksen mukaan palauttaa vaikutusvaltaansa Libanoniin vastineeksi sellaisesta rauhansopimuksesta Israelin kanssa joka ei vaadi Israelin vetäytymistä Golanin kukkuloilta.
Al-Assad sitoutuisi myös karkottamaan Iranin ja Hizbullahin joukot Syyriasta tarjotun sopimuksen nojalla. Rauhan solmiminen Israelin kanssa voi olla ihanteellinen ratkaisu Syyrian hallitukselle diplomaattiseen ja taloudelliseen piiritykseen, johon se on ollut melkein vuosikymmenen ajan. Rauha Syyrian hallinnon kanssa olisi houkutteleva myös Israelille, koska se uskoo, että Al-Assad-hallinnon jatkaminen olisi sen turvallisuuden kannalta parempi, selittäen Israelin aikaisemmat toimet auttaakseen estämään Al-Assad-hallinnon romahtamisen
Damaskos ja Tel Aviv eivät ole kommentoineet kokousta koskevaa raportointia, kokouksen sisällön osalta virallinen Syyria sanoutuu jyrkästi irti joka onkin ymmärrettävää Iranin samanaikaisesti puuhatessa yhteistyön tiivistämistä Syyrian kanssa. Nimeämättömät läntiset tiedustelulähteet ovat kuitenkin vahvistaneet kokouksen tapahtuneen.
Vaikka kokouksessa ei päästy varsinaisiin sopimuksiin, sitä voinee pitää Venäjän välityksellä tapahtuneena ensiaskeleena kohden suorien suhteiden rakentamista Al-Assadin hallinnon ja Israelin ja maailmanlaajuisen tuen myötä poliittiseen ratkaisuun Syyrian konfliktiin.
Yhteisiä ja omia intressejä
Syyria on kärsinyt diplomaattisesta taloudellisesta saarrosta jo kohta vuosikymmenen ja Al-Assadin hallinto palautti asemansa vain Venäjän ja Iranin tuella. Nyt rauha Israelin kanssa saattaisi olla ideaali ratkaisu.
Israelin suurimmat uhat ovat Iran ja sen ydinaseohjelma sekä Iranin tukema Hizbollah Libanonissa. Iranin ohjusaseet ovat Israelin uhkana myös Irakista ja Jemenistä, Israelin turvallisuuden takia tilanteen rauhoittuminen tai jopa liittolaisuus Syyrian kanssa saattaa olla hyvinkin houkutteleva sen vähentäessä Iranin mahdollisuuksia siirtää kehittynyttä ohjusteknologiaa Libanoniin ja samalla vahvistamalla Israeliin suhteitaan normalisoivaa sunni -blokkia Irania vastaan. Vaikka alunperin Israel suhtautui myönteisesti Al-Assadin hallinnon kaatamiseen lienee Israelissa viime vuosina ymmärretty Al-Assadin sittenkin voivan olla alueellisesti vakauttava tekijä. Tämä selittänee joitakin Israelin aiempia toimia joilla on pyritty ehkäisemään Al-Assadin hallinnon kaatumista.
Israelin ja Venäjän välillä on ollut jatkuvaa turvallisuuspoliittista koordinointia eri tasoilla ja esimerkiksi Venäjän Hmeimim-tukikohdan ja Israelin sotilasjohdon välillä on suora yhteys; sen välityksellä hoidetaan myös viestit Tel Avivin ja Damaskoksen välillä. Yhteydenpito liittyy yleisimmin pommituksiin ja yhteenottoihin kuin rauhaan ja normalisointiin.
Venäjän hiljaisuus ja Syyrian puolustusjärjestelmien passiivisuus Israelin ilmaiskujen aikana aikana voi tarkoittaa sitä, että on olemassa implisiittinen Venäjän ja Syyrian sopimus, joka sallii Israelin vapaan toiminnan iranilaiskohteita vastaan.
Venäjän intressinä on vähentää sotilaallista läsnäoloaan Syyriassa taloudellisin perustein. Edelleen mitä nopeammin Syyria vakautuu sitä nopeammin Venäjä yhdessä Syyrian kanssa pääsee hyödyntämään merkittäviä Syyrian talousvesillä sijaitsevia kaasukenttiä. Venäjän intresseissä edelleen on
1) vakauttaa Syyrian hallintoa etsimällä ratkaisu Idlibin erillisalueelle ja tuhansille siellä piiritetyille ja kaivetuille Assadin islamistisille vastustajille;
2) löytää ratkaisu kurdien ongelmaan tavalla, joka saa Turkin pois Syyriasta ja sen konfliktista kurdien kanssa; ja
3) löytää ratkaisu Iranin ongelmaan, jotta Israel lopettaa sotilaalliset iskut Syyriassa.
Venäjä pyrkinee kuitenkin välttämään suoraa yhteenottoa Iranin kanssa koska vireillä on venäläisen $30 miljardin ydinvoimalan rakentaminen Iraniin.
Al-Assad kutsui iranilaiset Syyriaan ratkaistakseen ISIS: n ja sisällissodan ongelmat, mutta kun ISIS voitettiin, Iranista muodostui taakka sekä Syyrialle että Venäjälle. Nyt Syyria haluaa palata takaisin sunnileiriin ja Arabiliigaan, vapautua Iranin vallankumouskaartin joukoista ja velastaan Iranille. Israel, Venäjä ja USA voivat toimia Syyrian “siltana” Persianlahdelle. Al-Assadin asema ei ole vielä niin vahva, että hän uskaltautuisi rauhaan Israelin kanssa, osa hänen hallintoaan on valmis tälle tielle osan vastustaessa.
Presidentti Al-Assadin suurena haasteena on jälleenrakentaa maansa pitkän sisällissodan jälkeen – Syyrian infrastruktuuri, teollisuus, kaupungit ja asuinalueet ovat suurelta osin tuhoutuneet. Jälleenrakennus kestää vuosikymmeniä ja vaatii suuria investointeja. Maailmanlaajuisen taantuman keskellä merkittävimmät mahdolliset rahoittajat löytyvät Iranin sijaan Kiinasta ja Persianlahdelta.
Israelin ja Syyrian lähentymisprosessi ehkä jo aluillaan
Syyriassa on raportoitu – mm 28.1.2021 – myös välikohtauksia. Viimeksi 28.1.2021 Iranin tukemat Abu al-Fadl al-Abbasin miliisit yrittivät ottaa haltuunsa Syyrian armeijan tukikohdan ja tarkastuspisteen al-Shibli-tiellä verukkeella, että ne sijaitsevat lähellä Iranin hallitsemaa Ain Alin pyhäkköä, joka on Iranin joukkojen hallitsema alue. Armeija kieltäytyi vetäytymästä ja toi sotilaallista vahvistusta lähialueilta. Yhteenotossa kuusi Abu al-Fadl al-Abbasin miliisiä loukkaantui ja heidän ajoneuvonsa tuhoutui.
Merkityksellistä saattaa olla sekin, että Syyrian valtion media näyttävästi raportoi 25.1.2021 sen armeijan joukkojen liikkeistä naapurivaltion alueella eli Libanonin puolella Hermon-vuorea Israelin pohjoisrajalla. Hermon-vuori tai Jabal al-Shaykh, on Golanin kukkuloiden kärki, ja se jakautuu Israelin ja Libanonin kesken ylimmän huipun ollessa YK -joukkojen hallitsema. Israelin puolustusvoimien sotilasdoktriinin mukaan se ei salli ulkomaisten joukkojen läsnäoloa rajansa läheisyydessä. Nyt mitään iskua ei kuitenkaan tehty.
Israelin ja Syyrian suhteiden parantaminen on epävirallisesti aloitettu jo pari vuotta sitten. Jo aiemmin tammikuussa 2019 on raportoitu Israelin tiedustelupalvelun Mossadin johtajan pitäneen salaisen kokouksen Saudi-Arabian, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ja Egyptin kanssa.Kokouksessa keskusteltiin Israelin ja arabimaiden suunnitelmasta normalisoida suhteet Syyrian hallinnon johtajaan Bashar al Assadiin ja palauttaa Syyrian asema Arabiliitossa tavoitteena vähentää Turkin ja Iranin alueellista vaikutusvaltaa.
Lähteinä mm:independent Syrian news agency NorthPress , Asharq Al-Awsat , BESA , SOHR , Al-Ahram , Arab Weekly , Middle East Eye
Kirjoitus ensinnä ilmestyi Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti