Google

Google

maanantai 7. joulukuuta 2015

3. Intifada?


Palestiinalaishallinto pyrkii antamaan kuvan nykyisestä intifadasta jonkinlaatuisena spontaanina kamppailuna joka ilmentää kansalaisten epätoivoa poliittisesta tilanteesta. Todellisuudessa kyse on kuitenkin Palestiinalaisjohdon Ramallahista (PA, Fatah, PLO) ja Gazasta (Hamas) tukemasta intifadasta. Näin väitetään ainakin itsenäisen tutkimusinstituutti Jerusalem Keskuksen (The Jerusalem Centre for Public Affairs - JCPA) julkaisemassa artikkelissa  The “Spontaneous” Intifada Is Orchestrated by the Palestinian Leadership .  


JCPA’n mukaan Palestiinalaisjohto on näyttänyt vihreää valoa väkivaltaiselle agitaatiolle ja terrorille, sen kenttäjohtajat ovat ovat muuntaneet sanoman toiminnaksi.  Palestiinalaisjohto myös takaa sosiaalisen ja taloudellisen tuen jokaiselle asukkaalleen joka on näiden Israelin vastausten terroritoimien takia pidätetty, haavoittunut tai kuollut tuen käsittäessä mm kuukausittaiset stipendit yksilöille ja näiden perheille.   

Intifadan avulla Palestiinalaishallinto pyrkii toteuttamaan poliittisia päämääriään – kansainvälisen painostuksen tuella -  käsittäen Israelin pakottamisen vetäytymään Judeasta, Samariasta ja itä-Jerusalemista.  Abbas Zaki, Fatah’n keskuskomitean jäsen, osallistui Beirutissa 20.11.2015 intifadan tukemiseksi järjestettyyn yleisarabialaiseen konferenssiin.  Puheessaan ko tilaisuudessa hän totesi palestiinalaisvallankumouksen päättyvän ainoastaan sionisti entiteetin romahtamisen myötä.  Samassa tilaisuudessa Hamas’n politbyroon jäsen Mousa Abu Marzook totesi palestiinalaisten yhtenäisyyden olevan keskeinen tekijä intifadan menestykselle.

 Abu Marzook piti intifada hyvin tehokkaana keinona:  ensimmäinen intifada (1987) johti Oslon sopimuksiin ja Palestiinalaishallinnon perustamiseen, toinen intifada (vuonna 2000) valmisteli Israelinbvetäytymisen Gazasta ja johti turva-aidan [-muurin] rakentamiseen joka hönen mukaansa kuvastaa sionististen pyrkimysten päättymistä.  Nykyisen intifadan [veitsi-intifada aka Al-Quds intifada aka 3. intifada] päämäärinä on pakottaa Israel vetäytymään Judeasta, Samariasta ja Gazasta, vapauttaa palestiinalaisvangit ja lopettaa Gazan saarto.  Abu Marzook’n mukaan intifadan vaikuttavuus riippuu sen jatkumisesta ja laajentumisesta kaikkiin palestiinalaisorganisaatioihin. 

Mainitun konferenssin loppujulistus nimittää nykyistä intifadaa ’Vapauden intifadaksi’ todeten intifadan pyrkivän tekemään vetäytymisen länsirannalta Israelille edullisemmaksi vaihtoehdoksi kuin jatkaa kyseisillä alueilla taistelua sekä intifadaa että kansainvälistä mielipidettä vastaan. Aluekysymysten lisäksi julistus vaatii toteuttamaan PLO’n Keskuskomitean päätökset maaliskuulta 2015 joissa vaadittiin mm Israelin kanssa tehtävän turvallisuusyhteistyön lopettamista


“Students for Justice In Palestine” (SJP)
Aiheen aiempaa taustoitusta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti