Google

Google

torstai 2. kesäkuuta 2016

Israelin hallitus uudistui– Liebermanin paluu toteutui


Kahden viikon poliittinen myllerrys Israelissa päätyi Yisrael Beytenu’n johtajan Avigdor Liebermanin paluuseen PM Netanyahun johtamaan hallitukseen.  Maanantaina 30.5.2016 äärimmäisenä ‘haukkana’ pidetty Lieberman aloitti puolustusministerinä korvaten Moshe Ya’alon’n, joka erosi hallituksen lisäksi myös Likud –puolueesta. Liebernanin tuotua kuusi Knesset –edustajaansa hallituksen tueksi on lopputuloksena aiempaa vahvempi ja koko maan historian ehkä oikeistolaisin hallitus ehkä oikeistolaisin hallitus.  Järjestelyihin johtanut prosessi vaikuttanee myös opposition ‘Sionistisen Unionin’ tilanteeseen ja lisäksi Liebermanin nimitys on luonut epävarmuutta koskien hallituksen tulevia toimia rauhanprosessin suhteen.  

Hallituksen uudelleenjärjestely alkoi PM Netanyahun ja oppositiojohtaja Isaac Herzog’n aloitettua keskustelut  keskusta-vasemmistolaisen Sionistisen Unionin tuomiseksi hallitukseen ja Herzog’n nimittämisesestä ulkoministeriksi.  Ilmeisen hyvin edistyneet neuvottelut kariutuivat arvioiden mukaan rauhanprosessia koskeviin näkemyseroihin.  Herzog ajoi yksipuolista vetäytymis-/erottautumissuunnitelmaansa palestiinalaisista ja Jerusalemin jakoa vaatien lisäksi laajaa toimintavapautta suunnitelmansa toteutukseen. [ Herzog’n rauhansuunnitelmasta taustoitus artikkelissa  Herzogin suunnitelma: ”Settlerit” turvamuurin suojaan [Op-Ed]   ja laajemmin  Herzog’s Plan: Security Barrier Around the Major Settlement Blocs of West Bank  ].

Israelin hallitusjärjestelyiden käännekohta tapahtui viime keskiviikkona [25.5.2016] kun Netanyahu ilmoitti odotetun Herzog’n kanssa neuvotellun sopimuksen sijaan kutsuneensa  Avigdor Lieberman’n erillisiin neuvotteluihin tämän laitaoikeistoa edustavan puolueen tuomiseksi hallituksen täydennykseksi ja Lieberman’n nimittämiseksi puolustusministeriksi.  Kun Jewish Home –puolueen Naftali Bennett’lle luvattiin aiempaa parempi pääsy sotilasasioiden tietoihin kykeni hallitus lopulta yksimielisesti hyväksymään  tehdyt uudelleenjärjestelyt.   
 

Rauhanprosessi?

Euroopan pääkaupungeissa oli Herzog’n odotetun ulkoministeriyden myötä herännyt lievää optimismia lähi-idän rauhanprosessin käynnistämiseksi;  Lieberman’n nimitys häivytti nämä toiveet. Netanyahu/Lieberman –sopimuksen jälkeen sekä Netanyahu että Lieberman ovat korostaneet sitoutumistaan ’Kahden-valtion-malliin’, uudisasutuksen hillitsemiseen ja neuvottelujen välittömään aloittamiseen Palestiinalaishallinnon kanssa. 

Netanyahu ja Lieberman ovat pitäneet nyt mahdollisena rauhanprosessin lähtökohtana laajempaa Arabiliiton rauhanaloitetta [The Arab Peace Initiative]. Viime viikolla Israelin ulkoministeriön virkailijat matkustivat Kairoon valmistellakseen kolmikantaista huippukokousta PM Netanyahu’n, Palestiinalaishallinnon (PA) Presidentti Mahmoud Abbas’n ja Egyptin Presidentti Abdel Fatah al-Sisi’n kesken.  Huippukokouksen tarkoituksena olisi jäynnistää israelilaisten ja palestiinalaisten keskinäiset neuvottelut Arabiliiton aloitteen työstämiseksi konkreettiseksi toimintasuunnitelmaksi.     

 

Reaktioita

Israel Hayom raportoi  että jopa ennen kuin Yisrael Beytenu-Likud -sopinuksen  muste olin kuivunut, pyysi PM  Netanyahu oppositiojohtaja  Isaac Herzog’a liittymään hallitukseen ulkoministeriksi.  Syynä saattaa olla sekin, että Herzog on vedonnut  Kulanu –puolueen johtaja Moshe Kahlon’iin jotta tämä eroaisi hallituksesta.  Kahlon on aktiivisesti pyrkinyt saamaan Herzog’a hallitukseen ja on nyt näkemyksineen hallituksessa suhteellisen yksin puolustusministeri  Moshe Ya'alon’n potkujen ja ympäristöninisteri Avi Gabai’n eron jälkeen.  Herzog'lla on edessään vaikea ongelma koska puolue on hyvin jakaantunut hallituskysymyksessä sanoinkuin suhteessa nykyiseen puheenjohtajaansa.


Aiheesta laajemmin kirjoituksessa Israel Govt. Reshuffle Done – Lieberman Instead Herzog jonka liitteenä myös henkilökuvaa Avigdor Liebermanista sekä kokoelma hänen provokatiivisista lausunnoistaan.

Tämä kirjoitus ensinnä julkaistu Ariel -sivustolla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti