Google

Google

lauantai 11. kesäkuuta 2016

Ramadanin kunniaksi terrori-isku Tel Aviviin



Neljä israelilaista kuoli ja 17 haavoittui kun kaksi palestiinalaisterroristia avasi tulen suositulla ostos-/ravintola-alueella keskellä Tel Avivia.
 
Tapahtumat Sarona kompleksissa käynnistyivät keskiviikko iltana [8.6.2016] kun kaksi ravintolan asiakkaiksi tekeytynyttä hyökkääjää veti esiin aseensa ja alkoi ampua. Turvamiehet vastasivat tuleen haavoittaen ja pidättäen toisen. Myöhemmin myös toinen pakoon päässyt pidätettiin.
 
Kaksi terroristia ovat Länsirannan Hebronista Yattan kylästä kotoisin olevia saman perheen jäseniä. Tel Avivin pormestari Ron Huldai totesi kaupungin olleen vuosikausia terrorismin kohteena eikä tämä viimeisinkään hyökkäys saa häiritä normaalielämää. Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu oli puolestaan iskun sattuessa juuri palaamassa kahden päivän neuvottelumatkalta Moskovasta; välittömästi laskeuduttuaan hän suuntasi välittömästi kokoukseen puolustusministeri Avigdor Liebermanin, turvallisuusministeri Gilad Erdanin, poliisipäällikkö Roni Alsheichin ja Shin Betin johtaja Nadav Argamanin kanssa.

Terrori-iskun johdosta Israel perui 83,000 Ramadanin johdosta perhetapaamisiin palestiinalaisille myönnettyä maahantulolupaa samoinkuin gazalaisille myönnetyt luvat kulkea Israelin kautta Temppelivuoren rukoustilaisuuksiin.

 
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9Omk5ua1Ur8]
 
Julkilausumassaan 9.6.2016 Hamas on ottanut vastuun terrori-iskusta ja todennut tekijöiden - Muhammad and Khalid Muhamra’n - olevan organisaationsa jäseniä. Hamas myös uhkasi terrori-iskujen jatkuvan myös nyt alkaneen Ramadanin aikana. Länsirannan Fatah ei sen enempää ylistänyt kuin tuominnutkaan tätä nimenomaista iskua. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon tuomitsi iskun ja oli järkyttynyt siitä, että Hamasin johto on sitä ylistänyt. USAn ulkoministeriö luonnollisesti piti tekoa kauhistuttavana ja pelkurimaisena. IDF:n joukot menivät välittömästi Yattaan haastattelemaan iskun tekijöiden sukulaisia.
Hamas cartoon: The Arabic reads, "Ramadan attack. Allah will accept your obedience" (Twitter account of Palinfo, June 9, 2016). Hamas cartoon: The Arabic reads, "Ramadan attack. Allah will accept your obedience" (Twitter account of Palinfo, June 9, 2016).
 
AsZdEp9Q0gg1Kyseessä oli nyt toinen ampumistapaus sitten Ramadanin alun [6.6.2016]. Tammikuun 1. päivänä myös Tel Avivin keskustassa - Dizengoff kadulla – Israelin arabi Nasha't Milhem Araran kylästä tappoi ampumalla kolme israelilaista haavoittaen lisäksi kahdeksaa. Maaliskuun 8. Jaffan kävelypromenaadilla tapahtui puukotusisku jossa kuoli yksi amerikkalaisturisti ja haavoittui kymmenen. Viime viikolla israelilaissotilasta puukotettiin Tel Avivissa. Kyseessä ei ollut nyt spontaani väkivallanteko vaan huolellista suunnittelua ja valmisteluja vaatinut toimi.

Terrori-iskun tapahtumapaikka ns. Sarona Market kompleksi perustettiin ainutlaatuiseksi ja suurimmaksi Israelin kulinarismin keskukseksi. Noin 8,700 neliömetrin alalla on 91 tähän keskittynyttä myyntipaikkaa ja ravintolaa. Varsinainen isku tapahtui Max Brenner ravintolaan joka sijaitsee kompleksin yhden sisäänkäynnin vierellä. Liki kaikissa Israelin ostoskeskuksissa on turvamiehet ja usein myös turvatarkastus ovilla. Hyökkääjät eivät ilmeisesti kulkeneetkaan tätä tietä vaan tunkeutuivat sisään ravintolan ulkoterassin kautta. [caption id="attachment_2175" align="aligncenter" width="547"]STD9hFKI0gg1 Max Brenner ravintola edessä keskisisäänkäynnin oikealla puolella[/caption] Lähteet: BICOM ja The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center -raportti kuvineen PDF Formaatissa

Kirjoitus ensinnä julkaistu Ariel -sivustolla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti