Keskellä eteläistä Israelia – Negevin erämaassa – pystytetään maailman korkeinta aurinkolämpötornia. 240 metriä korkea Ashalim Tower kerää 55 000 tietokoneohjattavan peilin avulla auringonsäteet tornin huipulla olevaan kiehutuskattilaan – boileriin - jossa veden lämpötila nousee 600 asteeseen. Vesi johdetaan tornin alaosaan, jossa sen energiasisältö muutetaan sähköenergiaksi. Mittaluokkaa kuvaa se, että peilit kattavat 300 hehtaarin eli noin 400 jalkapallokentän suuruisen alueen. Torni näkyy kymmenien kilometrien päähän erämaassa kuin valtavana hehkulamppuna tai majakkana.
Ashalom Tower tuottaa 121 megawatillaan jopa kaksi prosenttia Israelin sähköntarpeesta puhtaalla energialla, alentaa CO2 päästöjä 110 000 tonnia vuodessa ja voi tyydyttää 120 000 kotitalouden sähköntarpeen.
Aurinkovoimatorneja on jo rakennettu Marokoon, Etelä-Afrikkaan ja Kaliforniaan jossa Mojaven autiomaassa sijaitsee toistaiseksi maailman korkein – 137 metriä – torni. Ashalim Tower on paitsi yli sata metriä tätä korkeampi myös peilien koon osalta kolminkertainen aiempaan sukupolveen verrattuna.
Israelin hallitus päätti edistää aurinkovoimateknologiaa huolimatta sen kalleudesta verrattuna perinteisiin sähköntuotantotapoihin. Yhtenä tavoitteena on alentaa investointikustannuksia ja odotettavissa on, että toinen vastaava laitos tulee nyt rakennettavaa halvemmaksi ja kolmas vieläkin edullisemmaksi.
Aurinkoenergiaa on Israelin kodeissa hyödynnetty vuosikausia mm lämmittämällä vesitankit kattopaneelien avulla.
Lähteet: Times of Israel ja voimalan pääkehittäjän - BrightSource Energyn - kotisivu
Kirjoitus julkaistu ensinnä Ariel -sivustolla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti