Google

Google

keskiviikko 31. elokuuta 2016

Hamas vaalitunnelmissa ja Israelin pelotemuistutus

Nimetön (104)
Kraateri Beit Lahiassa, Gazassa, Israelin ilmaiskun jälkeen Photograph: Mahmud Hams/AFP/Getty
Runsaan viikon takaiset Israelin tekemät ilma- ja tykistöiskut Gazaan – laajimmat pari vuotta sitten käydyn viime sodan (Operation Protective Edge) jälkeen – loivat spekulaatioita siitä onko Israel muuttamassa politiikkaansa Gazan suhteen sekä siitä on tilanne eskaloitumassa uudeksi konfliktiksi.

Viikon aikaiset arviot pääosin tukevat näkemystä, ettei Israelin politiikka radikaalisti ole muuttumassa eikä tilanne lähitulevaisuudessa ole eskaloitumassa – ei ainakaan ennen lokakuussa järjestettäviä Gazan ja Länsirannan arabialueiden paikallisvaaleja.

Isku

Muutaman tunnin aikana tehdyt noin 50 iskua seurasivat Gazasta Sderotin kaupunkiin Israelissa ammuttua quassam –rakettia. Vastuun raketista ottivat Salafi –ryhmä Ahfad al-Sahaba sekä PFLP. Israelin iskut kohdistuivat Hamasin sotilaallisen siiven ( Izzedin Qassam Brigades), Islamic Jihad’s Quds prikaatin ja PFLP:n strategisiin kohteisiin.

Epätavallisen voimakas vastaus rakettituleen herätti arvioita Israelin politiikkamuutoksesta hiljattain nimitetyn uuden puolustusministeri Liebermanin toimesta. Lieberman on aiemmin edustanut huomattavasti jyrkempää kantaa Gazan suhteen kuin pääministeri Netanyahu; aiemmin hän esitti jopa Gazan uudelleenmiehitystä[Lähteenä mm The Guardian]

IDF osaltaan näyttää pyrkineen viimeisellä iskullaan paitsi osaltaan hillitsemään Hamasin varustautumista myös antamaan muistutuksen pelotteestaan.

Gaza

Gazan elinolot ovat hallintoelitiin ulkopuolisille asukkaille vaikeita mm romahtavan infrastruktuurin ja hitaan jälleenrakentamisen takia. Tilanteeseen on vaikuttanut kansainvälisen rahoituksen väheneminen, Egyptin politiikka Muslimiveljeskunnan tukijasta sen vastustajaksi (Hamas on käytännössä Muslimiveljeskunnan Palestiinalaissiipi) sekä rakentamiseen osoitettujen materiaalien ja varojen käyttö asuntojen sijaan hyökkäystunneleihin. Kaksi vuotta sitten lahjoittajat lupasivat $3.5 miljardia Gazaan mutta tähän mennessä vain 40% summasta on toteutunut. Tilanteen johdosta keskivertogazalainen kärsii sähkökatkoista, puhtaan juomaveden puutteesta ja viemärijärjestelmän hajoamisesta.

Hamasin asema on merkittävästi vaikeutunut Egyptin toteutettua tuhansien rajakaupunki Rafahin asuntojen sekä salakuljetustunneliverkon liki täydellisen brutaalin tuhoamisen – toimia joista Israel Gazaa aiemmin hallitessaan pidättyi kansainvälisen kritiikinkin takia.
Hamaspresb

Hamasin uhka

Israelilaistiedustelun mukaan Hamasin asevoimat ovat järjestön kärkihankkeita ja varusteluun ohjataan 20 % budjetista oman aseteollisuuden ja hyökkäystunneleiden rakentamisen ollessa etusijalla. Israelin kehittäessä tunneleiden havaitsemis- ja tuhoamistekniikoitaan vie niiden käyttöönotto vielä jopa vuosia joten Hamas pyrkii ennen tätä nostamaan tunnelikapasiteettiaan maksimitasolle ennen tätä. Tulevan konfliktn aikana Hamasin arvioidaan pyrkivän lähettämään jopa 5000 taistelijaa tunneleiden kautta raja-alueen israelilaissiviilien kimppuun.

Hamasin sotilaallisen siipi (johtohahmoista mm Yahya Sinwar, Marwan Issa ja Mohammad Deif) on luonut myös yhteistyösuhteen ISIS:n Siinain haaran kanssa ja mm Suleiman al-Sawarka – ISIS:n Siinai -aktivisti, joka toteutti Taban 30 uhria vaatineen terrori-iskun 2004 – on nyt Gazassa. Hamasille Siinai antaa strategista syvyyttä jolloin seuraavassa konfliktissa hyökkäys Israeliin voi osin tapahtua myös Siinain kautta.

Israel pitää Hamasia terrorijärjestönä ja vihollisenaan pyrkien heikentämään sitä – vaihtoehtoisen hallinnon puuttuessa ei kuitenkaan liiaksi. Jos Hamas romahtaisi olisi seurauksena asevarustelun kiihtyminen eri jihadistiryhmien valtataistelun myötä ja tämä tekisi tilanteesta nykyistä ennakoimattomamman. Israel siis tasapainoilee Gazan tilanteen eskaloimisen ja pelotevaikutusten välillä. Yksi Israelin lähestymistapa on myös Gazan talouden elvyttäminen jolloin keskivertogazalaisten tuki Israelin vastaisiin asetoimiin heikkenisi.
[Lähde ja laajempaa taustoitusta prikaatinkenraali (res.) Michael Herzogin tuoreessa strategisessa analyysissä Gaza: How can the next war be prevented? ]
Kotitekoinen Qassam raketti anti-Israel sotilasparaatissa 21.8.2016 Rafahissa (AFP / SAID KHATIB)
Kotitekoinen Qassam raketti anti-Israel sotilasparaatissa 21.8.2016 Rafahissa (AFP / SAID KHATIB)

Paikallisvaalit

Hamasin kannalta sotilaallinen konflikti nyt Israelin kanssa voisi olla sinänsä tuhoisa ja voisi myös romuttaa organisaation toiveita voittaa tulevat – 8.10.2016 - Gazan ja Länsirannan paikallisvaalit.

Hamas valmistautuu lokakuun paikallisvaaleihin julkistamalla lentolehtisiä, joissa on kuvia Gazan uusista taloista ja kaduista ja suunnitelmista puistoiksi ja virkistysalueiksi väittäen, että Gaza on nyt kauniimpi kuin ennen (Hamasin vaalilause on “Gaza is more beautiful.”). Vaaleja ja myös Gazan matkailuelinkeinoa tukemaan tehty video antaakin Gazasta hyvinkin modernin kuvan joka huomattavasti poikkeaa toisaalla markkinoidusta väitteestä Gazasta humanitaarisena kriisinä ja saarrettuna keskitysleirinä. Videolla luonnollisesti pyritään vaikuttamaan myös Länsirannan arabialueilla osoittamaan Hamasin hallinnon hyvyyttä.
Hamasin paikallisvaaleja varten tehty kampanjavideo, hashtag #ShukranHamas (kiitokset Hamasille):
 [youtube https://www.youtube.com/watch?v=zeRlfcLAUII]
https://youtu.be/zeRlfcLAUII

Itse vaalien osalta Arab World Institute for Research and Development (AWRAD) arvioi asiantuntijakyselyn pohjalta vaaleista tulevan merkitykselliset ja tiukat. Kyselyn mukaan ennuste näyttää seuraavanlaiselta:
  • Puolueisiin sitoutumattomat ehdokkaat 19.4%
  • Fatah 34.4%
  • Hamas 32.7%
  • Muut (nationalistiset/vasemmistolaiset ryhmät 9.1%
  • Muut islamistiset ryhmät 4.4%
intifada3

Kirjoitus julkaistu ensin Ariel -sivustolla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti