Google

Google

sunnuntai 2. heinäkuuta 2023

Ballististen ohjusten arsenaali länsi-Iranissa


Alma Research and Education Centerin uuden raportin mukaan Iran käyttää Kermanshahissa Länsi-Iranissa sijaitsevaa laaksoa Qiam-1-ballististen ohjusten arsenaalinsa tukikohtana ja laikaisupaikana. Alma on koulutus- ja tutkimuskeskus, joka on omistautunut tutkimaan Israelin pohjoisrajojen turvallisuushaasteita.

Raportin mukaan Qiam-1 ballistiset ohjukset sijaitsevat noin 150 kilometrin päässä Irakin rajasta. Ohjuksia väitetään olevan kymmenissä bunkkereissa kolmella maanalaisella paikalla. Yksi niistä on Konesht Canyonissa. Tähän kanjoniin on kaivettu ”kymmeniä ohjusbunkkereita”, tutkimuskeskus kertoo.

Upgraded Qiam missile on launcher at Iran’s 2019 Sacred Defense Parade, held at the mausoleum of Imam Khomeini south of Tehran (photo credit: VIA WIKIMEDIA COMMONS)

Alman netissä tuottama video näyttää todisteita 61 ohjusbunkkerista kanjonissa. Se kertoo myös tunnistaneensa 80 muuta bunkkeria Panj Pelleh -nimisessä paikassa. Näissä voisi olla Qiam- tai Fatteh-ohjuksia. Kanjonialueella on myös ilmatorjunta-aseita ja että Kermanshahin lentotukikohdassa on myös maa-ilma-ohjuspaikkoja.

Iranin kansallinen vastarintaneuvosto (National Council of Resistance)  mainitsi   tämän ballististen rakettien laukaisupaikan lehdistötilaisuudessa maaliskuussa 2021 (”IRGC:n ballististen ohjusten laukaisupaikka Länsi-Iranissa, joita on käytetty hyökkäyksiin naapurimaita vastaan”.) Tuossa tilaisuudessa väitettiin aluetta käytetyn Yhdysvaltain joukkojen Ain al-Assadiin kohdistuneiden ohjushyökkäysten laukaisemiseen tammikuussa 2020. 

Qiam-1 ”on nestepolttoaineella toimiva lyhyen kantaman ballistinen ohjus (SRBM), jonka Iran on kehittänyt ja käyttänyt. Ohjus on Shahab-2 SRBM:n alkuperäinen variantti. Toisin kuin muissa Iranin Scud-varianteissa, sillä ei ole ulkoisia eviä ja siinä on erottava taistelukärki. Iran on käyttänyt Qiam-1:tä taisteluoperaatioissa useaan otteeseen vuodesta 2017 lähtien.

Lähde: Jerusalem Post



Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti