Google

Google

sunnuntai 16. heinäkuuta 2023

Maoz nappaa tark’ampujat katoilta

Spike Firefly, joka tunnetaan myös nimellä ”Maoz” vastaa yhteen nykyaikaisen sodankäynnin kasvavista trendeistä koskien kasvavaa kiinnostusta pieniin, ketterästi vaeltavien ammusjärjestelmien käyttöön. Israelilaisen Raphael aseyhtiön panos tähän trendiin on Spike Firefly – pieni, mikrotaktinen leijuva ammus, joka voi pysyä ilmassa vain 15 minuuttia ja jonka hyötykuorma on vain 350 grammaa. Pienestä koostaan ​​huolimatta se aiheuttaa vakavia ja tappavia vahinkoja, ja se on jo käynyt läpi toimintakokeet taisteluissa. IDF nimittäin otti Spike Fireflyn käyttöön äskettäisen operaation aikana Jeninissä.

Tzvi Marmor, varatoimitusjohtaja ja Rafaelin tarkkuustaktisten aseiden osaston johtaja, totesi IsraelDefensen kanssa käydyssä keskustelussa, että yhtiö valmistaa tällä hetkellä merkittäviä määriä sekä IDF:lle että vientiin tarkoitettuja Spike Fireflyä ja että asiakkaiden kiinnostus on alkuvaiheessa. Euroopassa ja kolmessa muussa maassa.

”Jokainen armeija, jolla on jalkaväkijoukkoja, tarvitsee olennaisesti tällaisen tuotteen, ja siksi ”Maoz” on vallankumous jalkaväen taisteluyksikössä.” Marmor selittää.

”Jalkaväkiyksikkö etenee kaupunkialueilla, joilla on katuja, kapeita kujia ja rakennuksia, kaikki lähellä. Maoz kerää tiedustelutietoja lentäessään rakennusten välillä, voi laskeutua katolle, voi mennä kohteeksi merkittyyn ikkunaan, hyökätä, laskeutua kohteen päälle, ja tuhota se.”

”Kaupunkitaistelun aikana ”Maoz” näkee, ketkä odottavat joukkoja kulman takana, tarkkailee näkökentän ulkopuolella ja voi lyödä vihollisen vastaan ennen kuin jalkaväkiyksikkö astuu taisteluun. Tämä pieni, ketterä drone leijuu ja tunnistaa vihollisen , voi hyökätä ja voi myös olla hyökkäämättä ja palata operaattorilleen.”

The Spike Firefly. Photo: Rafael

Kun ilmassa oleva Spike Firefly kohtaa vaikkapa rakennuksen katolla olevan tark’ampujan, se tunnistaa hyökkääjän ja neutraloi hänet. Vain 350 grammaa painavassa taistelukärjessä on pieni räjähdyspanos, joten se ei sovellu panssaroitujen ajoneuvojen tuhoamiseen, mutta pystyy tuhoamaan pehmeitä kohteita ja vihollisia. Spike Firefly voi pysyä ilmassa 15 minuuttia, mutta ylimääräisellä akulla sen lentoaika voidaan kaksinkertaistaa.

Spike Firefly pystyy hyökkäämään ja palaamaan operaattorin luo. Paluuvaihe aiheutti käyttäjille turvallisuusongelmia, sillä drone palaa heidän luokseen räjähdemateriaalin ollessa vielä sisällä – mutta tämä ongelma on ratkaistu. Siinä on kaksi pientä roottoria asennettuna päällekkäin, ja tämä ainutlaatuinen rakenne niin pienessä aseessa varmistaa vakauden ja tarkkuuden kohteen jäljittämisessä myös tuulisissa oloissa.


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti