INS Drakon on israelilainen Dolphin 2 -luokan sukellusvene. Sukellusvene rakennettiin Kielissä, Saksassa, ja sen ilmoitettiin olevan merikoeajossa vuoden 2022 alussa. Vaikka Saksan tai Israelin hallitus ei ole vahvistanut sitä, huhujen mukaan Drakon tulee olemaan luokkansa aiempia veneitä pidempi ja siinä saattaa olla uusia asevalmiuksia, mukaan lukien vertikaalinen laukaisujärjestelmä (VLS). Pääurakoitsijan ThyssenKrupp Marine Systemsin (TKMS) julkaisemissa kuvissa näkyy selvästi muuttunut rungon muoto. Vaikka Drakon muodollisesti on Dolphin 2- luokkaa on TKMS kuvaili Drakonia ”täysin uudeksi malliksi, joka on erityisesti suunniteltu täyttämään Israelin laivaston toimintavaatimukset”. Drakonissa onkin ehkä otettu käyttöön ominaisuuksia joita laajemmin käytetään seuraavan sukupolven Dolphin-3 luokan aluksissa. Israel odottaa saavansa tämän luokan aluksia käyttöönsä 2031.
Vene laskettiin uudelleen vesille elokuussa 2023. Valokuvat vahvistavat paljon suuremman tornin, johon voivat mahtua laukaisuohjussiilot. Analyysin mukaan tornissa”saattaisi myös olla erityinen laukaisuosasto miehittämättömille vedenalaisille ajoneuvoille (UUV), ilmadrooneille ja/tai muille erikoisoperaatioille ja tiedusteluvälineille. Drakonin tornin ollessa noi 6 metriä korkea ja rungon noin 7 metriä, rakenne mahdllistaisi 2-4 laukaisusiiloa 12.5 metrin ohjuksille.
Laukaisusiiloihin voi sijoittaa esimerkiksi Israelin kehittämän Popeye Turbo risteilyohjuksen 200 kilotonnin ydintaistelukärjellä; saman ohjuksen versioita voi käyttää myös taisteluhävittäjissä ja pommittajissa. On myös mahdollista sijoittaa siiloihin joku Jericho -tuoteperheen ballistisista ohjuksista.
Vertikaalinen laukaisujärjestelmä (VLS) voi sisältää joko kuumalaukaisun tai kylmälaukaisun. Kuumalaukaisussa ohjus sytytetään siilon sisällä, kun taas kylmälaukaisussa ohjus heitetään ulos käyttämällä kaasua, joka on erillinen ohjuksesta. Kuumalaukaisu on yksinkertaisempi ja kylmälaukaisu turvallisempi. Kumpikin laukaisujärjestelmä mahdollistaa torpedoputkia standardisoidumman ja monipuolisemman käytön erilaisille ohjuksille.
Lähteenä mm IsraelDefense
Kirjoitus ensinnä ilmestyi Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti