Google

Google

tiistai 26. syyskuuta 2023

Raportti: Vangittu ranskalaismiljadööri myönsi ostaneensa ylellisiä lahjoja Netanjahulle ja antaneensa hänelle miljoona euroa




Kokonaan maksettuja lomamatkoja täyshoidolla, luksuskelloja, tuhansia käteistä ja miljoona dollaria: niin sanottu "vuosisadan huijari", petoksesta ja kilpailijan sieppauksesta tuomittu ranskalainen liikemies Arnaud Mimran, on puhunut pitkään ystävästään Israelin pääministeri Benjamin Netanjahusta. Tutkivaa journalismia tekevän ranskalaisen Mediapart-sivuston 24.9.2023 julkaisema raportti perustui Mimranin vankilasta tehtyihin tallenteisiin.


Mimran kärsii parhaillaan kahta päällekkäistä tuomiota: toinen on 13 vuoden tuomio sveitsiläis-turkkilaisen liikemiehen sieppauksesta, laittomasta vangitsemisesta ja kiristämisestä. Toinen on 8 vuoden vankeustuomio hänen osallistumisestaan Euroopan unionin verojen kiertämiseen(283 miljoonan euron päästökauppahuijaus), jota pidetään Ranskassa "vuosisadan petoksena". Häntä epäillään myös kolmen henkilön murhan tilaamisesta. Hän kiisti osallisuutensa murhiin. Nauhoitukse t tehtiin osana murhatutkintaa vuosina 2019 ja 2020, ja ne sisälsivät yksityiskohtia, joita ei aiemmin raportoitu. 


Mimranin ja Netanyahun suhde on herättänyt yhä enemmän huomiota viime viikkoina tämän uusissa oikeudenkäynneissä. Mimranilta kysyttiin oikeudessa, miksi hän meni Israeliin 10 kertaa vuonna 2009, ja hän vastasi menneensä tapaamaan Israelin pääministeriä. Netanjahun ja Mimranin yhteys paljastettiin vuonna 2016 Haaretzin ja Mediapartin yhteisessä tutkintaraportissa. 


Mimran väitti oikeudessa, että hän oli antanut Netanjahulle yli miljoona euroa kampanja-avustuksia vuonna 2001, jolloin Israelin johtaja ei ollut julkisessa virassa. Netanjahun toimisto kielsi jyrkästi miljoonan euron vaatimuksen ja kuvaili sitä "perustattomaksi valheeksi", mutta myönsi vastaanottaneensa 40 000 dollaria. PM:n toimisto. "Elokuussa 2001, kun herra Netanjahu oli yksityiskansalainen, Mimran lahjoitti 40 000 dollaria Netanyahun julkisten toimintojen rahastoon, joka sisälsi mediaesityksiä ja lukuisia Israelin hyväksi toteutettuja koulutuskampanjoita ulkomailla ja jotka toteutettiin lain mukaisesti."


Tapaus sotki Netanjahun tapaukseen myös sen jälkeen, kun Mimran todisti antaneensa Netanyahulle 200 000 dollaria vuonna 2009, kun hän oli ehdolla pääministeriksi vaalikampanjansa rahoittamiseksi. Netanyahu kiisti väittäen, että lahjoitus tehtiin vuonna 2001.


17. heinäkuuta 2020 Mimran kuvaili kuinka hän käytti Netanyahua, myös silloin, kun hän oli julkisen viran haltija, isännöiessään monia aterioita edistääkseen liiketoimintaansa ja esitelläkseen verkkoyhteyksiään. ”Kun minun piti työskennellä jonkun kanssa, kutsuin hänet aterialle Netanjahun kanssa. Järjestin illallisen Monacossa joka päivä, ja joka kerta kutsuin henkilön, jonka kanssa halusin edistää liiketoimintaani."


Netanjahun suhde Mimran-perheen kanssa alkoi isästä Jacques Mimranista , joka tuomittiin lahjonnasta toisessa tapauksessa. ”Kun hän oli kanssani Pariisissa, vein hänet minne halusin. Hän teki mitä halusin. Kun hän sai rahaa ja kaikkea, se oli siinä, se oli tehty. Ei ollut enää rajoja. Häneltä voisi kysyä mitä tahansa." Hän muisti tarkat summat, jotka hän oli antanut Netanjahulle - joskus 10 000 euroa, joskus 20 000, tapauksesta riippuen. 


Kuukautta myöhemmin, 20. elokuuta, Mimran sanoi jälleen, että hän oli antanut Netanyahulle "miljoonan" vuonna 2008 kuolleen georgialaisen liikemiehen Badri Patarkatsishvilin kautta. "Kerroin Bibille: Olen löytänyt henkilön, joka rahoittaa sinua.” Hän ei maininnut, milloin ja miten rahat siirrettiin, mutta tarkensi: "Netanyahu pyysi 50 000 dollaria. Hän maksoi lomansa sanomalla, että se oli hyvä ja ettei rahaa ollut jäljellä." Vuonna 2022 Mimranin ystävä todisti tutkintatuomarille Ranskassa Mimranin ja Patarkatsishvilin välisten suhteiden luonteesta ja sanoi, että georgialainen oli "yksi venäläisistä, joiden kanssa Mimran vietti aikaa. 



Mimran listasi tyttöystävälleen luettelon paikoista, joissa hän oli rahoittanut Benjamin ja Sara Netanjahun vierailuja. Näitä olivat Saint Tropez, Miami, Deauvillen kaupunki Ranskassa, Monaco, Courchevelin hiihtokeskus Ranskassa ja Plaza Athenee Hotel Pariisissa, jossa pariskunta yöpyi, kun he eivät olleet Mimranin asunnossa Boulevard Victor Hugolla. "Maksoin kaikesta; hän ei maksanut", Mimran sanoi.


Maaliskuussa 2022 julkaistussa raportissa tutkintaryhmä kirjoitti, että marraskuussa 2020 tallennetussa keskustelussa Mimran selitti, “että hänellä oli voimakas verkosto, johon kuuluivat Meyer Habib [ranskalainen parlamentin jäsen] ja Netanjahu. Hän kerskui onnistuneensa tämän verkoston kautta sabotoimaan sopimuksia, joita yksi hänen vihollisistaan Ranskassa teki, sopimuksia, jotka liittyvät Israeliin." Mimran väitti käyttäneensä näitä yhteyksiä vaikuttaakseen televiestintäsopimuksiin Israelissa. Lisäksi Tutkijoiden mukaan Mimran ilmoitti, että  "hän ei epäröisi käyttää vakavien gangsterien palveluita painostaakseen vihollisiaan".


Päätelmiä


Aiemmin Israelin valtionvalvoja (The Israeli state comptroller) on julkaissut kriittisen raportin Netanjahun ulkomaanmatkoista, joista osa oli hänen vaimonsa ja lastensa kanssa, vuosina 2003-2005, kun hän oli valtiovarainministerinä Ariel Sharonin hallituksessa. "Netanjahun ja hänen perheensä matkat, ulkopuolisten tahojen rahoittamat poikkesivat valtiovarainministerinä toimiessaan asiaa koskevista säännöksistä ja saattoi sellaisenaan antaa vaikutelman edun saamisesta tai eturistiriidoista", raportissa todetaan.




Nyt vuotaneet tallenteet ovat herättäneet useita kysymyksiä ja avanneet oven syvempään tutkimukseen liiketoiminnan, politiikan ja henkilökohtaisten etujen monimutkaisesta verkostosta. Tapaus korostaa poliittisen vallan ja liike-elämän etujen monimutkaista ja usein hämärää vuorovaikutusta, edistäen poliittisen vastuun ja avoimuuden uudelleenarviointia globaalilla areenalla.


Netanjahun jo ollessa kolmessa syytteessä luottamusaseman väärinkäytöstä, lahjusten vastaanottamisesta jne on oletettavaa, että Netanjahulle on aiempaakin tärkeämpää ajaa oikeuslaitoksen uudistusta - poliittista sopimusta opposition kanssa - ainakin siltä osin että saisi immuniteetin nykyisille ja mahdollisille uusille syytteille virassaan nyt ja sen jälkeen.


Lähteinä mm Haaretz , Mediapart , bnn . The Guardian 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti