Hamasin sotilassiipi (al-Qassam Brigades) ja siihen liittynyt Palestine Islamic Jihad (PIJ) hyökkäsivät lauantai-aamuna (7/10/2023) Israeliin raketein, ilma- ja meriteitse sekä raja-aidan murtaneiden terroristiryhmien voimin. Raketti-isku oli massiivinen – arvioista riippuen 2500-7000 rakettia ja ohjusta lauantain aikana. Israelilaismedian mukaan jopa 100 israelilaista on saanut surmansa, vajaa tuhat haavoittunut, kymmenet joutuneet panttivangeiksi ja näistä osa kidnapattu Gazaan. Israelin vastaiskuissa on kuollut arabimedian mukaan pari sataa gazalaista.
Hamas kutsuu operaatiota nimellä ” Al-Aqsa Flood” ja Israel käynnisti vastaoperaation lauantaiaamuna nimellä “Swords of Iron”. Tilanne kehittyy reaaliajassa koko ajan mutta seuraavassa muutamia alustavia hajahuomioita tilanteesta:
Hamasin ensi-iskun kohteita, WhatsApp kuvakaappaus
- Hamas & co hyökkäysajankohta osuu 50 vuotta Jom Kippurin sodan jälkeen. Tälläkin kertaa hyökkäys tapahtuu juutalaisten pyhäpäivänä (Simchat Torah).
- Kyseessä on mittavin hyökkäys Israeliin puoleen vuosisataan, tätä kuvaa myös Israelin hallituksen julistus sodasta/sotatilasta.
- Ajankohdan valinta voi viitata meneillään oleviin neuvotteluihin Israelin ja Saudi-Arabian kesken suhteidensa normalisoinnista.
- Toinen syy hyökkäykseen saattaa olla Palestiinalaishallinnon presidentti Abbasin heikkenevä valta ja Hamasin valmistautuminen odotettavissa olevan valtatyhjiön täyttämiseen.
- Ironista on, että Israel on viimeaikoina myöntänyt aiempaa suuremmalle joukolle gazalaisia työlupia työskentelemään israelilaisyrityksissä helpottamaan Gazan elinoloja.
- Kun tuhansia raketteja on ammuttu lyhyellä aikajänteellä ylittää tämä Israelin ohjuspuolustuksen kapasiteetin merkiten, että osa menee sen läpi aiheuttaen tuhoja.
- Koska iskut ovat ulottuneet jopa Jerusalemiin saakka näyttää Hamas nyt ottaneen käyttöönsä myös kehittyneimmät ohjuksensa.
Palestinian fighters ride in an Israeli military vehicle that was seized after Palestinians infiltrated areas of southern Israel on October 7, 2023 [Ahmed Zakot/Reuters]
- Israelin tiedustelupalvelu näyttää epäonnistuneen tilanteen ennakoimisessa.
- Siinain vastaisen rajan vartiointia on vahvistamattomien tietojen mukaan heikennetty ennen hyökkäystä siirtämällä osa joukoista Länsirannalle hillitsemään uudisasukkaiden ja palestiinalaisten kiihtynyttä konfliktia joka Hamasin toimesta on kuluneen vuoden aikana muuttunut aiempaa aseellisemmaksi.
- Jos kyse on Iranin painostamasta toiminnasta jää nähtäväksi liittyvätkö muut Iranin käskyläiset – erityisesti Hizbollah – hyökkäykseen Libanonista, Syyriasta, Irakista ja Jemenistä.
- Rakettien ohella Hamasin sotilaat ovat tällä kertaa myös hyökänneet rajan yli Israeliin useista kohdin mm riippuliitimin ja ajamalla suoraan raja-aidan läpi.
- Monia israelilaisia on jo kuollut hyökkäyksessä ja monia (myös sotilaita) on kidnapattu Gazaan ja tämä jatkossa aiheuttanee satojen Israelissa vankeustuomioita suorittavien terroristien vapauttamiseen Israelista.
- Israelin oppositio on tarjoutunut muodostamaan hätätilahallituksen yhdessä nykyhallituksen kanssa.
Palestinians celebrate on the Israeli side of the Israel-Gaza border where an Israeli tank burns after it was attacked by Palestinian fighters who infiltrated areas of southern Israel on October 7, 2023 [Yasser Qudih/Reuters]
Odotettavissa lähitulevaisuudessa
Hamasin hyökkäys on niin vakava, että se Israelin vastaiskusta on odotettavissa ennennäkemättömän kova. Vastaisku on alkanut ilma-iskuin ja hyökkääjien eliminoilla raja-alueilla. Gazan ollessa hyvin tiiviistiasuttua on oletettavaa gazalaisten siviiliuhrien suuri määrä huolimatta siitä, että Israelin iskut kohdistuvat sotilasinfrastruktuuriin – tunnellijärjestelmään, pääosin maanalaisiin komento- ja viestikeskuksiin, rakettien laukaisualustoihin, aseellisiin joukkoihin.
Informaatiosota kiihtynee jo lähipäivinä eli (vale-) uutiset, kuvat ja videot mm gazalaisista kuolleista lapsista alkanevat levitä. Paitsi kuvaväärennöksiä unohtuu usein myös kertoa useiden gazalaisten siviiliuhrit johtuvan siitä että noin 10-20 % Hamasin rakettilaukaisuista epäonnistuu ja nämä voivat tippua suoraan gazalaisten niskaan missä tahansa tuhoa aiheuttamaan saavuttamatta koskaan Israelia. Jälkikäteen nämä kyllä voidaan todentaa sateliitti- ym aineistolla.
Suuri kysymys on se ulottaako Israel iskut myös Hamasin poliittiseen johtoon sotilaallisen siiven ja PIJ:n ohella ja vaatiiko tämä maaoperaatiota jolloin uhriluku molemmin puolin kasvaisi merkittävästi. Äärimmillään maaoperaatio voisi johtaa koko Gazan alueen miehittämiseen.
Sodan laajuuteen vaikuttaa merkittävästi muiden Iranin käyttämien ”varjo”armeijoiden tulo mukaan konfliktiin merkiten usean rintaman hyökkäystä Syyriasta, Libanonista, Irakista ja Jemenistä sen lisäksi että Hamasin Länsirannalle muodostamat terroristiryhmät osallistuisivat hyökkäykseen.
Oma hyökkäyspäivän illan arvioni on, että tämä sota ei nopeasti lopu aselepoon vaan jatkuu pelkästään Gazankin osalta viikkoja. Hyökkäys on nyt sisäisesti yhdistänyt uhkaavan perustuslaillisen kriisin kanssa koko kuluneen vuoden kamppailleen Israelin, nyt mm sisäpoliittisen tilanteen takia palveluksesta kieltäytyneet armeijan eliittiyksiköiden reserviläiset ovat kiiruhtaneet palvelukseen.
Kun sota on ohi jatkuu sisäpoliittinen taistelu Israelissa ja alkaa myös tutkinta siitä miten tilanteeseen päädyttiin ja ketkä siitä ovat vastuussa
Iskut Gazaan ovat alkaneet.
Kirjoitus ensinnä ilmestyi Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti