Google

Google

torstai 12. lokakuuta 2023

Israeliin sotakabinetti,oppositio mukana, äärioikeisto ei

Pääministeri Benjamin Netanyahu ja oppositiojohtaja Benny Gantz (National Unity party) sopivat tänään iltapäivällä (11/10/2023) hätähallituksen muodostamisesta käynnissä olevan sodan aikana Hamasia vastaan. Sovittiin, että perustetaan myös suppea sotakabinetti, johon kuuluvat Netanyahu, puolustusministeri Yoav Gallant ja aiemmin IDF:n esikuntapäällikkönä ja puolustusministerinä toiminut Benny Gantz. Netanjahun ja Gantzin yhteisessä lausunnossa sanottiin, että jos oppositiojohtaja Yair Lapid niin haluaa, hän saa paikan sotakabinetissa.

 

A boy looks up at a poster of former Israel defence minister Benny Gantz and Prime Minister Benjamin Netanyahu, left, in Bnei Brak, Israel, March 22, 2021. Picture: AMMAR AWAD/REUTERS

Sotakabinetti on valtuutettu tekemään sotaa koskevia päätöksiä ilman Knessetiä, Israelin parlamenttia.  Huomionarvoista on, ettei sotakabinetissa ole äärioikeistolaisten uskontopuolueiden edustajia eli Likudin hallituskumppaneita.

Sopimuksen mukaan käynnissä olevan sodan aikana ei esitetä esityksiä tai hallituksen päätöksiä, jotka eivät liity sodan käymiseen – ja kaikkia vanhempia nimityksiä, mukaan lukien Israelin keskuspankin kuvernööri, jatketaan automaattisesti.
National Unity -puolue ilmoitti, että Gantz ja Knessetin jäsenet Gadi Eisenkot, Gideon Sa’ar, Hili Trooper ja Yifat Shasha-Biton liittyvät sotahallitukseen ilman salkkua. Shasha-Biton ja Eisenkot toimivat tarkkailijoina. Myös strategisten asioiden ministeri Ron Dermer Likud) istuu tarkkailijana sotakabinetissa.

Lähteenä mm Haaretz


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti