Google

Google

torstai 14. joulukuuta 2023

Atlantis -operaatio käynnistyi ja muita hajamerkintöjä Hamas-Israel sodasta

Gaza Metron tuhoaminen pumppaamalla merivettä tunneliverkkoon eli Atlantis -operaatio on epävirallisten lähteiden mukaan alkanut.  Hamas-Israel sodan muita viime päivien keskustelua herättäneitä tapahtumia ovat olleet Gazaan menevän humanitaarisen avun kasvattaminen, iskut Gazan kouluja ja moskeijoita hyväksikäyttäviä Hamasin yksiköitä vastaan ja Hamasin sekä PIJ:n taistelijoiden lisääntynyt antautuminen Israelin armeijalle.Pohjoisrintamalla Libanonin rajalla jatkuu pienimittakaavainen kahakointi. Poliittinen painostus Israelia vastaan jatkuu sen lähimmän liittolaisen eli Yhdysvaltain taholta.

Seuraavassa päivitystä Hamas-Israel -sodan tapahtumista: 

  • Atlantis-suunnitelma tuli julkisuuteen viime viikolla.  Virallisesti vahvistamattomien tietojen mukaan Israel oli siirtänyt viisi suurta pumppua Pohjois-Gazaan meriveden pumppaamiseksi alueen tunneliverkkoon.  Uusien tietojen mukaan pumppuja on tuotu kaksi lisää ja pumppaus  aamulla 13.12.2023. Tunneleissa on oletettavasti myös ovia ja eristettyjä osia jolloin on epävarmaa missä määrin tunneliverkkoa näin pystytään tuhoamaan, joka tapauksessa operaation uskotaan kestävän useita viikkoja.  (Aiheesta aiemmin Täytetäänkö Gazan tunnelit merivedellä?

  • Gazan humanitaarisen tilanteen helpottamiseksi Israel päätti maanantaina aloittaa integroidun avustuskuljetusten turvatarkastuksen suorittamisen Nitzanan ja Kerem Shalomin ylityspaikoilla joilta kuljetukset jatkavat Egyptin Rafahin rajaylityspaikan kautta Gazaan.  Toimenpide yli kaksinkertaistaa turvatarkastuskapasiteenin humanitaarisen avun perillesaamiseksi.
  • Julkisuuteen on myös tullut videoita, joissa Hamasin jäsenet hakkaavat siviilejä ja varastavat kansainvälisiltä järjestöiltä saamansa humanitaarisen avun. Myös nuorehkot gazalaiset ovat ryöstelleet avustusrekkoja välittömästi näiden tultua Rafahin ylityspaikalta Gazan puolelle, aiemmin ryöstelijät kunnostautuivat murtautumalla YK:n varastoihin ja myymällä avustusmateriaaleja markkinoilla. 
  • Hamas ei kunnioita humanitaarisia alueitakaan ja viikonloppunakin laukaisi sieltä neljä rakettia jotka Gazaan pudotessaan vaaransivat alueella olevia siviilejä.

  • Tulitauon päätyttyä IDF ja turvallisuuspalvelu Shin Bet ovat pidättäneet noin 140 Hamasin ja Islamilaisen Jihadin terroristia Gazan kaistalla. Jotkut ilmoittautuivat vapaaehtoisesti ja heidät on siirretty tiedusteluosaston yksikön 504:n ja Shin Betin lisäkuulusteluihin Israeliin. Lisäksi 500 aiemmin vangittua gazalaista vapautettiin koska heitä ei kuulustelujen jälkeen pidetty Hamasin taistelijoina.

  • IDF:n operaatioiden ulottuminen myös moskeijoihin ja kouluihin on herättänyt yleistä kritiikkiä.  Toiminnalle on kuitenkin hyvät perusteet sillä esimerkiksi Jabalyassa sijaitsevasta moskeijasta löytyi aseiden, kranaattien ja ammusten ohella panssarintorjuntarakettien (RPG) koulutustilana käytetyn huoneen. Ironisesti osa räjähteistä oli pakattu UNRWAn kasseihin.
  • IDF:n sotilaita on viime päivinä kuollut eniten  räjähdeansoihin. Eräänkin koulun lähellä olleeseen ansaan kuoli yhdeksän Golani prikaatin sotilasta kun ensimmäisessä räjähdyksessä haavoittuneita noutamaan mennyt ryhmä koki saman kohtalon toisen ansan lauetessa ja sama tapahtui kolmannen ryhmän kohdalla.

  • Hizbollah laukaisee jatkuvasti raketteja Libanonista kohti Israelin aluetta. Yksi laukaistu tapahtui maanantaina 130 metrin päässä YK:n rakennuksesta Etelä-Libanonissa. Jatkamalla tulittamista alueilta, jotka sijaitsevat lähellä YK:n tarkkailutukikohtia, Hizbollah rikkoo järjestelmällisesti YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1701 vaarantaen UNIFIL-sotilaiden hengen. UNIFIL-operaation johtajalle ja joukkojen komentajalle ilmoitettiin tapauksesta.

  • Poliittisen puolen kuriositeettina mainittakoon, että USAn ulkoministeri Anthony Blinken kävi puhelinkeskustelun sotakabinetissa olevan oppositiojohtaja Benny Gantzin kanssa ohittaen näin jälleen virkaveljensä ulkoministeri Eli Cohenin. Myös USAn presidentti Joe Biden on vaatinut pääministeri Benjamin Netanjahua muuttamaan äärikonservatiivista hallitustaan nimeten erikseen Kahden-valtion mallia vastustavan turvallisuusministeri  Itamar Ben-Gvirin.


Lähteenä mm  IDF




Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti