Google

Google

torstai 25. heinäkuuta 2024

Gazan sodan erityispiirteitä

Pääministeri Netanjahun pitäessä puhettaan Yhdysvaltain kongressissa polteltiin ulkopuolella mm USAn lippuja ja pääministerin kuvia.  Kaikki protestoijat eivät ehkä siellä kuin Suomessakaan tiedä millaista on sota Gazassa joten tässä pientä kuva/videokoostetta muutamalta viime päivältä.  Otos myös osaltaan selittää sodan vaikeutta ja hitautta israelilaiselta kannalta:

Gazan humanitaarisen alueen (al-Mawasi) itäosasta Israelin valtioon suuntautuneen merkittävän terroristitoiminnan ja rakettitulituksen vuoksi tälle alueelle jääminen on muuttunut vaaralliseksi. Tämän mukaisesti humanitaarista aluetta mukautetaan tällä hetkellä. 

Gazan kaupungissa aseita löytyy tavallisista kerrostaloasunnoista.

Kuin myös muistakin tavallisista asunnoista, alla olevakin Gaza Citystä:

Khan Yuninissa Hamas teki rakettilaukauksia suoja-alueelta. Epäonnistunut laukaisu päätyi lähelle UNRWAn koulua, kaksi siviiliä kuoli ja moni haavoittui; haavoittuneet vietiin Dier al Balahin kenttäsairaalaan IDF:n ja WHO:n koordinoimana.

Rafahissa Hamasin terroristit kohdistavat iskujaan humanitaariselle reitille, ja koulupihallakin oli taas tunnelisisäänkäynti.

Rafahissa lasten makuuhuoneesta löytyi tunneliaukko ja aseita.

Video ehkä näkyy seuraavasta linkistä: https://x.com/IDF/status/1816135128701075719 , syynä ”graphic content”.

Maailman ruokaohjelman apupaketit myynnissä vaikka kannessa lukee “Not for Sale”

Tulkarmissa (Länsiranta) lääkintähenkilö kantaa ensiapupakkauksen sijaan AK-47:ää.  Gazassa tilanne on tuttu onhan siellä ambulansseja käytetty useinkin sotilaskuljetuksiin.

IDF sai palautettua Gazasta viiden kidnapatun israelilaisen ruumiit. Lastentarhaopettaja Maya Goren murhattiin vankeuden aikana kun taas neljä sotilasta tapettiin 7/10 ja heidän ruumiinsa kuljetettiin tällöin Gazaan.

The bodies of the five hostages were recovered in southern Gaza. Clockwise from top left: Tomer Ahimas, Ravid Katz, Oren Goldin, Maya Goren and Kiril Brodski.

Kongressipuhe

Pääministeri Netanjahu oli kongressipuheensa vieraiksi tuonut muutamia Gazan sodan sankareita tuomaan kuvaa Israelin armeijan monipuolisuudesta. Kuvassa asepuvussa oikealla panssarivaunuluutnantti joka menetti sodassa oikean kätensä ja vasemman silmänsä ja palasi tankkikomppanian päällikkönä takaisin sotaan; hänen vieressään etiopialaistaustainen maahanmuuttaja joka auton puuttuessa otti aseensa ja juoksi kahdeksan mailia Gazan rajalle pelastamaan siviilejä 7/10, toisena oikealta beduiinitaustainen muslimiyhteisön jäsen joka aluksi torjui terroristeja oman kibbutsinsa alueella ja meni sitten tekemään samaa naapurikibbutsiin ja siviilipukuinen herra oikealla puolestaan menetti oikean jalkansa Gazassa mutta on palannut sotaan takaisin.

Mukana puheen aikana oli myös Noa Argamani joka vapautettiin operaatio Arnonin yhteydessä hengissä Hamasin kynsistä. Mukana olleet saivat kaikki seisaaltaan aplodit kongressilta. Pääministerin tunteisiin vetoava, vahva kongressipuhe kokonaisuudessaan alla, puhe kesti noin tunnin ja em. sotasankarien esittely alkoi noin 12 minuutin kohdalla:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti