Google

Google

torstai 1. elokuuta 2024

Hamasin ja Hizbollahin johtajia tapettu

Israelin asevoimat (IDF) on vahvistanut eliminoineensa Hizbollahin kakkosmies Fuad Shukrin Beirutissa, kun taas Hamas on vahvistanut, että sen poliittinen johtaja Ismail Haniyeh tapettiin seuraavana päivänä Teheranissa.

IDF kertoi torstaina [01/8/2024], että Hamasin aseellisen siiven johtaja Mohammed Deif kuoli iskussa, jonka Israel teki Gazan kaistan eteläosiin heinäkuussa. Omasta mielestäni tämä – jos eliminointi tosiaan onnistui – on Gazan sodan kannalta jopa merkittävämpää kuin kaksi em täsmäiskua. 

Fuad Shukri

IDF teki täsmäiskun Beirutissa tappaen Fuad Shukrin, joka tunnetaan myös nimellä Said Mohsin. Hän oli Hizbollahin korkein komentaja ja sen strategisen joukon päällikkö. Mohsin toimi myös Hizbollahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin oikeana kätenä ja neuvonantajana sotasuunnittelussa.

Shukr joutui viime kädessä vastuuseen Hizbollahin lauantain raketti-iskusta Majdal Shamsiin Golanin kukkuloilla, joka tappoi 12 lasta ja loukkaantui 40 muuta. Yli 40-vuotias Hizbollahin veteraani Shukrilla uskottiin myös olleen keskeinen rooli Yhdysvaltain merijalkaväen kasarmin 1983 pommituksessa Beirutissa, jossa kuoli 241 Yhdysvaltain sotilasta ja haavoittui 128 muuta. Viime vuosina Shukr oli Hizbollahin strategisen yksikön johtajana ottanut vastuun Hizbollahin aseohjelmasta, mukaan lukien täsmäohjusten, risteilyohjusten, laivojen torjuntaohjusten, pitkän kantaman rakettien ja UAV-laitteiden hankinnasta.

IDF:n sotilastiedustelun pääosaston uskotaan paikanneen onnistuneesti Shukrin kahdeksankerroksiseen kerrostaloon ja neuvoneen Israelin ilmavoimia kohteeseen.  Libanonin tiedotusvälineiden mukaan iskussa kuoli kolme ja ainakin 74 loukkaantui.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Israelin tiedotusvälineet lainaavat myös Libanonin islamilaisen arabineuvoston pääsihteeriä Muhammad Ali Al-Husseinia, joka sanoi, että Fuad Shukr oli ollut Hizbollahin tärkein operatiivinen hahmo. Hän sanoi, että hierarkiassa Fuad Shukr oli ollut ykkönen, jopa ennen Nasrallahia, turvallisuus- ja operatiivisella tasolla. 

Yli yhdeksän kuukautta kestäneen Israelin ja Hizbollahin välisen konfliktin kiihtymisen aikana Libanonin pääkaupunkiin on tehty iskuja harvoin. Shukriin tehty isku oli ensimmäinen sitten tammikuun iskussa, jossa Hamasin ulkomailla oleskellut varajohtaja Saleh al-Arouri tapettiin.

Ismail Haniyeh

Teheranissa kello 2.00 paikallista aikaa Hamasin poliittisen toimiston päällikkö Ismail Haniyeh kuoli Iranin pääkaupungissa ilmeisesti tarkkuusohjatulla ohjuksella, joka ammuttiin suoraan vierastalon asunnon makuuhuoneen ikkunan läpi hänen osallistuttuaan juuri valitun Iranin presidentin virkavalan vannomiseen.

Toisin kuin Shukriin kohdistunut isku, Israel ei ole vielä kommentoinut Haniyehin salamurhaa. Hamas, joka vahvisti Haniyehin kuoleman, sanoi, että hänet tapettiin ”petollisessa sionistien iskussa…”  Iranilaislähteiden mukaan ohjus ammuttiin Iranin ulkopuolelta. i24newsin mukaan Israelissa valmistettu Spike-lyhyen kantaman ohjus osui Haniyehin ja se laukaistiin lähellä Hamasin johtajan yöpymispaikkaa, Haniyehin henkivartijan toimittaman tiedon pohjalta .

Iran piti korkeimman kansallisen turvallisuusneuvoston hätäkokouksen vastauksena Haniyehin salamurhaan.  

Israelille – erityisesti Mossadille – se, että kyettiin paikantamaan tarkan huoneen, jossa Haniyeh oleskeli, on mahtava menestys samoin kuin se, että ohjus lähetettiin suoraan kyseisen huoneen ikkunasta sisään.  Voidaan olettaa, että Israelilla olisi myös ollut tiedustelu- ja toimintakyky iskeä Haniyehiin Qatarissa. Tällainen salamurha olisi kuitenkin todennäköisesti suljettu pois sen todennäköisen vaikutuksen vuoksi Israelin ja Yhdysvaltojen suhteisiin sekä Qatariin Hamasin tukijana ja isäntänä toisaalta sekä välittäjänä panttivankeja koskevissa kysymyksissä toisaalta.

Haniyeh on korkein Hamasin virkamies, joka on kuollut Gazan sodan tähden. Hän oli toiminut Qatarissa siitä lähtien, kun hän korvasi Khaled Mashalin (joka itse oli aiemmin epäonnistuneen israelilaisen salamurhayrityksen kohde) vuonna 2017. Siellä Haniyeh oli ollut Hamasin merentakaisista johtajista korkein – erillään paikallisesta Gazanin johtajuudesta, jota johtaa Yahya Sinwar.

Mohammed Deif

Mohammed Deif syntyi v. 1965 ja liittyi Hamasiin vuonna 1987. 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa hän suunnitteli useita itsemurhapommi-iskuja, mukaan lukien vuoden 1996 Jaffa Roadin bussipommi-iskut. Hänestä tuli al-Qassam-prikaatien päällikkö vuonna 2002, ja hän on sittemmin kehittänyt ryhmän valmiuksia muuntaen sen amatöörisolujen klusterista järjestäytyneiksi sotilasyksiköiksi. Hän oli ohjannut ryhmän strategiaa yhdistää rakettihyökkäykset Israelia vastaan ​​tunnelisodankäyntiin, ja hän oli keskeisessä asemassa suunniteltaessa vuoden 2023 Hamasin johtamaa hyökkäystä Israeliin, joka aloitti Israelin ja Hamasin sodan.

Deif oli ollut Israelin armeijan etsityin mies vuodesta 1995 lähtien israelilaisten sotilaiden ja siviilien tappamisesta. Palestiinalaisviranomaiset pidättivät hänet Israelin pyynnöstä vuonna 2000, ennen kuin hän pakeni kuukausia myöhemmin. Hänet oli kohdistettu kahdeksaan Israelin salamurhayritykseen vuodesta 2001 lähtien. Hänen vaimonsa, poikansa ja 3-vuotias tytär saivat surmansa Israelin ilmaiskussa vuonna 2014. Yhdysvallat ja Euroopan unioni lisäsivät Deifin terroristiluetteloonsa vuonna 2015 ja 2023. Deifin kutsumanimet ovat suhteellisen kuvaavia: palestiinalaiset kutsuivat häntä nimellä The Mastermind ja israelilaiset tunsivat hänet nimellä The Cat with Nine Lives.

Arvioni

Gazan sodan osalta legendan maineessa elänyt Deif on merkittävämpi tappio Hamasille kuin Qatarissa luksuselämää viettänyt poliittinen johtaja Haniyeh – varallisuus noin 4.8 miljardia dollaria – koska hän suoraan oli suunnittelemassa ja toteuttamassa 7/10 operaatiota. Deifin eliminointi oli hyvin vaikeaa ja onnistui vain sen ansiosta että hän terveyssyistä ajoittain joutui nousemaan maan pinnalle. Ainut merkittävä johtaja Yahya Sinwar kyennee jatkamaan piilotteluaan Gazan tunneleissa joista vielä ehkä noin 200 km on vielä tuhoamatta. 

Israel valmistautuu Hizbollahin ja Iranin mahdolliseen reaktioon.  Mielestäni Iran ei välttämättä toteuta hyökkäystään suoraan Iranista koska sen aiempi yritys huhtikuussa epäonnistui liki täydellisesti mm Israelin ilmapuolustuksen ansiosta.  Samoin Jemenin huthien mahdollinen isku ballistisin ohjuksin lienee aiempaan tapaan helposti torjuttavissa.

Avoin kysymys on käyttääkö Iran nyt vahvinta valttiaan eli Hizbollahia täysimittaiseen hyökkäykseen.  Tällöin Libanonista on laukaistavissa noin 3000 rakettia ja ohjusta päivässä viikkokausien ajan.  Tämä puolestaan suuresti lamauttaisi Israelin ilmapuolustusta useiden tarkkojen ja kehittyneiden ohjuksen läpäistessä sen. Seurauksena olisi laajamittaista tuhoa Israelin strategisiin kohteisiin ja infrastruktuuriin, siviiliväestön osalta uhreja saattaisi tulla jopa kymmeniä tuhansia;  Israelin vastaus  olisi vieläkin voimakkaampi ja sen voittaessa sodan liki koko Libanon olisi raunioina.

Molemmat kuluvan viikon salamurhat sekä mahdollinen sotilasjohtaja Deifin aiempi eliminointi ovat osoitus Israelin kyvystä paikantaa Hamasin ja Hizbollahin johtajat ja sen kyvystä suorittaa tarkkoja iskuja. Iskut ovat loistavia onnistumisia ja maineenpalautuksia sekä Israelin tiedustelupalveluille että IDF:lle jotka kaikki katastrofaalisesti epäonnistuivat 7/10/23 Hamasin hyökkäyksen ennakoinnissa ja torjunnassa.

Lähteenä mm BICOM , i24news


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti