Gazan humanitaarinen kaupunki?


Israelin suppea sotakabinetti kokoontui sunnuntai-iltana [13/07/2025] tarkoituksenaan estää Dohan panttivanki- ja tulitaukoneuvottelujen romahtaminen.  Keskeinen kysymys on edelleen Hamasin vaatimus Israelin vetäytymisestä Etelä-Gazasta, vetäytymisen laajuus ja erityisesti se, voiko IDF säilyttää Gazan halkaisevan ns Moragin käytävän. Israelin hyväksyttyä jo pariin otteeseen Yhdysvaltain erikoislähettiläs Witkoffin välitysesityksen ovat neuvottelut edelleen jumissa Hamasin vaatimusten takia.

Kokouksen toisena pääaiheena oli Israelin puolustusministeri Israel Katzin aloite rakentaa ns. “humanitaarinen kaupunki” Rafahiin, Gazan eteläosaan.  Katz oli pyytänyt Israelin armeijaa (IDF) laatimaan aloitteen pohjalta suunnitelman sotakabinetin kokoukseen.

A tent camp housing displaced Palestinians in Rafah, southern Gaza, last year. Credit:Hatem Ali/Associated Press

Humanitaarinen kaupunki?

Israelin hallituksen mukaan ”humanitaarinen kaupunki” majoittaa aluksi 600 000 palestiinalaista, jotka asuvat tällä hetkellä teltoissa Gazan etelärannikolla sijaitsevan al-Mawasin ylikuormitetulla alueella. Lopulta koko alueen yli kahden miljoonan ihmisen väestö on kuitenkin tarkoitus siirtää sinne.

Israelin median mukaan rakentaminen voi kestää yli vuoden ja maksaa jopa 15 miljardia shekeliä ($4.5 miljardia).  Nimeämättömien sotilasviranomaisten mukaan projekti ”kestäisi kolmesta viiteen kuukautta rakentamisen aloittamisesta siihen, kun humanitaarinen kaupunki on toiminnassa”.

”Humanitaarisen kaupungin” suunnitelman kannattajat väittävät, että sen perustaminen olisi ensimmäinen tilaisuus Hamasin ulkopuoliselle taholle ottaa alue hallintaansa. Alustavissa suunnitelmissa leirejä kuvaillaan ”laajoiksi” ja ”vapaaehtoisiksi” paikoiksi, joissa Gazan väestö voisi ”tilapäisesti oleskella, deradikalisoitua, sopeutua uudelleen ja valmistautua muuttoon, jos he niin haluavat”.

Suunnitelman vastustajien mukaan “humanitaarinen kaupunki”  rikkoisi kansainvälistä oikeutta, koska siviilejä estettäisiin palaamasta koteihinsa pohjoiseen, mikä olisi eräänlaista etnistä puhdistusta.

Yhteenvetoni

Rafahiin suunniteltua ”humanitaarista kaupunkia” vastaan on esitetty perusteltua kritiikkiä – käytetty jopa luonnehdintoja keskitysleiri – ja on vaadittu mm palestiinalaisten ja kansainvälisten järjestöjen taholta gazalaisten oikeudesta palata koteihinsa. Tässä kritiikissä on kokonaan mielestäni unohdettu todellinen tilanne ja aikajänne. Seuraavassa muutama näitä selkeyttävä näkökulma:

  • Ensinnäkin Gaza suurelta osin on tällä hetkellä sotatoimialuetta ja mielestäni kaikin tavoin tulisi edesauttaa siviilien poistumista taistelualueilta.
  • Toiseksi kun taistelut joskus päättyvät tulitaukosopimukseen ja/tai Hamasin poistumiseen/eliminoimiseen Gazassa vaikuttavana tekijänä on pääosa Gazasta raunioitunutta ja asumiskelvotonta purkutyömaata eli gazalaisten osalta siellä ei enää ole koteja joihin palata.
  • Kolmanneksi Gazan saattaminen asumiskelpoiseksi edellyttää raivaustöitä jolloin raunioissa olevat ansoitukset ja räjähteet puretaan, tunneleiden asevarastot ja tunnelit pääsääntöisesti tuhotaan.  Nämä raivaustyöt kestävät arviolta vähintään vuoden ja pidenpäänkin jos rauniokasojen alta ryhdytään etsimään siellä olevia ruumiita. Lisää aikaa ja vaikuesastetta tulee mikäli saastunutta maaperää ryhdytään vaihtamaan mm suosittuna rakennusaineena Gazassa käytetyn asbestin poistamiseksi.
  • Neljänneksi raivaustöiden jälkeen voi alkaa uuden rakentaminen ja rahoituksen järjestyessä sen on arvioitu kestävän vähintään 10-15 vuotta.

Edellä kerrottua tilannetta vasten gazalaisten ”kotiinpaluu”, Israelin uskonnollisen äärioikeiston haaveilema Gazan uudisasutus sen kummemmin kuin Trumpin Rivieran turistikohteet eivät ole realistisia vuosikymme/neen/niin. Sen sijaan humanitaariselle avulle – eri tulevaisuusvisioista riippumatta – oli tarve jo aiemmin ja nyt se on sitäkin ajankohtaisempaa.

Itse olen parhaimpana ratkaisuna pitänyt ns. Siinai optiota jonne gazalaiset kuin muutkin palestiinalaiset voisivat perustaa tulevaisuuteen tähtäävän autonomiansa/valtionsa mutta ainakaan toistaiseksi Egypti ei ole suostunut antamaan ”joutomaata” tähän tarkoitukseen. Mielestäni ”humanitaarinen kaupunki” tarjoaa tässä hetkessä parhaimman hätäratkaisun kunnnes parempia mahdollisesti ilmaantuu. (Siinai optiosta aiemmin mm analyysissäni A Day After the Gaza War by Ariel Rusila )

”Loppukevennys”

Lopuksi triviaa: Iranin viranomaiset simuloivat ydiniskua Israeliin muokkaamassaan alla esitetyssä kuvassa ja viimeksi perjantairukouksissa uskonoppineet uhosivat tuhoa niin Israeliin kuin Yhdysvaltoihinkin.

Lienee ymmärrettävää, että Israel ottaa näiden haavekuvien myötä Iranin ydinaseohjelman vakavasti. Pääministeri Benjamin Netanjahu varoittikin viime Yhdysvaltain vierailullaan presidentti Trumpia, että jos Iran jatkaa ydinaseen kehittämistä, Israel vastaa uusilla sotilaallisilla iskuilla.

Lähteenä mm BICOM  


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa

Kommentit

Suositut tekstit