Gazan panttivanki- ja tulitaukosopimus – jälleen – lähellä
Hamas on antanut myönteiseksi luonnehditun vastauksen Yhdysvaltain välittämään ja Israelin hyväksymään panttivanki- ja tulitaukosopimukseen. Vastauksessaan Hamas esitti pieniä muutoksia sopimukseen koskivat humanitaarisen avun jakelua, Israelin puolustusvoimien joukkojen vetäytymistä ja sitoumusta olla jatkamatta taisteluita 60 päivän tulitaukojakson jälkeen.
Hamasin virallisessa lausunnossa sanottiin, että terroristijärjestö ”on valmis aloittamaan välittömästi neuvottelukierroksen sopimuksen täytäntöönpanomekanismista”. Israel vahvisti myöhemmin vastaanottaneensa Hamasin vastauksen ja sen yksityiskohtia tutkitaan parhaillaan.
Gazan alueen terroristiryhmät pitävät hallussaan 50 panttivankia, mukaan lukien 49 niistä 251:stä, jotka siepattiin Hamasin 7. lokakuuta 2023 tekemän hyökkäyksen aikana, mikä käynnisti sodan Gazassa. Hamas pitää hallussaan myös Gazassa vuonna 2014 kuolleen Israelin puolustusvoimien sotilaan ruumista.
Panttivankien ja kadonneiden perheiden foorumi vaatii kattavaa sopimusta sodan lopettamiseksi ja kaikkien jäljellä olevien 50 panttivangin vapauttamiseksi, joista ainakin 28 on tiettävästi kuollut.
Panttivanki- ja tulitaukosopimus
Seuraavassa saudilehti Al-Majallan 4.7.2025 julkaiseman nyt käsillä olevan ehdotuksen viitekehys:
1. Kesto: 60 päivää, jolloin Trump sitoutuu Israelin velvoitteisiin sovitun tulitaukojakson ajan.
2. Panttivankien vapauttaminen: 10 elävän ja 18 kuolleen panttivangin vapauttaminen. Päivänä 1: 8 elävää panttivankia. Päivänä 7: 5 kuollutta. Päivänä 30: 5 elävää panttivankia. Päivänä 50: 2 elävää panttivankia vapautettiin. Päivänä 60: 8 kuollutta.
3. Humanitaarinen apu: Apu saapuu Gazaan välittömästi, kun Hamas hyväksyy tulitaukosopimuksen. Se sisältää suurten ja asianmukaisten määrien toimittamisen 19. tammikuuta 2025 tehdyn sopimuksen yksityiskohtien mukaisesti. Apua jaetaan sovittujen kanavien kautta, mukaan lukien YK ja Punainen Puolikuu.
4. Israelin puolustusvoimien toiminta: Kaikki hyökkäävä sotilastoiminta Gazassa lakkaa sopimuksen tultua voimaan. Tulitauon aikana ilmaliikenne Gazan yllä pysähtyy 10–12 tunniksi päivinä, jolloin panttivankien ja vankien vaihtoa tapahtuu.
5. Sotilaallinen uudelleenjärjestely: Ensimmäisenä päivänä panttivankien vapauttamisen jälkeen joukkojen uudelleenjärjestely Pohjois-Gazassa ja Netzarimin käytävällä 3 artiklan ja sovittujen karttojen mukaisesti. Seitsemäntenä päivänä kuolleiden panttivankien luovuttamisen jälkeen joukkojen uudelleenjärjestely Etelä-Gazassa 3 artiklan ja sovittujen karttojen mukaisesti. Tekniset tiimit työskentelevät uudelleenjärjestelyn parissa nopeutettujen neuvottelujen kautta.
6. Pysyvä tulitauko: Ensimmäisenä päivänä aloitetaan sovittelijoiden johdolla neuvottelut pysyvän tulitauon järjestelyistä. Neuvotteluihin sisältyvät kaikkien jäljellä olevien panttivankien vapauttamisen avaimet ja ehdot sovittua määrää palestiinalaisvankeja vastaan, Israelin joukkojen uudelleenjärjestelyyn ja vetäytymiseen liittyvät kysymykset sekä Gazan pitkän aikavälin turvallisuusjärjestelyt, molempien osapuolten ehdottamat sodanjälkeisen Gazan järjestelyt ja pysyvän tulitauon julistaminen.
7. Yhdysvaltojen sitoutuminen: Trump suhtautuu osapuolten sitoutumiseen tulitaukosopimukseen vakavasti ja vaatii, että onnistuneet neuvottelut väliaikaisen tulitauon aikana, jos ne saadaan päätökseen yhteisellä sopimuksella, johtavat sodan pysyvään ratkaisuun.
8. Palestiinalaisvankien vapauttaminen: Vastineeksi israelilaisten panttivankien (elävien ja kuolleiden) vapauttamisesta ja 2. artiklan mukaisesti Israel vapauttaa sovitun määrän palestiinalaisvankeja. Vapautus tapahtuu samanaikaisesti panttivankien vapauttamisen kanssa sovitun mekanismin kautta ilman julkisia esittelyjä tai seremonioita.
9. Tiedot panttivangeista ja vangeista: Kymmenenteen päivään mennessä Hamas toimittaa täydelliset tiedot (elontodiste, lääkärinlausunto tai kuolemantodistus) jokaisesta jäljellä olevasta panttivangista. Vastineeksi Israel toimittaa täydelliset tiedot Gazassa 7. lokakuuta lähtien pidätetyistä palestiinalaisvangeista ja Israelissa pidettyjen kuolleiden gazalaisten lukumäärästä. Hamas on sitoutunut varmistamaan panttivankien terveyden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden tulitauon aikana.
10. Jäljellä olevien panttivankien vapauttaminen: Neuvottelut pysyvän tulitauon järjestelyistä on saatettava päätökseen 60 päivän kuluessa. Sopimuksen mukaisesti jäljellä olevat israelilaiset panttivangit (elävät ja kuolleet) ”58 henkilön listalta” vapautetaan. Jos neuvotteluja ei saada päätökseen määräajassa, väliaikaista tulitaukoa voidaan jatkaa 11 artiklan mukaisesti.
11. Välittäjien takuut: Välittäjinä toimivat takaajat (Yhdysvallat, Egypti ja Qatar) varmistavat, että tulitauko kestää 60 päivää ja että pysyvän tulitauon järjestelyistä käydään vakavia keskusteluja. Välittäjät varmistavat, että vakavia neuvotteluja jatketaan tarvittaessa lisäajalla sovittujen menettelyjen mukaisesti.
12. Trumpin Lähi-idän lähettiläs Steve Witkoff saapuu alueelle viimeistelemään sopimuksen ja johtamaan neuvotteluja.
13. Trumpin ilmoitus: Trump ilmoittaa henkilökohtaisesti tulitaukosopimuksesta. Yhdysvallat ja Trump ovat sitoutuneet toimimaan sen varmistamiseksi, että neuvottelut jatkuvat vilpittömässä mielessä, kunnes lopullinen sopimus on saavutettu.

Kriittisiä yksityiskohtia
Edellä kuvattu viitekehys omaa useita kriittisiä yksityiskohtia jotka voivat kaataa itse sopimuksen. Seuraavassa niistä tärkeimpiä:
- Toisin kuin edellisessä sopimuksessa, jossa vapautuslista oli tiedossa, on edelleen epäselvää, ketkä panttivangit tarkalleen ottaen vapautetaan tällä kertaa. Julkaistussa kehyksessä lukee, että vastineeksi 10 elävän israelilaisen panttivangin ja 18 kuolleen panttivangin vapauttamisesta Israel vapauttaa sovitun määrän palestiinalaisvankeja.
- Tarkkaa lukumäärää ei ole mainittu kuinka monta palestiinalaisvankia vapautetaan kidnapattuja israelilaispanttivankeja vastaan, eikä ole täsmennetty, kuinka moni vapautetuista on elinkautiseen vankeuteen tuomittuja murhaajia.
- Humanitäärisen avun jakelu: Sopimuksessa todetaan, että ”apu jaetaan sovittujen kanavien kautta, mukaan lukien YK ja Punainen Puolikuu”. Yhdysvaltojen avustusmekanismia (Gazan humanitaarinen säätiö) ei mainittu nimenomaisesti.
- IDF:n vetäytyminen: Sopimuksen mukaan tulitauon alkaessa IDF siirtää joukkojaan Pohjois-Gazassa ja Netzarimin käytävällä. Viikon kuluttua kuolleiden panttivankien luovutuksesta tapahtuu joukkojen uudelleensijoittaminen Etelä-Gazassa. Hamas vaatii Israelin puolustusvoimien asteittaista vetäytymistä edellisessä tulitaukosopimuksessa asetettuihin asemiin, kun taas uudessa sopimuksessa todetaan, että uudelleensijoittaminen tapahtuu ”sovittavien karttojen” mukaisesti, mikä tarkoittaa, että yksityiskohdat ovat edelleen ratkaisematta.
- Vahvistamattomien israelilaislähteiden mukaan tulitauon aikana Israelin puolustusvoimat pysyvät alkuperäisellä puskurivyöhykkeellä asetetun rajan +250 metrin leveydellä Gazan alueella tarkoittaen uutta puskurivyöhykettä, joka ulottuu 1,2–1,4 kilometriä Gazan alueelle. Lisäksi Israelin puolustusvoimat ei vetäydy Philadelphin käytävältä.
- Taistelujen lopettaminen ja sodanjälkeinen Gaza: Hamas vaatii sitoumusta siitä, että taistelut eivät jatku 60 päivän tulitaukojakson jälkeen, ja takeita neuvottelujen jatkumisesta. ”Egyptin, Qatarin ja Yhdysvaltojen on annettava takeet prosessin jatkumisesta”, Hamasia lähellä oleva lähde kertoi Ynetille.
- Pääministeri Benjamin Netanjahu ei ole vielä nimenomaisesti sanonut tukevansa sodan lopettamista osana sopimusta. Takuiden sanamuotoa ei ole paljastettu. Julkaistuissa puitesopimuksissa ei mainittu Hamasin kohtaloa sodanjälkeisessä Gazassa. Pääministeri Netanjahu on vahvistamattomien tietojen mukaan sanonut turvallisuuskabinetille, että ”Hamas ei voi jäädä Gazaan, neuvottelut koskevat karkottamista ja sodan lopettamista kahden kuukauden kuluessa.”
Epilogi
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu lentää maanantaina [7.7.2025] Yhdysvaltoihin tapaamaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia ja sopimuksesta mahdollisesti saadaan lisäselvyyttä tapaamisen yhteydessä.
Nähdäkseni presidentti Trump ilmaisee hyvin tilanteen sosiaalisessa nediassa julkaistussa viestissään: ”TEHKÄÄ SOPIMUS GAZASSA”… varoittaen Hamasia, että ”tilanne ei parane – SE VAIN PAHENEE”, jos se ei allekirjoita sopimusta.
Yksi epävarmuustekijä on Hamasin asema sopijapuolena. Osa panttivangeista on Palestinian Islamac Jihad järjestön hallussa ja Hamasin heikennyttyä on sen jättämään valtatyhjiöön ilmestynyt myös kilpailevia jopa toisiaan vastaan taistelevia klaaneja ja rikollisryhmiä.
Tiettävästi hallituksen äärioikeistolaiset ministerit – Bezalel Smotrich ja Itamar Ben-Gvir – vastustavat esitettyä sopimusluonnosta. Toisaalta hallitusta vastustava oppositio on luvannut Knessetissä äänestää sopimuksen puolesta turvaten näin sen läpimenon.
Ehdotetun sopimuksen pääpiirteet ovat samanlaisia kuin alkukesästä 2025 Yhdysvaltain välittämässä ja Israelin hyväksymässä viitekehyksessä jolloin Hamasin vastauksessessaan esittämät vaatimukset kaatoivat ehdotuksen. Jää nähtäväksi käykö nyt samoin vai päästäisiinkö nyt edes 60 päivän tulitaukoon jonka aikana ehkä puolet terroristien kaappaamista panttivangeista vapautettaisiin.
Lähteinä mm YnetNews , Times of Israel
Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa
Kommentit
Lähetä kommentti