Google

Google

sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Israelissa nyt maailman kehittynein ohjuspuolustus



‘Juniper Cobra 2016’ , USA-Israel ilmapuolustusharjoitus, päättyi 3 maaliskuuta 2016. Harjoitus oli ensimmäinen laatuaan sisältäen Israelin uuden David’s Sling ohjusjärjestelmän integroituna samaan simulaatioon viiden muun ohjusjärjestelmän - USA:n Aegis, Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ja Patriot järjestelmät ja Israelin Arrow 3 ja Iron Dome – kanssa. Itse Juniper Cobra on kahdeksas joka toinen vuosi pidettävien näiden kahden valtion keskinäinen vastaava sotaharjoitus. Tämänkertainen liki viikon kestänyt harjoitus koski erityisesti Iranin ballististen ohjusten muodostamaa uhkaa.

Joulukuussa 2015, Israel ja USA:n ohjuspuolustusvirasto juhlivat kahta onnistunutta ballististen ohjusten puolustusjärjestelmää: toinen oli lyhyen- ja keskipitkän kantaman ohjuksia vastaan suunnattu David’s Sling ja toinen pitkän matkan ohjuksia vastaan suunnattu ­Arrow-3, joka sisältää myös ns “kamikaze satelliitit” kohteiden tuhoamiseen.

Kun David’s Sling ja Arrow-3 nyt liittyvät Iron Dome ja Arrow-2 järjestelmiin on Israelin ohjuspuolustus nyt maailman kehittynein ja kattavin toteuttaen ’laadullisen sotilaallisen etulyöntiaseman’ (“qualitative military edge” - QME) tavoitetta.

ISRDEFn

David’s Sling lienee nyt maailman innovatiivisin ja kumouksellisin torjuntaohjus. Järjestelmä on suunniteltu erityisesti torjumaan Syyriasta Hizbollahin haltuunsa saamia raketteja ja ohjuksia. Näiden uhka tuli esiin hiljattain Hizbollah johtaja Hasan Nasrallahin uhattua iskeä Haifan satamasss olevaan ammoniomvarastoihin joka voisi tapoaa jopa 800 000 ihmistä.

David’s Sling’n torjunta-, ohjaus-, johto- ja tutkajärjestelmien toimitukset Israelin ilmavoimille tapahtuvat lähiviikkojen aikana ja lopputestausten jälkeen järjestelmä julistetaan toimintavalmiiksi.


Israelin monikerroksinen ohjuspuolustus

Israelin ohjuspuolustus on monikerroksinen ja suunniteltu vastaamaan useilla rintamilta samanaikaisesti tapahtuviin hyökkäyksiin. Alin/lähin puolustuskerros käsittää Hamasin ‘kotitekoisten’ Gazasta tai ISIS-Sinai Province’n Siinailta ammuttujen rakettien torjunnan, keskikerros kattaa Hizbollahin Libanonista keskipitkän matkan raketit ja ohjukset ja ylin kerros Iranin pitkän matkan ballistiset ohjukset ja jopa sateliitit.

Missile-Defence-Bowls

Ohjusten torjuntajärjestelmät alkavat Iron Domesta joka osoitti tehonsa viime Gazan konfliktissa 2014. Hiljattain useimpia Iron Dome patteristoja on päivitetty ja niiden torjuntasäde on kasvanut merkittävästi viimeisten kahden vuoden aikana.

David’s Sling liittää yhteen Israelin ohjustorjunnan alimman ja ylimmän kerroksen sijoittumalla Iron Domen ja uloimmasta ilmakehästä eteenpäin vastaavat Arrow-2 ja Arrow-3 järjestelmät.
Arrow-3 torjuntaohjuksen testit joulukuussa 2025 olivat onnistuneet ja tämäkin järjestelmä on tulossa toimintavalmiiksi vuoden 2016 aikana.

Ohjusten torjunnan keskeinen apuväline on Israelin uusi X-Band tutkajärjestelmä joka havaitsee tulevat ohjukset 600 mailin etäisyydeltä nykyisen tutkan 100 mailin sijasta. X-Band myös laskee tulevien ohjusten lentoradat ja putoamispaikat jolloin torjunta voidaan keskittää vain asutuille alueille tai sotilaskohteisiin suunnatuille hyökkäyksille.

Kaikesta uudesta teknologiasta huolimatta Israelin sotilasjohto korostaa ettei mikään ilmapuolustusjärjestelmä ole täydellinen ja että seuraavassa todellisessa sodassa raketteja tai ohjuksia tulee putoamaan myös Israelin alueelle.

Iran_Missile_Arsenal-665x288 

Tuloksena ‘laadullinen sotilaallinen etulyöntiasema’

Nyt kehitettyjen täydennysten jälkeen Israelin ohjuspuolustus on ylivoimainen lähi-idässä ja useilta osin kehittyneempi erityisesti maalintunnistuksen ja reaktionopeuden osalta kuin mitkään ilmapuolustusjärjestelmät Euroopassa ja Yhdysvalloissa. USA on viimeisten 10 vuoden aikana tukenut järjestelmän kehittämistä $3.3 miljardilla. Asealan kehitystyö on nostanut alan teollisuuden maailman 10 suurimman viejän joukkoon.

USA:n tuki on auttanut muuntamaan Israelin asevoimat maalman teknologisesti johtavaksi toteuttaen tavoitteen ‘laadullinen sotilaallinen etulyöntiasema’ (QME) naapureihinsa nähden. QME on tarpeen sillä alueeltaan ja väestöltään pienenä Israelin täytyy turvata naapureitaan parempaan välineistöön ja koulutukseen kompensoidakseen naapurimaidensa tai vihollistensa aluelaajuuden ja väestömäärän.
QME

Lähteet: IHS Jane’s , Jerusalem Post , The Washington Post  ja IDF
 
Aiemmin aiheesta:
Israelin aseteollisuus kehityksen kärjessä
Gazan ’tunnelisodan’ dead line lähestyy
IDF lisää taisteluvalmiuksiaan Siinain ISIS’ä vastaan
David’s Sling valmis
Arrow 3 ohjus testattu Drone Guard
Israelille uusi meripuolustusohjus
IDF digitalisoituu
Uusi raja-aita Eilatista pohjoiseen
Israelin uusi sotilaallinen puolustusstrategia
Israel ja Iranin S-300 torjuntajärjestelmä

Why Israel's new defense system is one of the most advanced in the world:

 

 

Kirjoitus ensinnä julkaistu Ariel –sivustolla ja alkuperäinen englanninkielinen artikkeli pääblogissa Conflicts by Ari Rusila.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti