Google

Google

sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Uusinnovaatio lyhentää rintaputken asennuksen minuuteista sekunteihin

Hebrew University’n opiskelijat ovat kehittäneet henkiä säästävänapuvälineen ns. puukotusintifadan uhrien hoitoon. 
Ilmarinta [Pneumothorax] on usein lääketieteellinen hätätilanne jossa keuhkot ‘romahtavat’ aiheuttaen mahdollisen tukehtumisen. Ilmarinta syntyy esimerkiksi rintakehään tehdyn puukotuksen jälkeen ja sen arvioidaan aiheuttavan jopa kolmanneksen estettävissä olevista taistelukentillä tai terrorihyökkäysten seurauksena tapahtuvista kuolemista.

Nykyinen ilmarintatapauksen hoito on kaksivaiheinen: aluksi nopea paineen alentaminen neulalla ja sitten jopa kymmenen minuuttia kestävän putken asennusoperaatio rintaan ilman ja veren poistamiseksi. Jälkimmäinen osa on työläs ja usein laiminlyöty kiirehdittäessä tapahtumapaikalta sairaalaan.
Nykyinen useita israelilaisia tappanut ja haavoittanut ns.n puukkointifada toi esiin vaihtoehtoisen ratkaisun tarpeen. The Hebrew University of Jerusalem’n BioDesign: Medical Innovation –ohjelman jäsenet ovat nyt tuoneet ratkaisun ongelmaan luomalla ThoraXS apuvälineen, joka on nähtävissä allaolevalla videolla:



ThoraXS on yksiotteinen rintakehän portaaliavaajan joka lyhentää rintaputken asennusajan minuuteista alle kolmenkymmenen sekunnin. Välineen muoto mahdollistaan nopean sisäänmenon ja sen avausmekanismi luo käytävän asennettavalle rintaputkelle. ThoraXS on siten yksivaiheinen nopea hengensäästävä ratkaisu ilmarintatapauksiin ollen samalla esimerkki siitä miten yliopisto soveltavan tutkimuksensa avulla pyrkii auttamaan ympäristöään.
 
ThoraXS omaa myös merkittävän kaupallisen mahdollisuuden sillän vuositasolla jopa $300 miljoonan markkinapotentiaali on mahdollinen. Yleensän mainitun Biodesign –ohjelman tuottamat innovaatiot on kaupallistettu yliopistonn teknologiansiirtoyhtiö Yissum’n ja Hadassah Medical Center’n teknologiansiirtoyhtiö Hadasit’n toimesta. Lähde: The Hebrew University
65576341288198490606no
Uuden apuvälineen toimivuutta ihmisillä on epäilty koska käsin suoritettava tunnustelu putken laittamisessa on tarkempaa. Välineen kehittäjät myöntävät sen olevan karkea mutta menetelmän olevan käyttökelpoinen ei-ihanteellisissa olosuhteissa kuten taistelukentillä tai tapaturmapaikoilla ja kyseisiin vammoihin erikoistumattoman hoitohenkilökunnan käsissä.
HEPUNI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti