Google

Google

tiistai 22. maaliskuuta 2016

Tunnelisodankäynnin uusi aika: Israelin maanalainen 'Rautakupoli'


IDF symbol Israel on aloittanut uuden Hamasin ja Hizbollahin tunnelijärjestelmiä vastaan kehitetyn aseensa testauksen. Foreign Policy lehden mukaan Israel näyttää nyt löytäneen ratkaisun maanalaisen Iron Domen muodossa joka voi löytää hyökkäystunnelin ja lähettää ohjuksen sen tuhoamiseen. Uusi ase on kehitetty paitsi Gazasta ja Libanonista kohdistuvaa uhkaa vastaan myös osaksi vastatoimia koskien maanalaisiin kammioihin sijoitettuja Iranin ballistisia (ydin)ohjuksia.

USAn tiedustelulähteiden mukaan uusi ase on varustettu seismisillä sensoreilla maanalaisten värähtelyjen havaitsemiseksi ja paikallistamiseksi sekä tätä seuraavaksi tuhoamiseksi. (Lähde: DEBKAfile )

Iran säilöö ballistisia ohjuksiaan maanalaisissa kammioissa Iran säilöö ballistisia ohjuksiaan maanalaisissa kammioissa
Kesän 2014 Gazan konflikti toi esiin uuden uhan hyökkäystunneli verkoston muodossa. Nyt, Israel Hayom raportoi, Israelin rakentaneen oman puolustustunneleiden verkoston Gazan rajalle Yhdysvaltain tuella. USA on investoinut tähän Israelin anti-tunneli –hankkeeseen $120 miljoonaa Israelin sijoitettua vastaavan summan. Vastineeksi USA saa prototyyppejä, pääsyn testialueille ja tekijänoikeuksia. USAn taloudellinen ja teknologinen tuki lyhentänee tuotekehitysprosesseja nopeuttaen uuden järjestelmän käyttöönottoa. Sotilasasiantuntijoiden mukaan anti-tunneli –hankkeen kokonaiskustannukset arvioidaan $710 miljoonaksi. USA soveltanee näin kehitettyä uutta teknologiaa Meksikon vastaisella rajallaan. Yrityspuolelta Israelin osalta hankkeeseen osallistuvat Elbit Systems ja Rafael Advanced Defense Systems, jotka molemmat kehittivät myös Iron Domen.
 
talon_fm_f_oqweriRobotit anti-tunnelli kampanjassa

Osana Israel’n anti-tunnelli kampanjaa IDF on ottanut käyttöön minitankkeja (-robotteja) kuten esimerkiksi muunneltavan Foster-Miller sotilasrobotti Talon 4’n jota USA aiemmin käytti Irakissa ja joka on muunnettu tunnelisodankäyntiin Gazassa israelilaissotilaiden tappioiden välttämiseksi.

Lisäksi Israel on ottamassa käyttöönsä israelilaisyritys Roboteam’n robotin - Micro Tactical Ground Robot (MTGR) – maanalaisten tunneliverkostojen, asevarastojen ja johtokeskusten paikallistamiseen. Roboteam’n MTGR on kannettava, portaitakin kiipeävä, taisteluissa testattu, viisi kameraa käsittävä, infrapuna-/lasersäteitä hyödyntävä tiedonkeräysväline. (Lähde: Defense News)

Romahtavat tunnelit
Arutz Shevan mukaan Hamasin sotilaallisen siiven “kenttäjohtaja” [Abd al-Salah al-Butnaji ‘The Izz al-Din al-Qassam Brigades’] kuoli 14th maaliskuuta 2016 Gazassa sattuneessa tunnelionnettomuudessa. Rafahin kaupungissa Gazassa puolestaan räjähti salakuljetustunneleiden läpi kulkenut kaasujohto tappaen kaksi ja haavoittaen 60-70 ihmistä Jewish Press’n mukaan egyptiläislähteisiin pohjautuen. Räjähdys paljasti noin 50 salakuljetustunnelia Gazasta Egyptiin. Räjähdyksen syy ei ole tiedossa. Gazalaiskaupunki Khan Younis’ssa puolestaan romahti 19thmaaliskuuta 2016 tunneli jonka yhteydessä kolme Hamasin terroristia loukkaantui ja viisi muuta on vielä kateissa. Sitten joulukuun 2015 tämä oli 10-11 tunnelionnettomuus. (Lähde: The Jewish Press )

Israelin keskittyessä hyökkäystunneleiden löytämiseen ja myöhempään tuhoamiseen on Egypti puolestaan jo liki vuoden tehokkaasti tuhonnut yli tuhat salakuljetustunnelia Egyotin ja Gazan rajalla, viimeisimpänä tuhoamiskeinona Egyptin armeija on käyttänyt kaivamansa kanaalin kautta Välimerestä pumpatun meriveden aiheuttamia tulvia jotka ovat tuhonneet aiemmin havaitsemattomia tunneleita.. Vaikka yleinen uskomus on tunneleiden romahtamisen syynä olevan mainittu vedenpumppaus sekä rankat sateet Israelin-Gazan vastaisella rajalla ovat spekulaatiot lisääntyneet siitä, että Israelin uusilla anti-tunneliaseilla olisi osansa viimeaikaisissa onnettomuuksissa. Egypti, joka historiallisesti on tukenut palestiinalaisia ja toiminut sovittelijana niin Israelin kuin gazalaisryhmittymien sekä gazalaisryhmittymien sisällä, on muutoinkin tehostanut Gazaa koskevaa rajavalvontaansa sitten vuoden 2013 johtuen Gazasta Siinain islamistisille militanteille välitettyä tukea. Hiljattain Egypti syytti Hamasia osallisuudesta Egyptin yleisen syyttäjä Hisham Barakat’n murhaan. (Tästä enemmän Hamas’ Relations With Egypt Worsened )

Päätelmiä

Yksi syy hyökkäystunneleiden tekoon on palestiinalaisten näkemys siitä, että nk. Gazan saarto on hidastanut jälleenrakennusta kesän 2014 konfliktin jälkeen. Gazan asukkaiden ärtymyksen oikea kohde saattaisi olla kuitenkin Hamas tämän rakentaessa tunneleita asuintalojen sijaan. Tosiasiassa 2014 konfliktin jälkeen Israelin Kerem Shalom ylityspaikan kautta on kuljetettu Gazaan yli 3 miljoonaa tonnia rakennusmateriaaleja Israelin tilastojen mukaan. Suuri osa rakennusmatriaaleista on kuitenkin käytetty salakuljetus- ja hyökkäystunneleiden rakentamiseen.  (Tarkemmin artikkelissa Instead of Gaza’s Reconstruction Donor Aid Finances Terrorism And Corruption )

Kun anti-tunnelijärjestelmää asennetaan niin myös Hamas näkee tämän ja ymmärtää hankkeen valmistumisen neutralisoivan Hamasin merkittävimmän aseen eli hyökkäystunnelit. Hamas väittää rakentaneensa uudestaan operaatio ’Protective Edge’,’ aikana kesällä 2014 tuhotun hyökkäystunneliston sekä muutenkin lähes suorittanut valmistelunsa seuraavaa hyökkäystään varten. Tämän uuden hyökkäyksen ajoitukseen vaikuttanee merkittävästi anti-tunnelihankkeen eteneminen. IDF on jo tehnyt arvioita että uusi konflikti saattaa puhjeta jo muutamien kuukausien sisällä.

Tunnel war infograph by Ari Rusila

Aihetta taustoittavia kirjoituksia:


Aiheesta laajemmin artikkelissa Underground Iron Dome i.a. Against Hamas’ Terror Tunnels , tämä kirjoitus julkaistu alun perin Ariel -sivustolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti