Google

Google

lauantai 5. maaliskuuta 2016

Gazalainen syytteeseen terrori-iskujen suunnittelusta Ukrainassa ja Israelissa


 

G
azalainen vuosia Ukrainassa asunut  Sami Hamad Habib, 30,  asetettiin 3.3.2016 syytteeseen Beersheban piirioikeudessa suunnitelmistaan hyökätä israelilaisia vastaan Ukrainassa ja Israelissa.  Useista syytteistä mainittakoon terrori-iskujen suunnittelun lisäksi vakoilu ja asiakirjaväärennykset.  Ukrainassa vuodesta 2010 asunut Sami Hamad Habib, 30, johti siellä lukuisia ravintoloita.  Vuosina 2014- 2016, hän suunnitteli ainakin kolmea terrorihyökkäystä israelilaisia vastaan sekä Ukrainassa että Israelissa.

Habib’n ensimmäinen suunnitelma oli kidnapata israelilaiskenraali Tabasta Gazaan naispuolisen ukrainalaisen houkutuslinnun avulla. Toinen suunnitelma oli hyökätä israelikaisen turistibussin kimppuun Odessassa.   Kolmas suunnitelma oli toimittaa aseita Israelissa asuville Islamilaisen kalifaatin kannattajille itsemurhahyökkäyksiä varten. Aseiden toimituksen Habib suunnitteli hoitavansa Ukrainan Dnipropetrovsk’sta hankittavilla kauko-ohjattavilla lennokeilla Siinailta  Israeliin.

Syytteen mukaan Habib’n veli Salam on Hamas aktivisti joka mm käytti perheen kotia Gazassa tiedustelukeskuksena ja taistelijoiden turvapaikkana Cast Lead –operaation aikana vuonna 2008.

Ennen Ukrainaan muuttoa Habib avusti Hamas’ia usein tavoin Gazan sodan 2008-9 aikana ja yleisemmin myös vuosien 2006-2010 välillä. Viime Gazan operaation aikana 2014 Habib antoi Hamas’lle logistista tukea hyökkäystunneleiden kaivannassa.

Israelin kautta Gazaan pääsemiseksi Habib sai perheensä väärentämään asiakirjat että hänen äitinsä Gazansa olisi sairas. Asiakirjojen pohjalta IDF’n siviilihallinto hyväksyi matkan mutta kun Habib 31.1.2016   Allenby Bridge’n raja-aseman Jordaniasta Israeliin ja edelleen Gazaan pyrkiessään hänet pidätettiin.  Lähteet: Haaretz  ja The Jerusalem Post

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti