Google

Google

lauantai 10. helmikuuta 2018

Nopea ensiapu pelasti sydämeen puukotetun

Arabiterroristi puukotti noin viikko sitten Jerusalemin keskusbussiaseman vartijaa. Uhri Asher ben Tamar sai puukoniskun suoraan sydämeensä haavoittuen kriittisesti mutta selviten hengissä kiitos huippunopean ensiavun.

Yassin Abu Al-Kara, 24-vuotias terroristi, on kotoisin Shechemin, toisten tietojen mukaan Nablusin, kaupungista Palestiinalaishallinnon alueelta eikä omannut työlupaa Israeliin.   Hän yritti juosten paeta, mutta takaa-ajaina olleet siviili ja poliisi vangitsivat hänet elävänä. Al-Kara postasi Facebookiin ennen hyökkäystään aikeistaan ryhtyä terrori-iskuun.

Sinänsä ns. puukkointifadalle tyypillinen isku toi kuitenkin esiin – jälleen kerran - Israelin ensiapupalvelujen merkityksen ja tehokkuuden. Tällä kertaa toimijana oli Israelin virallinen ambulanssi- ja ensiapupalvelu Magen David Adom (MDA).

Batsheva Asayag - pelastuspalvelu Magen David Adomin (MDA) työntekijä – oli juuri päättänyt ambulanssivuoronsa nähdessään tapauksen. Hän juoksi uhrin luo antamaan ensiapua soittaen samalla MDA:lle. Alle minuutissa paikalle saapui neljä MDAn hoitajaa ja kaksi ambulanssia. Uhri siirrettiin liikkuvan tehohoitoyksikön ambulanssiin ja kuljetettiin Sha’are Zedek Medical Centeriin Jerusalemissa. Huomionarvoista on, että kokonaisaika ensimmäisestä puhelinsoitosta uhrin sairaalaan saapumiseen oli alle yhdeksän minuuttia.

Israelissa toimii myös maan suurin itsenäinen täysin vapaaehtoisuuteen perustuva hätätilanteessa ensiapua antava palvelu - United Hatzalah. Kaikille ihmisille ympäri Israelia apua antavaa järjestöä pidetään alallaan nopeimpana lääketieteellisen avun tarjoajana. UH vastaa yli 200 000 hätäpuheluun vuodessa joista noin 25 % sisältää todellisen hengenvaaran. Organisaatio käsittää yli 2500 vapaaehtoista lääkäriä ja ensihoitajaa edustaen eri uskontoja ja uskonnottomia, juutalaisia ja ei-juutalaisia, miehiä ja naisia jotka saapuvat onnettomuuspaikalle keskimäärin 2-4 minuutin sisällä. (Tästä  lisää artikkelissa United Hatzalah – Huippunopea SOS 24/7  )

Sekä valtiollisen MDAn että vapaaehtoisjärjestö United Hatzalahin toiminnan tehokkuus pohjaa osin tavallisten ihmisten lahjoituksiin, joilla rahoitetaan ensihoitajien koulutusta sekä hankitaan ja varustetaan ambulansseja.

Lähde: JewishPress
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jkLEVSOOnAw&w=560&h=315]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti