Google

Google

maanantai 19. kesäkuuta 2023

Jätti-investointi Inteliltä Israeliin

”Tämä on osoitus suuresta luottamuksesta Israelin taloutta kohtaan ja heijastaa tarkasti täällä rakentamamme vapaan talouden ja täällä kehittämämme teknologisen talouden vahvuutta.” (Pääministeri Netanjahu)

Intel Global, yhdysvaltalainen mikroprosessoreihin ja integroituihin piireihin erikoistunut monikansallinen yhtiö, aikoo perustaa uraauurtavan uuden tehtaan Israeliin massiivisella noin 25 miljardin dollarin investoinnilla. Pääministeri Netanjahun mukaan kyseessä on maailmanlaajuisen yksityisen yrityksen kaikkien aikojen suurin investointi Israelissa. Amerikkalainen puolijohdejätti Intel on solminut periaatesopimuksen Israelin hallituksen kanssa perustaa sirutehtaan, joka käyttää maailman edistyksellisintä teknologiaa.   Ilmoitus tehtiin sen jälkeen, kun Intelin ja Israelin valtiovarainministeriön välillä oli päästy periaatesopimukseen investointisuunnitelmista. Osana sopimusta Intel maksaa 7,5 prosentin verokannan mukaan, joka on suurempi kuin 5 prosenttia, jonka siruvalmistaja maksaa valtiolle tänään. Lisäksi sovittiin, että Intel saa pääomasijoitusten kannustamislain (ECIL) mukaisesti valtion avustuksen, joka on 12,8 % investointien määrästä.

 

Intel Corp.’s R&D center in Haifa. (Courtesy)

Kiryat Gatin tehtaan odotetaan avautuvan vuoteen 2027 mennessä ja olevan toiminnassa ainakin vuoteen 2035 asti työllistäen tuhansia työntekijöitä keskimääräistä korkeammalla palkalla, ministeriö sanoi. ”Intelin investoinnit tuovat merkittäviä taloudellisia etuja Israelin valtiolle yleensä ja erityisesti eteläiselle alueelle”, sanoi budjettikomissaari Yogev Gardos. ”Neuvottelut yrityksen kanssa perustuivat taloudellisiin malleihin sijoituksen hyötyjen tutkimiseksi maksimoidakseen lisäarvoa Israelin yleisölle ja edistäen samalla investointeja Israeliin Intelin maailmanlaajuisesti saatavilla olevia vaihtoehtoja vastaan.” 

Sen jälkeen kun Intel tuli Israeliin vuonna 1974, se on investoinut yli 17 miljardia dollaria maahan ja työllistää 11 700 työntekijää kolmessa T&K-keskuksessaan Haifassa, Petah Tikvassa ja Jerusalemissa sekä Kiryat Gatin tuotantolaitoksessaan. Intel sanoo olevansa tällä hetkellä vastuussa epäsuorien työpaikkojen luomisesta noin 42 000 työntekijälle Israelissa. ”Israel on teknisten kykyjen ja innovaatioiden maailmanlaajuinen keskus ja yksi Intelin merkittävistä maailmanlaajuisista valmistus- ja T&K-keskuksista”, Intel sanoi lausunnossaan. Yhtiö on myös ostanut merkittäviä israelilaisyhtiöitä kuten vuonna 2017 Mobileye Global Inc (MBLY.O) nimisen kehittyneitä ajojärjestelmiä kehittävän yhtiön $15 miljardilla.  Viime vuonna Intel osti israelilaisen laskentateknologian startup-yrityksen Granulaten 650 miljoonalla dollarilla, mikä on siruvalmistajan seitsemäs israelilaisen yrityksen osto hieman yli viiteen vuoteen. 

 Viime viikolla Intel paljasti vientinsä Israelista vuonna 2022 olleen 8,7 miljardia dollaria, mikä muodostaa 1,75 prosenttia Israelin koko BKT:sta ja 5,5 prosenttia kaikesta Israelin korkean teknologian viennistä. Lisäksi Intel Israel osti 3,5 miljardilla dollarilla tavaroita ja palveluita israelilaisyrityksiltä, mikä on 60 % enemmän kuin vuonna 2021 kirjattu 2,2 miljardia dollaria. Paitsi jätti-investointina sinänsä on Intelin hanke kiinnostava myös sijainniltaan.  Globaalisti Intel harkitsi suurlaajennusta Israelin ohella myös Irlantiin ja USAhan.  Israelissa hanke sijoittuu suhteelliseen periferiaan Negevin autiomaan liepeille Tel Avivin ja Beershevan välille.  Merkittävää on myös Gazan läheisyys ja olettaa tehtaan joko suoraan tai välillisesti luovan kaivattuja työpaikkoja gazalaisille ja alueen beduiineille. 

Lähteenä mm Times of Israel
Intel, Israel, Ariel Rusila

Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti