Google

Google

tiistai 6. kesäkuuta 2023

Terrori-isku Siinailta


Siinailla lauantaina 3/5/2023 tapahtunut vakava välikohtaus johti kolmen israelilaissotilaan ja Israeliin tunkeutuneen egyptiläispoliisin kuolemaan on yksi pahimmista Egyptin rajalla tapahtuneista hyökkäyksistä kahteen vuosikymmeneen.

Egyptiläisen hyökkääjän kerrotaan saapuneen Israelin alueelle raja-aidassa olevan hätäportin kautta. Myöhemmin hän tappoi kaksi Israelin armeijan (IDF) sotilasta, 19-vuotiaan kersantti Lia Ben Nunin ja 20-vuotiaan esikuntakersantti Ori Yitzhak Iluzin, jotka miehittivät raja-asemaa. Useita tunteja myöhemmin heidän ruumiinsa löytyminen käynnisti ajojahdin, jonka aikana kolmas sotilas 20-vuotias kersantti  Ohad Dahan ja epäilty hyökkääjä saivat surmansa. 

Clockwise from top right corner: Sgt. Lia Ben Nun, St.-Sgt. Uri Itzhak Ilouz and St.-Sgt. Ohad Dahan. (credit: IDF SPOKESPERSON’S UNIT)

Egyptin lausunnossa kerrottiin, että turvallisuusjoukkojen jäsen oli ylittänyt rajan ”jahdaessaan huumeiden salakuljettajia”, jonka aikana hän meni Israeliin, ”ja siitä seurasi asetaistelu”. Egyptin poliisi tunnisti hyökkääjän olevan 22-vuotias poliisi Mohamed Salah. Israel hylkäsi Egyptin väitteen IDF:n olettaen terroristin toimineen uskonnollisista syistä, koska hänen hallustaan löytyi, Israelin armeijaradion mukaan, Koraani, kaksi taisteluveistä, ruokaa ja kuusi lippasta rynnäkkökivääriään varten. Myöhemmin Egyptin viranomaiset välittivät Israelille viestin kuvaten hyökkääjää roistoupseeriksi ja lisäsivät, että Kairo ei halua tapauksen vahingoittavan maiden välisiä suhteita.

Egyptin sosiaalisessa mediassa rajan yli hyökännyttä poliisia juhlittiin sankarina kun taas Egyptin puolustusministeri pahoitteli tapahtunutta Israelin kollegalleen saaden tästä kärkästä kritiikkiä maanmiehiltään.  

Egyptin sosiaalisessa mediassa juhlittiin iskun tehnyttä marttyyriä, kuvakaappaus twitteristä.

Yleensä viime vuosikymmenen aikana terroriuhat Siinailta käsin ovat vähentyneet Egyptin armeijan tuotua rauhan ja vakauden suureen osaan aluetta. Aiemmin Siinain al-Qaeda/ISIS terroristit hyökkäsivät laajalti Egyptin joukkoja vastaan ja myös Israelin puolelle.  Nykyisen presidentti Abdel Fattah al-Sisin aikana Israel jousti Egyptin kanssa solmitun rauhansopimuksen ehtoja sallien Egyptin kasvattaa asevoimaansa Siinailla.  Edelleen Egypti tuhosi Egyptin ja Gazan välillä olevia salakuljetustunneita yli tuhat kappaletta kun ISIS oli käyttänyt Gazaa tukialueenaan. 

Siinailla toimivat terroristit tekivät useita hyökkäyksiä Israelia vastaan vuosina 2011 ja 2012. Yhdessä monivaiheisessa hyökkäyksessä elokuussa 2011 kuoli kuusi israelilaista siviiliä, IDF:n sotilas ja terrorismin torjunnan poliisi sekä viisi egyptiläistä sotilasta.

Vaikka Israelin ja Egyptin rajalla on viime vuosina sattunut vain vähän uhreja vaatineita tapahtumia, aluetta pidetään huumeiden salakuljettajien keskeisenä reittinä, jota IDF yrittää aktiivisesti estää. Tämä viimeisinkin isku sattui sen jälkeen, kun laaja huumeiden salakuljetusoperaatio estettiin lähellä tapahtumapaikkaa. 

Tekopaikalla vieraillut IDF:n esikuntapäällikkö Herzi Halevi kuvaili Siinain rajaa alueeksi, jolla operatiivista toimintaa suoritetaan joka yö. Vuonna 2022 Israelin rajoilla tapahtui noin 800 ”operatiivista välikohtausta”, mikä on lähes 100 prosentin kasvu vuoteen 2021 verrattuna. Tämän toiminnan aikana takavarikoitiin noin viisi tonnia huumeita, joiden arvo on noin 200 miljoonaa sekeliä (43 miljoonaa puntaa); arviolta 10-15 tonnia huumeita, joiden arvo on vähintään miljardi sekeliä (216 miljoonaa puntaa), päätyi Israeliin.

Operaatio on huolestuttanut israelilaisia, ja se on herättänyt keskustelua rajan turvallisuudesta. Israelilainen toimittaja Tal Lev-Ram väitti, että ampuja kulki viiden kilometrin matkan palveluspaikaltaan raja-aidalle ja että miehittämätön lentokone onnistui paikantamaan tunkeutujan kun tämä onnistui etenemään vähintään puolitoista kilometriä Israelin alueelle.

Israelin valtiolle miljardeja sekeleitä maksaneen turva-aidan ohittamista pidetään vakavana epäonnistumisena. Raja-aita on viidestä seitsemään metriä korkea, ja se on varustettu elektronisilla anturijärjestelmillä, joiden tarkoituksena on varoittaa jo varhaisessa vaiheessa mahdollisista tunkeutumisyrityksistä.

Välikohtaus johtaa useisiin tutkimuksiin.  Ensinnäkin Israel ja Egypti perustavat yhteisen komitean tapauksen vuoksi.  Toiseksi IDF on perustanut korkea-arvoisen tutkimusryhmän selvittämään tapahtunutta ja suunnittelemaan rajavalvonnan käytänteiden parantamista.  Tutkinnassa on mm iskun tekijää etsivän divisioonan komentajan päätös edetä terroristijahdissa ennen ilmatuen (taisteluhelikopterit) saapumista, miksi radiotarkastuksia ei tehty tunnin välein (nyt meni 4.5 tuntia uhrien löytämiseen) ja onko tapahtumalla ja lähellä paljastuneella huumeiden salakuljetusyrityksellä yhteyttä keskenään. Samoin Egyptin ja Israelin turvallisuusviranomaiset tutkivat käytänteitään sekä yhdessä että erikseen. 

Lähteet: The New Arab , Jerusalem Post BICOM 

Troops at the site of an attack by an Egyptian border policeman
(Photo: IDF Spokesperson’s Unit)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti