Google

Google

perjantai 20. syyskuuta 2024

Hizbollahin eliittiyksikölle tuhoa radiopuhelinten räjähtäessä


“The most significant pre-emptive strike in modern history, similar to Israel’s attack on the Egyptian Air Force before the Six-Day War.”(Faisal al-Qassem, Al Jazeera)

Ainakin 20 ihmistä on kuollut ja yli 450 haavoittunut langattomien viestintälaitteiden toisessa räjähdysaallossa Libanonissa, päivä ensimmäisen aallon jälkeen jossa Hizbollahin käyttämiä hakulaitteitta räjäytettiin samanaikaisesti. Tällä kertaa aseellisen Hizbollah-järjestön Radwan erikoisjoukkojen käyttämät radiopuhelimet räjähtivät pääkaupungin Beirutin eteläisillä esikaupunkialueilla, Bekaan laaksossa ja Etelä-Libanonissa.

Hyökkäykset tapahtuivat, kun Israelin puolustusministeri Yoav Gallant ilmoitti ”uudesta vaiheesta sodassa” ja kun Israelin armeijadivisioona siirrettiin Gazasta pohjoiseen pitkään valmisteltua maaoperaatiota varten.

Räjäytettävät radiopuhelimet ovat tiettävästi japanilaisyhtiö ICOM:n valmistamia IC-V82-radioita.IC-V82 on kuitenkin lopetettu malli, ja ICOM on antanut varoituksen väärennösten havaitsemisesta. Varoituslehtisessä yhtiö varoitti, että näitä tuotteita ei ole enää valmisteltu pitkään aikaan, ja sanoi, että näissä väärennetyissä malleissa on akun räjähdysvaara. 

Hizbollah osti radiopuhelimet viisi kuukautta sitten – suunnilleen samaan aikaan kuin hakulaitteet ostettiin. Israelin tiedustelupalvelut olivat ansoittaneet tuhansia radiopuhelimia ennen kuin toimittivat ne Hizbollahille osana ryhmän sodanaikaista hätäviestintäjärjestelmää.

Radiopuheliniskun kohteena oli Hizbollahin eliittiyksikkö Radwan.  Radwan toteuttaa Hizbollahin erikoisoperaatioita ja sen vahvuus on noin 2500 taistelijaa. Yksikön ensisijaisena tehtävänä on soluttautua Israelin alueelle ja vangita siviiliyhteisöjä Galilean alueella. Radwan kommandot toimivat pienryhminä ja Hizbollahin mukaan he suorittavat väijytyksiä, salamurhia tai operaatioita, jotka vaativat soluttautumista syvällä Israelissa. Radwan käyttää erittäin liikkuvia yksiköitä kulkuvälineinä moottoripyörät, mönkijät ja kevyet maastoajoneuvot, jotka on varustettu venäläisvalmisteisilla Kornet ATGM:illä (panssarintorjuntaohjuksilla).

Huolimatta YK:n päätöslauselmasta 1701, jossa vaaditaan Hizbollahia vetämään joukkonsa Litani-joen pohjoispuolelle, Radwan-joukot ovat edelleen sijoitettuna Blue Line -rajalle – YK:n rauhanturvaajien valvomalle rajalle – suorittaen valvontaa ja tiedustelutietojen keräämistä Pohjois-Israelissa.

Israelilaisraporttien mukaan Jerusalem uskoo kuolonuhrien olevan ilmoitettua korkeampi molemmissa iskuissa. Olennaista on että räjähdykset aiheuttivat ”merkittävää vahinkoa” Hizbollahin Radwan-eliittiyksikölle, koska suurin osa sen johdosta on poissa toiminnasta.

Viestintävälineiden räjäytysten jälkeen Hizbollahilla on nyt tuhansia vammaisia ​​johtajia ja taistelijoita ja sairaalat ovat täynnä haavoittuneita.  Hizbollahin kyky sotaan on alentunut myös syystä ettei se voi luottaa viestintävälineisiinsä. Israelilla on nyt hyvä tilaisuus puhdistaa Hizbollah Libanoniin muodostettavalta turvavyöhykkeeltä Litani -joen ja rajan väliltä.  Jatkossa kyseistä vyöhykettä sitten voivat valvoa Libanonin armeijan joukot YK:n tuella. 

Lähteenä mm TimesOfIsrael , JerusalemPost


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti