Google

Google

torstai 19. syyskuuta 2024

Mossad räjäytti Hizbollahin hakulaitteet


Ainakin 12 ihmistä kuoli ja 2 750–2 800 muuta haavoittui terroristiryhmä Hizbollahin käyttämien satojen hakulaitteiden lähes samanaikaisen räjäyttämisen jälkeen Libanonissa ja Syyriassa tapahtuneessa hyökkäyksessä.  Libanonin terveysministeri Firass Abiadin mukaan noin 750 haavoittunutta oli etelässä, noin 150 Beqaassa ja noin 1 850 Beirutissa ja sen eteläisillä esikaupunkialueilla.  Uhriluku saattaa vielä nousta sillä noin 300 potilasta on kriittisessä tilassa osan kärsiessä kasvovammoista ja aivoverenvuodosta, Abiad sanoi.

Yksi somessa esitetty teoria, credit: Member: 71

Suurin osa vammoista kerrotaan kohdistuneen kasvoihin ja käsiin, ja hakulaitteiden kerrotaan piippaavan hetkiä ennen räjähdystä rohkaistakseen kantajia tarttumaan niihin ja pitämään niitä. Sekä Hizbollah että Libanonin hallitus ovat syyttäneet Israelia räjähdyksistä. Israelin hallitus ei ole kommentoinut tapausta. Iranin Libanonin-suurlähettiläs Mojtaba Amani loukkaantui myös, kun hänen hakulaite räjähti ja menetti silmänsä.

Korkean libanonilaisen turvallisuuslähteen mukaan Mossad asetti räjähteet 5 000 laitteeseen, jotka tuotiin Libanoniin kuukausia sitten. Taiwanilainen Gold Apollo kertoi keskiviikkona, että se valtuutti brändinsä Libanonissa ja Syyriassa päivää aiemmin räjähtäneissä hakulaitteissa, mutta toinen Budapestissa sijaitseva yritys valmisti ne. Gold Apollon keskiviikkona julkaiseman lausunnon mukaan Hizbollahin militanttien käyttämät AR-924-hakulaitteet on valmistanut Unkarin pääkaupungissa sijaitseva BAC Consulting KFT.

Yksi teoria on, että hakulaitteisiin oli pantu noin 9 grammaa nestemäistä räjähdysainetta, nitroparafiinia. joka oli sijoitettu siten, että räjähteen aiheuttama sirpalevaikutus – itse hakulaitteen osista – olisi mahdollisimman vahingoittava.

Vahvistamattomien tietojen mukaan Israel oli suunnitellut käyttävänsä räjähtäviä hakulaitteita suunnitellun maahyökkäyksen avausiskuna terroristiryhmän kanssa logistiikan/komentoketjun vaurioittamiseksi.  Iskua aikaistettiin koska hankkeen epäiltiin paljastuvan lähipäivinä. Hizbollah käyttää hakulaitteiden verkkoa kutsuakseen heitä suuren määrän nopeasti napin painalluksella. Verkolla uskottiin olleen monia etuja – hakulaitteet ovat pieniä ja niiden katsottiin olevan suhteellisen turvallisia tietoturvallisuuden kannalta, varsinkin kun ne eivät ole riippuvaisia ​​matkapuhelinverkoista.

Mahdollisesti Mossadin toteuttama Isku Hizbollahiin on erityisen onnistunut monivaikutteisuutensa takia: Paitsi, että se on fyysinen loukkaantuneiden ja tapettujen toimihenkilöiden osalta se on myös tiedustelu-operatiivinen, sen suhteen, kuinka organisaatio onnistui soluttautumaan Hizbollahin toimintaan ja laitteiden toimitusketjuun, ja myös psykologinen, mitä tulee Hizbollahin vastatiedustelu- ja turvallisuuspalvelujen epäonnistumiseen nöyryytyksen leviämiseen sosiaalisessa mediassa. 


Lähteenä mm  BICOM , NewArab


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti