Google

Google

torstai 29. lokakuuta 2015

Jordan Gate



Syyrian sisällissodasta, palestiinalaisten väkivaltaisuuksista ja Temppelivuoren jännitteistä huolimatta Israel ja Jordania ovat tiivistäneet yhteistyötään. Maaliskuussa 2015 maat allekirjoittivat historiallisen lopullisen sopimuksen ns ’Red-Dead’ –hankkeesta - Punaisen meren ja Kuolleenmeren yhdistävästä putkilinjasta (ks. Red-Med kanaali ) – ja nyt puolestaan ns. ’Jordan Gate’ nytkähti liikkeelle.

Beit_shean_valleyIsraelilais-jordanialainen turvallisuus- ja liikennekomitea keskusteli tiistaina - 27.10.2015 – ns. ’Jordan Gate’ hankkeen edistämisestä. Kyseessä on yhteisen israelilais-jordanialaisen teollisuus- ja työssäkäyntialueen perustaminen ’Valley of Springs’n alueelle kuusi kilometriä etelään Jordanjoen ylityspaikasta Israelin koillisosassa. Kokouksessa sovittiin tulevien kuukausien keskinäisiin sopimuksiin pohjautuvasta työohjelmasta.

Alueellisen koordinaation varaministeri ja hankkeen ohjausryhmän johtaja Ayoob Kara totesi ’Jordan Gate’n olevan suuren mittakaavan taloudellinen projekti kahden maan välillä tuottaen jatkossa työtä ja hyvinvointia molemmin puolin rajaa. Yhteinen teollisuusalue Jordanian puolella käsittää israelilaisia ja jordanialaisia teollisuuslaitoksia kun taas Israelin puoleinen osa palvelee logistisena ja liikennepalvelujen alueena siirtäen tuotteet Israelin satamien kautta ulkomaille. Tavara- ja henkilöliikennettä varten alueiden väliin rakennetaan silta. Yhteinen teollisuusalue syventää Jordanian ja Israelin kaupallisia suhteita ja tuonee vakautta alueelle. Lähde: GPO

Op-Ed kommentti:

 
Jordanian ja Israelin rauhansopimuksessa lokakuussa 1994 sovittiin myös keskinäisistä rajoista
Jordanian ja Israelin rauhansopimuksessa
 lokakuussa 1994 sovittiin myös
 keskinäisistä rajoista
Viime viikkoina suomalaisen median uutisointi Israelista on liittynyt lähinnä palestiinalaisterroriin ja Israelin turvallisuusviranomaisten liian kovina pidettyihin otteisiin sen hillitsemiseksi;  edelleen Temppelivuoren levottomuudet, osin kuviteltu Gazan saarto ja Gazasta tehdyt iskut ja erityisesti niitä seuranneet vastaiskut, israelilais-palestiinalaisen konfliktin osapuolten keskinäinen syyttely sekä Syyrian ja Irakin sisällissotien heijastusvaikutukset leimaavat suomalaislukijoiden saamaa kuvaa Israelista.  

Mielestäni tämä 'Jordan Gate' kirjoitus osaltaan maalaa kuvaa myös toisenlaisesta, väkivallattomasta Israelista, jossa katse suuntautuu paremman tulevaisuuden rakentamiseen.  Israelin ja Egyptin sekä Israelin ja Jordanian keskinäiset rauhansopimukset osoittavat että sekä sopiminen että rauha ovat mahdollisia; Israelin ja Jordanian yhteishankkeet osoittavat myös sen miten rajat madaltuvat rauhan myötä. Toivoa sopii että myös palestiinalaiset näkisivät sopimisen edut ehkä katkerienkin kompromissien läpi.  


Liite: ’Valley of Springs’n alue ja kibbutsismi

’Valley of Springs’n alueella elää 9700 asukasta 26 kibbutsissa ja kuudessa moshavim’ssa. Koko Israelin ensimmäinen moshavim perustettiin v. 1921 Valley of Springs’n länsinaapuriin – Jezreel valley’hin.

kibbutsismi ja moshavit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti