Google

Google

torstai 8. lokakuuta 2015

Golanin kukkuloilta valtava öljylöytö

Genie%20EnergyYli vuosi sitten alkanet poraukset ovat johtaneet jättimäisen öljyesiintymän löytymiseen Golanin kukkuloilla. Yhdysvaltalaisen Genie Energy’n israelilaisen tytäryhtiö Afek Oil’n mukaan löytö sisältää miljardeja barreleita öljyä; Israelin öljynkulutuksen ollessa nyt 270 000 barrelia päivässä - ~100 miljoonaa tynnyriä vuodessa - merkitsisi löydön hyödyntäminen Israelille pitkäaikaista öljyomavaraisuutta. Mikäli öljyntuotanto voidaan aloittaa nykyhinnoilla loisi se myös mittavaa uutta työllisyyttä.

Öljy on 350 metriä paksussa vulkaanista kiveä käsittävässä maakerroksessa kun vastaavat kerrostumat maailmalla ovat yleensä 20-30 metriä paksuja; tämä antaa aiheen olettaa löydön olevan hyvin merkittävä. Toistaiseksi on vielä epäselvää voidaanko öljy erottaa maakerroksesta ympäristöystävällisesti ja vieläpä kaupallisesti kannattavalla hinnalla.

Lähde: The Jewish Press

golansecurityLöytöön johtaneet koeporaukset käsittivät kolme reikää ja Afek Oil on nyt jättänyt lupahakemukset kymmenestä uudesta reiästä. Kannattavuuden ohella öljyntuotannon aloittamisen esteeksi saattavat nousta ympäristökysymykset – Golan on suosittu puhtaasta luonnosta tunnettu matkailualue ja sen lounaisosassa sijaitseva Galilee järvi puolestaan on Israelin suurin makean veden allas; edelleen Israel on tunnettu uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisen edelläkävijä jota kuvaa öljyntuotanto ei välttämättä palvelisi . Ympäristöaktivistit onnistuivat jo viivästyttämään porauksia mutta ne alkoivat uudestaan helmikuussa 2015 oikeuden hylättyä toimeenpanokieltohakemuksen. Tuotantolupa käynnistäisi luonnollisesti uuden oikeusprosessin.

Aiempia energia-aiheisia artikkeleita:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti