Google

Google

maanantai 22. helmikuuta 2016

Rauhanintifadakin mahdollista

sodastream-effect-fightingBDS-380x252Puukkointifadan ja sen vastatoimien ohella Israelissa on mahdollista myös toisenlainen, rauhanomainen, rinnakkaiselo. Negevin alueella Rahat’in beduiinikylässä toimivaa SodaStreamin monietnistä laitosta voi pitää jopa rauhan malliesimerkkinä osoituksena siitä että eri eri etnisiä taustoja omaavat ihmiset voivat työskennellä yhdessä nauttien samaa palkkaa, muita etuja ja oikeuksia etnisestä taustasta riippumatta. Ihmisoikeudet toteutuvat myös siltä osin että arabi voi toimia juutalaisen esimiehenä kuin myös päinvastoin.

Aiemmat boikotti aktiviteetit [BDS] osaltaan pakottivat SodaStream’in sulkemaan tehtaansa Länsirannalla, Mishor Adumim’n läheisyydessä, johtaen noin 500 palestiinalaisen menettämään työpaikkansa. Tehdas muutti Rahat’iin/Levahim’iin Negevin alueelle. (Lähde: Jewishpress )

Daniel-Birnbaum-CEO-SodaStream-Forward-BDS-quote-01 (2)Länsirannalla kyseinen yritys työllisti 500 länsirannan arabin ohella 450 Israelin arabikansalaista ja 350 Israelin juutalaisia. Nyt SodaStreamin Rahat’iin siirtynyt tuotantolaitos työllistää yhteensä 1200 henkilöä käsittäen mm 400 paikkakuntalaista, 74 Länsirannalta siirtynyttä palestiinalaistyöntekijää, 300 maahanmuuttajaa entisestä Neuvostoliitosta, 100 etiopialaista juutalaissiirtolaista ja 100 Israelinarabia.
6. helmikuuta 2016 puukkointifada saavutti myös Rahat’n kun 65-vuotiasta Mishmar Hanegevin kibbutsissa asuva isoäiti Shlomit Gonen haavoittui puukotuksen uhrina Rahat’n torilla ostoksilla ollessaan. Beduiiniyhteisö tuomitsi välittömästi puukotuksen ja kaupungin pormestari Talal al-Krenawi totesi toimittajille Gonen’in puukotuksen olleen puukotus jokaista kaupungin asukasta vastaan.

Puukotuksen seurauksena noin 1200 teiniä kokoontui viime viikolla ’rauhanjameihin’ SodaStreamin tehdasalueelle. Kolmetuntinen myös ’rauhanintifadaksi’ kutsuttu tapahtuma järjestettiin SodaStreamin juutalaisten ja beduiinityöntekijöiden lasten aloitteesta ja toimesta. Monikulttuurinen ja eri väestöryhmiä käsittänyt tapahtuma sujui tarkoituksensa mukaisesti ilman välikohtauksia. (Lähde: JPost )

Aiemmin aiheesta: Op-Ed: SodaStream rauhanmallina
 

[Kirjoitus alun perin julkaistu Ariel -sivustolla]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti