Google

Google

sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Gazan ’tunnelisodan’ dead line lähestyy

YNetNews’n mukaan USA on investoimassa $120 miljoonaa Israelin tunnelivaroitusjärjestelmään . Investoinnin tarkoituksena on kehittää ja tuotteistaa tunneleiden havaitsemista koskevaa israelilaisinnovaatioita yhteistyössä Israelin puolustusministeriön kanssa joka panostaa vastaavan rahasumman. Israelin anti-tunneli –hanke on tällä hetkellä kokeiluvaiheessa Gazan rajoilla.


Anti-tunnelihankkeen tavoitteena on havaita tunneleiden kaivaminen ja siellä tapahtuva toiminta aina useiden kymmenien metrien syvyyteen saakka. Yhdysvaltalaisraha ja teknologia mahdollistavat uuden järjestelmän käyttöönoton aikaistamisen Israelissa. USA puolestaan aikoo soveltaa tuloksia Meksikon vastaisella rajallaan. Kun anti-tunnelijärjestelmää asennetaan niin myös Hamas näkee tämän ja ymmärtää hankkeen valmistumisen neutralisoivan Hamasin merkittävimmän aseen eli hyökkäystunnelit.

Hamas väittää rakentaneensa uudestaan operaatio ’Protective Edge’,’ aikana kesällä 2014 tuhotun hyökkäystunneliston sekä muutenkin lähes suorittanut valmistelunsa seuraavaa hyökkäystään varten. Tämän uuden hyökkäyksen ajoitukseen vaikuttanee merkittävästi anti-tunnelihankkeen eteneminen. Hamasin ilmoutus on myös voimannäyttö paitsi Israelille niin myös Egyptille ja Länsirannalla valtaa pitävälle Fatahille.


Gazan rajan läheisyydessä asuvat israelilaiset ovat raportoineet kuulleensa yöaikaan tunneleiden rakennusääniä. Asukkaiden pelkojen lieventämiseksi IDF on aloittanut ¨poraukset rajalla tunneleiden etsimiseksi asentaen samalla salaisia teknologiajärjestelmiä etsinnän tehostamiseksi. http://mediadownload.ynet.co.il/fp3218/flowplayer.commercial-3.2.18.swf

Anti-tunnelijärjestelmä valmistuminen vie Hamasilta yllätyshyökkäyksen edun ja itse välineenkin ja tämä voi johtaa suunnitellun hyökkäyksen aikaistamiseen. IDF on jo tekemässä arvioita mahdollisuudelle, että uusi hyökkäys Gazasta Israeliin tapahtuisi jo ¨kuluvana keväänä. (Lähde: Ynet News)

Gazan Egyptin vastaisella rajalla Hamasilla on toinen uhka sillä sateet sekä Egyptin armeijan tekemän uuden kanaalin kautta rajalle johdettu massiivinen tulva on tuhonnut suuren osan jäljellä olleesta [salakuljetus-]tunneleiden verkostosta. Egyptin armeijan kanaaliin ja tunneleihin liki vuoden ajan pumppaama merivesi tuhoaa Hamasin mukaan vedenjakelua ja maatalousmaata levittäen lisäksi sairauksia. Lähde: The Jewish Press

tunnel-price-en

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti