Google

Google

tiistai 1. syyskuuta 2015

Egyptin kaasulöytö vauhdittanee myös Israelin Leviathania

Eni_SpA.svgItalialainen ENI energiayhtiö on löytänyt jättiläismäisen suuren kaasuesiintymän Egyptin talousvesiltä. Zohr 1X NFW –niminen esiintymä sijaitsee parisataa kilometriä Niilin suistosta pohjoiseen itäisellä Välimerellä ns ’Shorouk Block’ssa jonka hyödyntämisestä ENI teki vuonna 2014 sopimuksen Egyptin energiaministeriön ja Egyptin kaasuyhtiö EGAS’n kanssa kansainvälisen tarjouskilpailun jälkeen. (Lähde ja lisää: ENI )

Kyseessä on Välimeren suurin tunnettu kaasuesiintymä käsittäen 849 biljoonaa kuutiometriä (b.cu.m), aimpi suuruusennätys oli Israelin ‘Leviathan’ esiintymä 621 b.cu.m. ENI on Italian valtion 30 %:sti omistama yhtiö joka on toiminut Egyptissä jo vuodesta 1954 lukien ollen lisäksi Afrikan suurin öljyn ja kaasuntuottaja. ENI sanoo pyrkivänsä tuotannon aloittamiseen mahdollisimman pian.

36c848a6-4f22-11e5-b029-b9d50a74fd14Israelin osalta Egyptin kaasulöytö on sulkemassa ns. ’mahdollisuuksien ikkunaa’; Leviathan esiintymän hyödyntäminen on ollut hyvin hidasta johtuen Israelin kilpailulainsäädännön hankkeelle asettamista rajoituksista. Yhtenä ajatuksena on ollut, että Israelista myytäisiin kaasua Egyptiin ja alustavat sopimukset on jo tehty Tamar –esiintymän 71 b.cu.m:n kaasunerän myynnistä espanjalaisen ’Union Fenosa’n Egyptissä sijaitsevalle nesteytetyn kaasun jalostamolle ja edelleen on sovittu Leviathanin 105 b.cu.m:n kaasuerän myynnistä British Gas LNG:n jalostuslaitokselle niinikään Egyptissä. Lisäksi on tehty aiesopimus Jordanian kansallisen sähköyhtiön kanssa toimittaa Leviathanista 45 b.cu.m Jordaniaan.

Levuathania koskevat lainsäädännölliset seikat on nyt sovittu ja on oletettavissa, että ENI:n löytö tulee vauhdittamaan tämän Israelin suurhankkeen toimeenpanoa. Israelilla on nyt kuitenkin muutaman vuoden etumatka hankkeen teknisissä valmisteluissa. (Lähde: Jerusalem Post )

Maaliskuussa 2013 Israel jo solmi 20 vuoden sopimuksen Gazpromin kanssa Israelin nesteytetyn maakaasun markkinoinnista vahvistaen venäläisten asemaa globaaleilla LNG markkinoilla kun taas Israelilla puolestaan on mahdollisuus myydä kaasunsa sellaisenaan putkia myöten tai sähköksi tuotettuna korkeajännitelinjaa myöten Eurooppaan, tai sitten nesteytettynä maailmanmarkkinoille. Aiheesta tarkemmin kirjoituksessa Realpolitik: The Energy Triangle As Game Changer For The Eastern Mediterranean josta tiivistelmä suomeksi Energiakolmiosta itäisen Välimeren Game Changer

Nimetön (35)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti