Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu kävi maanantai-iltana [21.09.2015] Moskovassa neuvottelemassa presidentti Vladimir Putinin kanssa Syyrian tilanteesta ja erityisesti Venäjän sinne toimittaman kehittyneen aseistuksen päätymisestä Hizbollahin ja muiden terroristijärjestöjen käsiin. Edelleen Netanyahu oletettavasti pyrkii sopimaan käytänteistä joilla vältetään Israelin (IAF) ja Venäjän ilmavoimien ajautuminen keskinäiseen taisteluun ja venäläisten maajoukkojen joutuminen erehdyksessä IAF’n iskun kohteeksi. Israelin oletetaan tehneen useita ilmaiskuja Syyriaan estääkseen aseiden siirrot Hizbollahille Libanoniin.
PM Netanyahun seurueeseen kuului nyt poikkeuksellisesti IDF:n päällikkö Gadi Eizenkot ja sotilastiedustelun päällikkö Herzl Halevy, kansallinen turvallisuusneuvonantaja Yossi Cohen, prikaatinkenraali Eliezer Toledano ja pääministerin media neuvonantaja Boaz Stembler; sen sijaan normaalisti pääministeriä ulkomaanmatkoilla seuraavia toimittajia ei nyt kuulunut seurueeseen.Venäjän kasvava läsnäolo Syyriassa
Aiemmin presidentti Putin oli vahvistanut Venäjän kasvavan läsnäolon Syyriassa presidentti al-Assadin tukena sodassa erityisesti Daesh’ia (ISIS) vastaan. Läntisten tiedustelutietojen mukaan Venäjä on perustamassa tukikohtaa Latakiaan, on lähettänyt useita taistelupanssarivaunuja [T-90 mallia], SU-27 tai SU-30 hävittäjiä, sotilasneuvonantajia ja teknikoita al-Assadin hallinnon tueksi. Lähde: BICOMLatakiaan on toimitettu myös satoja parakkeja ja uusi ilmavalvontajärjestelmä, kehittynyt ohjuspuolustusjärjestelmä S-300 on lähetysvalmiina Jablahin uuteen tukikohtaan. Huhujen mukaan Latakiassa/Jablahissa on jo noin 3 000 venäläistä. Iran puolestaan on lähettänyt ainakin 1 000 Vallankumouskaartin eliittijoukkojen sotilasta Syyrian Ghoriniin, Latakian satamasta etelään, jossa on pieni ilmatukikohta. Nämä Iranin joukot ovat yhteydessä samalle seudulle Jablahiin tulleisiin Venäjän merijalkaväkiprikaatien 810 ja 336 joukkoihin. Vahvistamattomien raporttien mukaan venäläisjoukot ovat osallistuneet taisteluihin ISIS’ä vastaan Aleppossa. (Lähteenä mm Debkafile )
Damaskoksen lähellä olevan Mezzan ilmatukikohdan MiG-31 hävittäjälaivue antaa ilmatukea venäläis-iranilaisille joukoille ja jättimäinen Dmitri Donskoy TK-20 ydinsukellusvene on matkalla Syyrian vesille. Aluksessa on 20 Bulava ISBM ohjusta, kussakin 6 -10 MIRV-ydinkärkeä, jotka voidaan ohjelmoida eri kohteisiin. Venäjä on lähettänyt Syyrian armeijalle myös kehittyneitä MIL MI-28 (Havoc) hyökkäyshelikoptereita.
Tartus’in laivastotukikohdassa on tutka-asema ja itse tukikohta uudistettiin jo vuonna 2009. KoskanTartus ei sovellu suuremmille sota-aluksille on suunnitelmissa siirtää se Jablehin pohjoispuolelle, Rmaileh’iin. Siirron toteutuessa Tartusista tehtäisiin kansainvälinen vapaakauppa-alue.
Washington painosti Bulgariaa ja Kreikkaa sulkemaan ilmatilansa Syyriaan meneviltä venäläiskoneilta, Iran puolestaan avasi ilmatilansa joten Syyrian sotilaallinen varustaminen on sujunut häiriöttä. Teheranin ohella Bagdad on ollut suosiollinen venäläiskoneiden kauttakululle.
Venäläisten sotilaallinen läsnäolo ei jatkossa välttämättä rajoitu vain Syyriaan. Esimerkiksi elokuussa 2015 presidentti Putin esitti Israelille sen voivan tarvittaessa ottaa vastuun Israelin itäisellä Välimerellä sijaitsevien kaasukenttien turvallisuudesta tarjoten samalla 7-10 miljardin USD:n venäläissijoitusta Leviathan kentän kehittämiseen ja kaasuputken rakentamiseen sieltä Turkin kautta Eurooppaan.
Analyyseja
Israelin strateginen ympäristö on venäläisvaikutuksen kasvaessa muuttunut radikaalisti neljän tekijän myötä:- Aiemmista arvioista poiketen al-Assadin hallinto ei lyhyellä aikavälillä välttämättä romahda
- Venäjän maa-, meri- ja ilmavoimien tukikohdat Syyriassa suojaavat paitsi al-Assadia myös Hizbollahia
- Venäjän sotilaallinen läsnäolo rajoittaa Israelin iskuvalmiutta Syyriassa olevia Hizbollahin ja Iranin kohteita vastaan.
- Venäjän ilma- ja merivoimat ovat vahvin ulkomainen asevoima itäisellä Välimerellä ja Israelin tulee välttää konflikteja tämän voiman kanssa; toisaalta Venäjä voi myös tarjota Israelin kaasukentille suojakilven.
Professori Eyal Zisser analysoi tilannetta Israel Hayomissa seuraavasti: Ironisesti, USAn heikkouden valossa, Venäjästä on tulossa tärkeä peluri joka kykenee toimenpiteisiin joihin aiemmin vain Washington pystyi. Moskovalla on Jerusalemin ohella hyvät suhteet Damaskokseen ja Teheraniin, viime aikoina myös Riadiin ja Kairoon ja luo mahdollisuuden Venäjälle toimia myönteisesti vakautta ja rauhaa lähi-itään tuovana välittäjänä.
Lopputulema
Tapaamisen jälkeen antamassaan lausunnossa PM Netanyahu totesi keskustelujen olleen rakentavia ja että Israel ja Venäjä ovat sopineet yhteisestä mekanismista välttääkseen väärinkäsityksiä asevoimiensa välillä Syyriassa. (Lähde. Government Press Office).
Liite:
- Syria Updates: The New Islamic Front And Whodunnit III
- Syria Chemical Weapons Attack – Whodunnit II
- Demolition Of CW Stockpiles Is Only Contributory Factor In The Syria War
- The Four-stage Plan For Syria – Can It Work
- Whodunnit in Syria
- Syrian Rebels Admit Chemical Attack In Damascus???
- Syria: From War To Dissolution With Help Of Media
Debkafile kertoo uutisissaan, että Kiina lähettää valmistamansa lentotuki-aluksen Syyrian edustalle liittyäkseen Venäjän johtamaan liittoutumaan, jota kutsutaan nimellä 4 +1, eli Iran, Venäjä, Kiina ja Syyria vahvistettuna Hizbullahilla. USA:n presidentti Obaman tervehtiessä Kiinan presidentti Xi Jinpingin Washingtoniin perjantaina 25.09. Kiinan lentotukialus Liaoning-CV-16 ankkuroi Tartusin satamaan Syyriassa. Alusta suojasi kiinalasinen ohjus-alus. Kiina lähettää Syyriaan laivueen J-15 Flying Sharks hävittäjiä, Z-15 F sukellusveneiden tuhoamis-helikoptereita sekä Z-18 I ennalta-varoittavia helikoptereita, lisäksi 1000 sotilasta taisteluihin Venäjän joukkojen rinnalla. http://www.debka.com/article/24909/A-Chinese-aircr...
VastaaPoistaVenäjä näyttää laajentavan johtajuuttaan Daesh'in vastaisessa taistelussa saaden mukaan myös aiemman USAn liittolaisen. Näin Intellinews http://intelnews.org/2015/09/30/01-1784/:
The governments of Russia, Syria and Iran have entered a formal intelligence-sharing agreement with Iraq, in an effort to defeat the Islamic State, it has been announced. Intelligence-sharing has been practiced for a while between Russia, Syria and Iran; but this is the first time that Iraq, an American ally, has entered the alliance. According to the Baghdad-based Iraqi Joint Forces Command, the agreement entails the establishment of a new intelligence-sharing center in the Iraqi capital. It will be staffed with intelligence analysts from all four participating countries, who will be passing on shared information to their respective countries’ militaries.