Google

Google

perjantai 25. syyskuuta 2015

MOSSAD täytti 65 vuotta

Official_Mossad_logoMaailman parhaana tiedusteluorganisaationa yleisesti pidetty Israelin tiedustelu- ja erityisoperaatioiden palvelu – MOSSAD (Hebrew: הַמוֹסָד‎, Arabic: الموساد‎, al-Mōsād; kirjaimellisesti "the Institute") – vietti perustamisensa 65. vuotismerkkipäiväänsä 24.9.2015. Tervehdyspuheessaan PM Benjamin Netanyahu totesi, ettei Israel kykene ratkaisemaan lähi-idän perustavaa laatua olevia ongelmia; Israealin aluulliset viholliset muodostavat kaksisuuntaisen uhan: toisaalla on Iranin johtama shiiamuslimien radikaali islam ja toisaalla sunnien radikaali islam jota nykyisin johtaa ISIS. Vaikka nämä viholliset taistelevat keskenään ei niiden ajattelussa Israelilla ole sijaa islamilaisessa maailmassa. Tästä syystä pääministerin mukaan Israelin ainoa puolustus on voima, ei vain alueellisesti vaan maailmanlaajuisesti jota Israelin asema mm kybersodan supervaltana osoittaa.

MOSSAD’n johtaja Tamir Pardo totesi organisaationsa kyenneen monistamaan monet MOSSAD’n erityiskyvyt yhdeksi tehokkaaksi keihäänkärjeksi valtion turvallisuuden takaamiseksi. Tämä ei ole tapahtunut äkillisesti vaan kerros kerrokselta 65 vuoden aikana.

screen_2e

MOSSAD on yksi kolmesta Israelin tiedusteluyhteisön pääkomponenteista yhdessä sotilastiedustelupalvelu Aman’in ja sisäisen turvallisuuden virasto Shin Bet’in kanssa. MOSSAD'n päämissiona on
  • estää Israelin vihollisia saamasta käsiinsä epätavanomaisia aseita kuten erityisesti ydinaseita,
  • ennaltaehkäistä ja estää terrori-iskut israelilaisia vastaan uokomailla, ja
  • tukea IDF’ea sen tavoitteiden saavuttamiseksi.
MOSSAD'n operaatiot ja aktiviteetit ovat salaisia ja sen jäsenet anonyymeja. Virasto raportoi suoraan pääministerille. Se vähäinen osa joka toiminnasta tiedetään on vain jäävuoren huippu antaa aiheen väittää palvelun omaavan pitkän ja maineikkaan historian rohkeita ja mielikuvituksellisia operaatioita. Valitettavasti suurelle yleisölle nämä aktiviteetit ja niiden toteuttajat jäävät yleensä tuntemattomiksi ja parhaissakin tapauksissa joistakin harvoista tapauksista kerrotaan vasta vuosia niiden tapahtumisen jälkeen. Yhdestä MOSSAD’n näyttävimmistä operaatioista – Eichmannin pidätyksestä/kaappauksesta Argentiinassa on tehty mittava näyttely ja operaation yksityiskohtia ja siinä käytettyjä välineistöjä esitellään MOSSAD’n historia –sivulla (ENG).

Lähteet: Government Press Office ja MOSSAD.

screen_1e

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti