Google

Google

keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Algoritmidiplomatiaa: Hakkeroinnilla yllytystä vastaan

 
Hackathon [’hakkerointimarathon’, kutsuttu myös hakkerointipäiväksi, hakkerointi- tai koodifestariksi] on räätälöity tapahtuma, jossa tietokoneohjelmoijat ja muut ohjelmistokehittäjät, kuten graafiset suunnittelijat, kytkentä- ja käyttöjärjestelmäsuunnittelijat, projektijohtajat ym kulloisenkin aiheen asiantuntijat työskentelevät intensiivisesti yhteistyössä uusien ongelmakohtaisten ohjelmistojen kehittämiseksi ja joskus myös hardware komponentti on mukana.  
 
Israelin ulkoministeriö [MFA] yhteistyössä  IsraeliHub ja MassChallenge IL -yhtiöiden kanssa piti 23.-24.3.2017 vuorokauden kestäneen Hackathon  - tilaisuuden kehittääkseen algoritmisiä ratkaisuja nettivihan vitsaukseen.   50 verkkokehittäjän 11 tiimiä kokoontui kilpailunomaiseen tapahtumaan Jerusalemissa kehittääkseen ja testatakseen uusimpia teknologioita sosiaalisissa verkoissa esiintyvään vihapuhe –ongelmaan. Tuomaristo puolestaan koostui tekniikkatoimittajista, Israelin high-tech teollisuuden päättäjistä ja ulkoministeriön edustajista.
24 tunnin yhtäjaksoisen työsession päätteeksi  tiimit esittivät tuomaristolle joukon ratkaisuja joista kolme tehokkaimmaksi arvioitua palkittiin. Voittajatiimit jatkavat ideoidensa kehittelyä yhteistyössä ulkoministeriön kanssa joka näin toivoo parantavansa työtään ympäri maailmaa.

Yuval Rotem, MFAn johtaja, piti tapahtumaan johtanutta aloitetta hyvin merkittävänä koska verkon vihapuhe –ongelma on akuutti ja teknisin ratkaisuin sen määrää on vähennettävissä.  Hänen mukaansa aloite on konkreettinen esimerkki siitä miten innovaatio ja uusin teknologia integroidaan diplomatiaan.  Rotemin mukaan algoritminen diplomatia on olennainen osa Israelin ulkoministeriön ’työkalupakkia’.  Rotem totesi olevansa ylpeä ministeriönsä T&K yksiköstä jonka luovuus, ammattitaito ja osaaminen mahdollistavat MFAlle johtavan roolin alallaan sekä kansallisesti että kansainvälisesti. (
Lähde: MFA )

IDF kybersodassa


Ulkoministeriön käytettyä nyt Hackathon –menetelmää nettiajan haasteisiin on armeija puolestaan luottanut jo vuosia perinteisempiin tapoihin. Aseiden ja ohjusten sijasta Israelin sotilaat voivat joutua jatkossa yhä enemmän taistelemaan näppäimistöjen ja kuvaruutujen avulla mm potentiaalisia digitaaliterroristeja vastaan. 

Vuonna 2011 armeijan pääesikunta perusti “Cyber Defense” divisioonan suojelemaan IDF:n verkkoa hakkeroinnilta ja soluttautumiselta. Taistellakseen uudella virtuaalisella rintamalla, IDF:ssa valmistui jo vuonna 2012 ensimmäinen ns. ‘Cyber Defenders’ -luokka.  IDF kuin myös Israelin pankit ja julkishallinnon virastot ovat jo lain mukaan velvoitettuja suojautumaan hyökkäyksiltä ja IDF:n tätä varten kouluttamat joukot ovat valmiit puolustamaan kaikkia elintärkeitä verkkoja. Koulutusta on kehitetty edelleen ja puolustuksen ohella kyberjoukot voivat myös mennä aktiivisesti mukaan eri tilanteisiin, eräällä aiemmalla kurssilla koulutettavat rakensivat mm mallikaupungin monimutkaisten kyberoperaatioiden toteuttamiseksi. ">IDF’n Cyber Defense Academy on osa Israelin armeijan C4i Computer Services –direktoraattia.     (Lähde: IDF)
Mainittakoon myös Israelin armeijan hyödyntävän ulkopuolisia osaajia kybersodassa, Hackathon-aktiivit muodostavat tässäkin suhteessä merkittävän potentiaalin, sillä tällä hetkellä Israelin Hackathon FB –ryhmässä on noin 867 jäsentä.
Aiemmin aiheesta:  IDF digitalisoituu

 






Hackathon  -tapahtumia Israelissakin järjestetty lukuisia niin julkishallinnon kuin yksityistenkin tahojenkin toimesta ja mitä erilaisimmista aihepiireistä.  Alla kuvakooste  esimerkiksi menetelmän monipuolisuudesta:














Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel -verkkojulkaisussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti